Ο Αλβανός Musta Neri, συνεργός στη δολοφονία της εικαστικού Κατερίνας Ζαζάνη- Η αναφορά του Υπουργού ΠροΠο στη Βουλή

Η αναφορά στους 117 «σκληρούς» ποινικούς οι οποίοι αποφυλακίστηκαν πρόωρα με χρήση των διατάξεων του «νόμου Παρασκευόπουλου», είναι ενδεικτική για τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα παρά τις συλλήψεις της Αστυνομίας

Η αναφορά του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή, στον Αλβανό κακοποιό ο οποίος από τα 14,5χρόνια της συνολικής ποινής που του είχε επιβληθεί, εξέτισε μόνον τα 4,5 κι αποφυλακίσθηκε με βάση τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, είναι ενδεικτική της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί με την έξαρση της εγκληματικότητας.

Πρόκειται για τον Αλβανό καταζητούμενο μέχρι σήμερα, Musta Neri. Ήταν τον Φεβρουάριο του 2015 όταν ο Αλβανός κακοποιός, είχε συλληφθεί για συναυτουργία σε δύο ανθρωποκτονίες μαζί με τον ομοεθνή του Bariam Mondi. Οι δύο Αλβανοί είχαν συλληφθεί από την Ασφάλεια Αττικής σε επιχείρηση στην Πάτρα (19/02 2018) και είχαν ομολογήσει τη δολοφονία με στραγγαλισμό της -τότε – 59χρονης εικαστικού Κατερίνας Ζαζάνη στο Γαλανάδο της Νάξου(11/10 2014). Τα στοιχεία των δύο Αλβανών δολοφόνων είχαν δημοσιοποιηθεί με διάταξη της Εισαγγελίας Αθηνών, με την επισήμανση της επικινδυνότητας του 31χρονου -τότε- Αλβανού Bariam Mondi, ως “πολύ επικίνδυνο άτομο με στοιχεία προσωπικότητας που συνάδουν με serial killer” , ο οποίος έχει ομολογήσει τρεις τουλάχιστον ανθρωποκτονίες σε βάρος ηλικιωμένων και τη διάπραξη δεκάδων ληστειών.

Στον Musta Neri ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατά συναυτουργία και της ληστείας από κοινού, ενώ σε βάρος του Bariam Mondi, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατά συρροή, της ληστείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας με ιδιαίτερη σκληρότητα.

Ο Musta  Neri καταδικάστηκε σε 14,5 χρόνια κάθειρξης, με το Νόμο Παρασκευόπουλου. Ωστόσο, στις 12 Ιουλίου του 2019, τρεις ημέρες μετά τις εκλογές, ο Αλβανός κακοποιός, έλαβε υφ όρων απόλυση. Μόλις 20ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 5 Αυγούστου του 2019, ο Musta Neri συμμετέχει σε ληστεία τράπεζας στην Πάργα με τα κλοπιμαία να ανέρχονται στο ποσό των €26.360  . Ο Εισαγγελέας Πρέβεζας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης στα στοιχεία του, ωστόσο παρά τις αναζητήσεις δεν έχει εντοπισθεί και παραμένει καταζητούμενος.

Πληροφορίες σε Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, προσδιόρισαν την παρουσία τριών επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών, μεταξύ των οποίων και ο Musta  Neri, καθώς ταυτοποιήθηκαν ως δράστες σε ληστείες τραπεζών στην Πάργα και την Καλαμάτα. Σε αστυνομική επιχείρηση στην Αρχαία Κορινθία, στις 8 Φεβρουαρίου του 2020, αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής ακολουθήσει την πορεία των Αλβανών κακοποιών από τη Μακεδονία, στην Αρχαία Κόρινθο. Όταν οι Αλβανοί ποινικοί αντιλήφθηκαν την αστυνομική παρουσία, πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών και από τα πυρά των αστυνομικών δύο από τους Αλβανούς κακοποιούς τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν, ενώ φρουρούμενοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου και στο Θριάσιο. Ο τρίτος συνεργός του ο οποίος διαφεύγει είναι ο Musta Neri, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν δύο ελληνικά εντάλματα- και ένα ευρωπαϊκό για σύλληψη.