Μύκονος: Αστυνομικοί σε ενισχυτική απόσπαση στο νησί, ζητούν ανάκληση, λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τα υψηλά ενοίκια

Σοβαρο προβληματισμό εχουν προκλήσεις στην ΕΛΑΣ τα αιτήματα ανάκλησης απόσπασης απο Αστυνομικούς οι οποίοι ειχαν διατεθεί σε ενίσχυση της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, λόγω αδυναμίας των ενστόλων να καταβάλλουν τα υψηλά ενοίκια

Συμφωνα με καταγγελίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση του NantiaReport.gr, ένστολοι οποίοι διατέθηκαν υπηρεσιακά σε ενίσχυση της νεοσύστατης τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μυκόνου, σε αντιμετώπιση των αυξημένων δεικτών εγκληματικότητας που παρουσιάζει το νησί με δράση οργανωμένων αλλοδαπών εκπληκτικών κυκλωμάτων (σσ χωρίς να καταγράφεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία) έχουν αιτηθεί ανάκληση της απόσπασης τους στο νησί των ανέμων. Σύμφωνα μς την ιδια πηγη ενημέρωσης, ήδη δέκα αστυνομικοί εχουν αιτηθεί εγγράφως προς το Αρχηγείο να διακοπεί η απόσπασή τους καθως αδυνατούν  να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Όπως εξηγούν, παρά τις προσπάθειες να ενοικιάσουν από το Μάιο μέχρι και το τέλος της απόσπασης τους (σσ τέλος Οκτωβρίου) τα υψηλά ενοίκια δεν τους επιτρέπουν, με δεδομένο των χαμηλών μισθολογικών απολαβών τους, να καταβάλουν τα μισθώματα που αξιώνουν οι ιδιοκτήτες. Αν και έγινε προσπάθεια μέσω της τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρεται ο  Δήμαρχος Μυκόνου να μην έχει βρει λύση για τη στέγαση των Αστυνομικών,  οι οποίοι εχουν αποσπαστεί στην τοπική Υποδιεύθυνση Μυκόνου.

Όπως είχε διαπιστωθεί η αστυνομική διεύθυνση Κυκλάδων αδυνατούσε να παρέχει επαρκή αστυνομική δύναμη και αστυνόμευση στη Μύκονο, απο Μαΐο μεχρι και τέλος Οκτωβρίου,  οποτε το νησι επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς ζωης για τους ντόπιους. Οι μόνιμοι αστυνομικοί στο νησί δεν ξεπερνούσαν τους 25 και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στέγαζε το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου είχε κάνει έξωση στο Δημόσιο καθώς δεν είχαν συμφωνήσει στο αυξημένο ενοίκιο που ζητούσε. Με αυτή την εξέλιξη η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παραχωρήσει ιδιοκτήτες  εγκαταστάσεις για τη μεταστέγαση της Αστυνομικής Υπηρεσίας και  δυνατότητα φιλοξενίας των μονίμων αστυνομικών έως 150ατομα σε δημοτικο κοιτώνα.

Ο Δήμαρχος Μυκόνουτο το 2018, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ για την υποστελέχωση, ζητώντας να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα φαινόμενα βίας και ανομίας κατά την τουριστική περίοδο, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να προστατεύονται τελικά από μερικές δεκάδες αστυνομικών. Στη συνέχεια ωστόσο με προσωπική συνάντηση με την ηγεσια της ΕΛ.ΑΣ ειχε ενεργήσει ωστε να συσταθεί η ενίσχυση της τοπικης αστυνομικής δύναμης στο νησί με τη δημιουργία της Υποδιεύθυνσης, για την καλύτερη αστυνόμευση του νησιού που φιλοξενεί το διεθνές jet set.

«Η εγκληματικότητα στη Μύκονο “ανθίζει” το καλοκαίρι»

Κάθε καλοκαίρι η Μύκονος γίνεται πολος έλξης σε κοσμικούς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια καθώς αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και τα χρήματα και τα τιμαλφή που κατέχουν έχουν αποτελέσει, «ελκυστική λεία» για το οργανωμένο κι εγχώριο έγκλημα.

Η διάρρηξη στην οικία της Μαρίνας Πατουλη το περασμένο Σάββατο (28/05) στην οικία που διατηρεί στο νησί,  και η κλοπή χρημάτων και κοσμημάτων που κατείχε είναι μόνο ένα περιστατικό εγκληματικότητας στο νησί, το οποίο βέβαια δε δημοσιοποιήθηκε από την ΕΛΑΣ καθώς η ενημέρωση πλέον είναι ανύπαρκτη, αλλά από την ίδια. Πληροφορίες του NantiaReport.gr αναφέρουν τη δράση οργανωμένου κυκλώματος Αλβανών που προβαίνουν σε εκβιασμούς επιχειρηματιων στο νησί και τη δράση αλλοδαπών εγκληματικων οργανωμένων δικτύων που προβαίνουν σε κλοπές και διαρρήξεις με την ΕΛΑΣ που τοσο “ευαισθητοποιημενη” ασχολείται με φυλάξεις και συνοδειες ειναι απούσα από την εμφανή και ουσιαστική αστυνόμευση.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιουνται στο νησι είναι θορυβημένοι με τη διάσταση που λαμβάνει η εγκληματικότητα φέτος καθώς ληστείες και κλοπές θέτουν και ντόπιους ως θύματα, μεταξύ των τουριστών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Στο πρόσφατο παρελθόν το σούπερ μόντελ Gigi Hadid με ανάρτησή στο Instagram, κατήγγειλε ότι έπεσε και θύμα κλοπής στη Μύκονο, προτρέποντας τους followers της να ξοδέψουν σε άλλους προορισμούς τα χρήματά τους. «Μην αφήνετε το Insta να σας παραπλανεί. Με λήστεψαν. Δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπάω lol. Δεν το συστήνω. Ξοδέψτε τα χρήματά σας αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και επανήλθε σε απάντηση σε σχόλια κάνοντας λόγο για τριάντα κλοπές και ληστείες μέσα σε ένα βράδυ στη Μύκονο: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρη απέναντι σε όλους όσοι πιστεύουν ότι δεν δικαιούμαι να έχω άποψη (…) ή να προειδοποιώ άλλους. Λήστεψαν εμένα (σ.σ διάρρηξη στο σπίτι που έμενε) και ακόμα 30 σπίτια εκείνο το βράδυ, σε κάποιες περιπτώσεις υπό την απειλή όπλου. Δεν ήταν εφικτό να επικοινωνήσω με κανένα σώμα επιβολής της τάξης (σσ το ΑΤ δεν λειτουργούσε το βράδυ) εκτός από την τοπική ασφάλειά που έτυχε να έχει μια επαφή. Αυτό είναι ένα προνόμιο που οι περισσότεροι ταξιδιώτες δεν θα είχαν. Αν κάτι συμβεί ενώ η αστυνομία είναι κλειστή, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να γίνει για να προστατεύσετε τους εαυτούς σας. Και όταν το τμήμα ανοίγει, η εκπαίδευσή τους και οι πόροι τους δεν είναι επαρκείς για την ασφάλεια των ανθρώπων και την ανταπόκριση στα εγκλήματα που συμβαίνουν κάθε βράδυ εκεί. Μιλάω για αυτό το νησί συγκεκριμένα επειδή το έζησα», έλεγε το μοντέλο.

«Αυτή δεν είναι μια πληροφορία που μοιράζονται με τους τουρίστες πριν πάνε. Αν γνώριζα ότι συμβαίνουν τόσο συχνά και δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για την προστασία μου δεν θα πήγαινα. Οπότε αυτή είναι η γνώμη μου, που βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα και το ό,τι δεν σας άρεσε δεν είναι πρόβλημά μου. Τέλος, δουλεύω πάρα πολύ σκληρά και σπάνια κάνω ένα ταξίδι σαν κι αυτό με τους φίλους μου, οπότε αν θέλω να αναρτήσω φωτογραφίες του ταξιδιού αφότου με έχουν ληστέψει, θα το κάνω».

«H Μύκονος έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό επειδή μπορεί και συνδυάζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, με υψηλού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες και την μοναδική φιλοξενία των Μυκονιατών. Αυτή η πραγματικότητα οδηγεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο να έρχονται στο νησί μας κάθε χρονιά και ειδικά μέσω των socila media να το διαφημίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληγε το νεαρό σούπερ μόντελ.