Ν.Τόσκας: “Τιμωρία παραβατών, προκειμένου να μη φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν, η πλειοψηφία των ενστόλων”- Τρίμηνη διαθεσιμότητα στον Υπαστυνόμο της ΥΜΕΤ

Τρίμηνη διαθεσιμότητα κοινοποιήθηκε στον Υπαστυνόμο της ΥΑΤ με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διενεργείται ΕΔΕ με αφορμή φωτογραφικό στιγμιότυπο με λαρθομετανάσες, στον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου. Ερωτηθείς ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνέντευξη Τύπου παραχώρησε (13/10) στους διαπιστευμένους συντάκτες, αναφέρθηκε σε “τιμωρία παραβατών, προκειμένου να μην φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν, η πλειοψηφία” του ένστολου προσωπικού..

MOLIVOS_LESVOSΔημοσιογράφος: Καταρχήν κάνατε μία αναφορά στους δυο Αξιωματικούς στη Λέρο και στη Κω, πολύ πρόσφατα όμως είχαμε ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο με Αξιωματικό της ΥΜΕΤ να έχει απαθανατιστεί σε φωτογραφικό στιγμιότυπο εκείνης της στιγμής και το τονίζω αυτό, να έχει προτάξει το πόδι σε μια ομάδα μεταναστών την ώρα που μεταφέρονται στο πλοίο της γραμμής για να φύγουν. Για αυτό διατάχθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής αστυνομίας Ένορκη Διοικητική Εξέταση, χωρίς ωστόσο ο Αξιωματικός μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Την επόμενη μέρα, όμως, τίθεται σε διαθεσιμότητα. Υπήρχανε κύκλοι μέσα στους υπηρετούντες της Αστυνομίας οι οποίοι ανέφεραν ότι το παλιό «θα σε στείλω στην πινέζα του Έβρου» το κάνανε πλέον «θα σε βγάλω σε διαθεσιμότητα». Ως πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Υπουργός: Λοιπόν. Καταρχάς το παράδειγμα του Αστυνομικού, ο οποίος έκανε αυτή την ενέργεια, την καταδικαστέα ενέργεια, όσο και αν ήταν κουρασμένος, όσο και αν ήταν σε ένταση, καταδικαστέα και νομίζω αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι, δεν απηχεί, δεν απεικονίζει την προσπάθεια που καταβάλει το σύνολο των εργαζόμενων στα Σώματα Ασφαλείας, που ξέρετε εσείς καλά, που έχετε χρόνια σε αυτό το χώρο, πόσο τεράστια είναι και πόσο απέχει από τέτοιες συμπεριφορές. Επομένως, σας καλώ να μην πιανόμαστε από ένα παράδειγμα που βλέπετε πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, από μια περίπτωση που βλέπετε πόσο γρήγορα αντιμετωπίστηκε, αλλά να βλέπουμε το γενικότερο σύνολο και την προσφορά του και να βλέπετε αν θέλετε και τις παραβατικές συμπεριφορές κάποιων ανθρώπων, οι οποίες αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται και όχι με λογική “πινέζας”, που λέτε. Δεν είναι εκδικητικό, ούτε το κράτος, ούτε εγώ, ούτε ο Αρχηγός της Αστυνομίας, αλλά δε μπορεί να δεχτούμε ασυδοσίες, απειθαρχίες και παραβατικές συμπεριφορές.

Δημοσιογράφος: Προφανώς δεν έγινε κατανοητό. Αυτό που σας είπα είναι ότι υπάρχει μια δυσθυμία για την ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας, την επόμενη να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο συγκεκριμένος αστυνομικός και γενικότερα υπάρχει μια αναταραχή σε αυτό το πράγμα, ότι “εμείς κάνουμε ότι μπορούμε, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προσπαθούμε και υπερβάλουμε πολλές φορές των δυνατοτήτων μας”. Τι γίνεται όμως από την πλευρά της Διοίκησης; Αυτή ήταν η ερώτηση. Όχι ότι δεν αναγνωρίζεται το έργο των αστυνομικών.

*Υπουργός: Ξαναλέω. Οι Αστυνομικοί, καταρχάς, εκφράζονται όχι μέσω των δημοσιογράφων, αλλά μέσω της Ηγεσίας τους ή θα θέλετε και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, σε ό,τι αφορά τα συμφέροντά τους, επομένως διευκρινίζω πάλι ότι το μεγαλύτερο μέρος, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αστυνομικών, όπως και των πυροσβεστών, όπως και των υπολοίπων, καταβάλει τεράστια προσπάθεια και καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές. Δεν αναζητά την δικαίωση των παραβατών, αλλά την τιμωρία των παραβατών, προκειμένου να μην φορτώνεται ευθύνες που δεν της ανήκουν. Εννοώ η πλειοψηφία.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου (13/10) του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.