Από τη γιάφκα στου Γκύζη, νεκρός σε τουρκικό έδαφος

Νεκρός κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Ραιδεστό της Τουρκίας έπεσε ο 28χρονος Mπιλγκεχάν Καρπάτ, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2014 είχε συλληφθεί σε γιάφκα της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, στου Γκύζη.

Σε παράλληλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας συνελήφθη ο 42χρονος Σερίφ Τουρούν ή «Ερκάν», επικεφαλής της Επιτροπής αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, με έδρα τα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, ο Καρπάτ συμμετείχε στην επίθεση με ρουκέτες στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και το κτίριο της διεύθυνσης ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης, στις 21 Ιανουαρίου 2017. Στην πρώτη περίπτωση, οι δράστες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες στον τρίτο όροφο του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία του κόμματος. Η ρουκέτα έσπασε το τζάμι δίχως να εκραγεί. Η δεύτερη επίθεση είχε στόχο το κτίριο της διεύθυνσης ασφαλείας. Η ρουκέτα έπληξε τον εξωτερικό μαντρότοιχο.

Κατά την έρευνα των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που ακολούθησε, έπεσε νεκρός ο 28χρονος Καρπάτ, ενώ τραυματίστηκε και συνελήφθη ο Σερίφ Τουρούν ή «Ερκάν».

Ο τελευταίος, τον Ιούνιο του 2014, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψη του Καρπάτ σε διαμέρισμα με όπλα και εκρηκτικά στου Γκύζη, είχε συλληφθεί σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στα Εξάρχεια μαζί με δύο γυναίκες ηλικίας 26 και 50 ετών. Είχαν κατηγορηθεί ότι παρείχαν υποστήριξη στην τουρκική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-DHKP-C», ενώ ο ειδικός εφέτης ανακριτής τούς είχε απαγγείλει κατηγορίες και για συμμετοχή στην επιχείρηση μεταφοράς οπλισμού από τη Χίο στην Τουρκία με φουσκωτό ταχύπλοο, τον Ιούλιο του 2013.

Oπλα και εκρηκτικά

Ο Καρπάτ, αντίστοιχα, είχε συλληφθεί στις 10 Φεβρουαρίου 2014 σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα της οδού Γενναδίου 43 στου Γκύζη. Μαζί του είχαν συλληφθεί τρία ακόμη άτομα, ο 52χρονος Χουσεΐν Φεγί Τεκίν, ο 42χρονος Ισμαήλ Ακόλ και ο 22χρονος Μεχμέτ Αλί Βιλμάζ. Στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί όπλα, εκρηκτικά και χειροβομβίδες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες, μπερεδάκια με το έμβλημα της DHKP-C κ.ά.

Τόσο ο Καρπάτ όσο και ο «Ερκάν» είχαν αρχικά προφυλακιστεί, ωστόσο στη δίκη τους αθωώθηκαν. Και οι δύο αποφυλακίστηκαν και, όπως προέκυψε, επέστρεψαν στην Τουρκία.

Ενταλμα σύλληψης

Ο 52χρονος Χουσεΐν Φεγί Τεκίν, που είχε κατηγορηθεί ως ο «αρχηγός» του «πυρήνα» του Γκύζη, φερόταν από τις τουρκικές αρχές ως ο οργανωτής της αρπαγής και της δολοφονίας του Τούρκου εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κοράζ από μέλη της DHKP-C στην Κωνσταντινούπολη. Εις βάρος του Τεκίν εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Θεσσαλονίκης για εμπλοκή του στην υπόθεση έκρηξης αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε διαμέρισμα-γιάφκα στην οδό Υψηλάντου στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2012.

Ο 42χρονος Ισμαήλ Ακόλ, αντίστοιχα, θεωρείτο ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, ενώ είχε λάβει μέρος στη δολοφονία, το 1996, του Τούρκου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπάντσι στην Κωνσταντινούπολη. Ενώπιον της ανακρίτριας, ο Ακόλ είχε δηλώσει πως τον οπλισμό που βρέθηκε στο διαμέρισμα τον είχε προμηθευθεί ο ίδιος από την Ελλάδα και ότι στόχος του ήταν η διάπραξη ένοπλων επιθέσεων, όχι επί ελληνικού αλλά επί τουρκικού εδάφους.

Κείμενο για τον θάνατο του Καρπάτ και τη σύλληψη του «Ερκάν» δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και του Επαναστατικού Αγώνα.

___________

Γιάννης Σουλιώτης / kathimerini.gr