Η συντομευμένη κίνηση της Αντιτρομοκρατικής με συλλήψεις Τούρκων μελών της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C, συνδέονται με την παράνομη μεταφορά όπλων στις Οινούσσες και τρομοκρατικές βομβιστικές ενέργειες και δολοφονίες στην Τουρκία
Παρουσία μελών της αυτονομιστικής οργάνωσης του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος – Μετώπου DHKP-C, έχει και κατά το παρελθόν εντοπισθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο η παρουσία μελών της DHKP-C που έχει ξεχωριστή σημασία και αναφορά, είναι στις 30 Ιουλίου 2013. Σε επιχείρηση του Λιμενικού, εντοπίζεται ταχύπλοο φουσκωτό στις Οινούσσες , να πλέει ανοιχτά της Χίου σε απόπειρα παράνομης μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών – δύο αντιαρματικοί όλμοι, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 195 σφαίρες και δύο αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί – στα τουρκικά παράλια. Μεταξύ άλλων, συλλαμβάνονται και τρεις Τούρκοι μέλη της οργάνωσης , ο Μεχμέτ Γιαϊλά, 34, ο Χασάν Μπιμπέρ, 55 και ο Σινάν Οκτάι Οζέν, 54 γνωστός με το προσωνύμιο «Κώστας». To Εφετείο της Μυτιλήνης τους επιβάλλει ποινές φυλάκισης για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους 7έτη και για 6χρόνων, αντίστοιχα.
Ο 60άχρονος σήμερα «Κώστας», σύμφωνα με πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr περιλαμβάνεται μεταξύ των 8 συλληφθέντων στην διευρυμένη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής (19/03) στο κρησφύγετο – γιάφκα στην οδό Αυλώνος 7 στα Σεπόλια και τα γραφεία του Λαϊκού Μετώπου- Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και του Κουρδιστάν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Σε βάρος των συλληφθέντων έχει σχηματισθεί δικογραφία με επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου και κακουργηματικά αδικήματα ενώ με την ολοκλήρωση των ερευνών, παραπέμπονται ενώπιον του Εισαγγελέα ο οποίος ενημερώνεται για την εξέλιξη .
Έρευνες από το Τμήμα Διεθνούς Τρομοκρατίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας
Ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χίου, ο Χασάν Μπιμπέρ, ήταν ύποπτος από τις Τουρκικές Αρχές για την επίθεση το Μάρτιο του 2013, με χειροβομβίδες στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην Άγκυρα. Για τον ίδιο, και για τον Μεχμέτ Γιαϊλά, το FBI είχε επιδείξει ενδιαφέρον για τη σύλληψή τους. Η υπόθεση περιπλέκεται, όταν στις 30 Μαΐου του 2013, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, από την οδό Σόλωνος στα Εξάρχεια απάγεται και μεταφερθεί, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, αρχικά στην Αδριανούπολη και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, ο δεύτερος αδελφός του, Μπουλούτ Γιαϊλά, 28 . Παρέμεινε κρατούμενος και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Ήταν κατηγορούμενος ως ένας από τους δράστες στην ομηρία του Τούρκου Εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ, στο Δικαστικό Μέγαρο Κωνσταντινούπολης- 31 Μαρτίου 2015 – ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση του θανάσιμου τραυματισμού του 15άχρονου Μπερκίν Ελβάν, ενώ πήγαινε στον φούρνο για να πάρει ψωμί. Κατέληξε 269 ημέρες μετά τον τραυματισμό του από το περίβλημα δακρυγόνου που είχε απορρίψει η Τουρκική Αστυνομία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί. Τα μέλη του DHKP-C, προκειμένου να απελευθερώσουν τον Εισαγγελέα ζητούσαν «σε ζωντανή μετάδοση ομολογία» των Αστυνομικών οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί, ωστόσο αποφασίστηκε επιχείρηση για την απελευθέρωση του ομήρου με τον Εισαγγελέας και τους δύο απαγωγείς του, τον τρίτο αδελφό, Σαφάκ Γιαϊλά και το συνεργός τους να πέφτουν νεκροί από τα πυρά της Τουρκικής Αστυνομίας.
Κατά την εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια σε αντιαρματική ρουκέτα και σε ένα κινητό τηλέφωνο τα οποία είχαν κατασχεθεί στο φουσκωτό στην επιχείρηση στις Οινούσσες, ειχε ανιχνευτεί και γενετικό αποτύπωμα του 52άχρονου Χουσεΐν Τεκίν, γνωστός με το ψευδώνυμο «Αδελφός». Σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στη DHKP-C, καθώς είχε αναδειχθεί στην ηγεσία του ένοπλου σκέλους της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, Ντουρσούν Καρατάς, το 2008. Στην Ελλάδα εντοπίζεται παρουσία του, στο πλαίσιο έρευνας της Αντιτρομοκρατικής – στις αρχές του 2014 – σε γιάφκα της οργάνωσης στην οδό Γενναδίου στου Γκύζη, στους χώρους του διαμερίσματος, είχαν κατασχεθεί μεταξύ άλλων, kalachnikov, πιστόλια, υποπολυβόλα, φυσίγγια, χειροβομβίδες, χάρτες, ρούχα και έντυπο υλικό με το έμβλημα της οργάνωσης DHKP-C και πυροκροτητές. Όπως διαπιστώθηκε ο ίδιος είχε εκμισθώσει και διαμέρισμα στην οδό Μιαούλη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στο οποίο είχαν οργανώσει παράνομο παρασκευαστήριο κατασκευής βομβών. Από εσφαλμένο χειρισμό ενεργοποιήθηκε και εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός κατά την κατασκευή του στα χέρια μέλους της οργάνωσης με αποτέλεσμα να καταλήξει.
Στο διαμέρισμα του Γκίζη είχαν συλληφθεί επίσης ο Ισμαήλ Ακόλ, 30 – δράστης της δολοφονίας (1996) του γενικού διευθυντή της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota Οζντεμίρ Σαμπαντσί, στην Κωνσταντινούπολη και ο Μπιλγκεχάν Καρπάτ, 28- έπεσε νεκρός (21/01 2017) σε αστυνομική επιχείρηση στη Ραιδεστό της Τουρκίας, καθώς συμμετείχε στην επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚP και στο κτίριο της Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης. Σε παράλληλη επιχείρηση είχε συλληφθεί και ο 42άχρονος Σερίφ Τουρούν γνωστός ως «Ερκάν», επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου- Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και του Κουρδιστάν στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια. Για το θάνατο του Μπιλγκεχάν Καρπάτ και τη σύλληψη του Σερίφ Τουρούν, είχαν υπογράψει κείμενο συμπαράστασης τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και του «Επαναστατικού Αγώνα».
Υπόγεια διάβαση ως δίοδος διαφυγής, στο ενδεχόμενο εφόδου ή έκτακτης ανάγκης
Στο οίκημα της οδού Αυλώνος 7 στα Σεπόλια, όπως διαπίστωσαν κατά την έφοδό τους το Αντιτρομοκρατικό επιτελείο, οι ένοικοι είχαν εγκαταστήσει κάμερες προκειμένου να ελέγχουν την κίνηση στον δρόμο, ενώ στο υπόγειο της μονοκατοικίας, αποκαλύφθηκε τούνελ μήκους 25 μέτρων και βάθους 4 μέτρων, το οποίο εκτείνεται από το κλιμακοστάσιο μέχρι το πεζοδρόμιο έξω από την μονοκατοικία. Σε κρύπτες κατασχέθηκε το οπλοστάσιο της οργάνωσης το οποίο είχαν επιμελώς αποκρύψει. Πρόκειται για βαρύς οπλισμός, ανάμεσα στα ευρήματα δυο αντιαρματικά law – μιας χρήσης- kalachnikov , πιστόλια, πυροκροτητές και χειροβομβίδες. Το πολεμικό υλικό έχει μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ για ιχνηλασία και βαλλιστική, ενώ εξετάζεται για τα αντιαρματικά το ενδεχόμενο να σχετίζονται με τον οπλισμό που είχε διαπιστωθεί απώλεια από στρατόπεδο της ΥΝΤΕΛ στη Λέρο.
Το επιχειρησιακό επιτελείο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, σύμφωνα με του NantiaReport.gr εξετάζει συσχετισμούς των 26προσαχθέντων στην Αστυνομική επιχείρηση, κάτοχοι Τουρκικών διαβατηρίων με Κουρδική καταγωγή, για συμμετοχή σε προπαρασκευαστικές ενέργειες, και πρόσφατες τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές δράσεις της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C στην Τουρκία.
Ο πολιτικός βραχίονας της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C έχει τεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία και βρίσκεται στις λίστες των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων για τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο παρελθόν η δράση της έχει διασυνδεθεί και με πράκτορες της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας “ΜΙΤ”. Η οργάνωση τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις καμικάζι στην Τουρκία, κατά της τουρκικής αστυνομίας, της αμερικανικής πρεσβείας και της Πρωθυπουργικής κατοικίας. Κατά το παρελθόν η Τουρκία, έχει υποβάλει σχετικά αιτήματα έκδοσης των συλληφθέντων κατηγορουμένων μελών της DHKP-C τα οποία έχουν απορριφθεί.