Με “εντολή” η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, περιορίζεται στα Δελτία Τύπου- Προσπάθεια να δημιουργήσουν “φερέφωνα”

Χρειάστηκε να περάσουν από «σαράντα κύματα» και πολλές αναβολές οι κρίσεις ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο εκτός από τα πρόσωπα άλλαξε τελικά προς το χειρότερο και πολιτική ενημέρωσης των διαπιστευμένων αστυνομικών συντακτών που με εντολή της νέας ηγεσίας μπήκανε στον… πάγο

Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβαν καθήκοντα οι νέοι επιτελείς άρχισε να διαφαίνεται η αλλαγή στην ενημέρωση και την παρεμπόδιση του ρεπορτάζ, κατ επέκταση. Οι κλήσεις των αστυνομικών συντακτών προς τους Προϊσταμένους και Τμηματάρχες των Υπηρεσιών της Ασφάλειας Αττικής και των τεσσάρων Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, άρχισαν να μένουν αναπάντητες, κάτι που δεν συνέβαινε σε καμία περίπτωση πριν από τις κρίσεις καθώς υπήρχε ανταπόκριση των Αξιωματικών οι οποίοι έδειχναν τη διάθεση να διευκολύνουν τους διαπιστευμένους συντάκτες στο έργο τους.

Αρχικά, και καλοπροαίρετα, η «απροθυμία» των νέων επιτελών να ανταποκριθούν στις κλήσεις και να επικοινωνούν με τους αρμόδιους συντάκτες αποδόθηκε στις οργανωτικές αλλαγές και στα νέα δεδομένα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Ενδεχομένως κάποιοι να είχαν και μικρότερη εμπειρία επαφής με τους εκπροσώπους του τύπου οπότε και τους αντιμετώπιζαν με δισταγμό. Σύντομα όμως διαπιστώθηκε, ότι η «σιγή ασυρμάτου» είχε επιβληθεί με σχετική εντολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προς τους Προϊσταμένους και Τμηματάρχες των Υπηρεσιών της Ασφάλειας και προς τις τέσσερις Υποδιευθύνσεις της Αττικής, έτσι η ενημέρωση των αστυνομικών συντακτών .. μπήκε στον πάγο.

«Εντολή του Διοικητή η ενημέρωση να γίνεται αποκλειστικά με τα Δελτία Τύπου και σε επικοινωνία με τον ίδιο» είναι η τυπική απάντηση που δίδεται πλέον στους δημοσιογράφους- διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες. Άρα τι νόημα έχει η διαπίστευση αφού τα δελτία τύπου «ανεβαίνουν» στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. και είναι διαθέσιμα προ όλους;..

Η διαπίστευση που λαμβάνουν οι αστυνομικοί συντάκτες, από ιδρύσεως του γραφείου τύπου και ενημέρωσης των δημοσιογράφων και η οποία φέρει την υπογραφή του εκάστοτε Αρχηγού της ΕΛΑΣ, αναφέρει στην κάτοψη, «Οι αστυνομικές αρχές παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους κατόχους των δελτίων διαπίστευσης κατά την άσκηση του δημοσιογραφικού τους έργου». Προφανώς το επίσημο έγγραφο που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της Διοίκησης Ασφαλείας…

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, που η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί και δεν ξέρει να διαχειριστεί επικοινωνιακά, την .. επικοινωνία της! Άλλωστε τα προβλήματα επικοινωνίας διαχρονικά χαρακτηρίζουν την Ελληνική Αστυνομία και φαίνεται ότι δεν μπορεί ούτε σήμερα, να επιλύσει. Σε άλλα Κράτη βέβαια η αστυνομία ανακοινώνει με επίσημη Συνέντευξη Τύπου προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες λεπτομέρειες της υπόθεσης, ακόμα και στη σκηνή εγκλήματος, μπροστά στις κάμερες και τους εκπροσώπους του Τύπου σε απευθείας ενημέρωση σε ζωντανή σύνδεση και χωρίς προηγούμενη… προετοιμασία όταν πρόκειται για έκτακτη επικαιρότητα! Σήμερα, παρά την ταχύτητα της πληροφορίας οι διαπιστευμένοι αστυνομικοί συντάκτες έχουν περιοριστεί στα δελτία τύπου χωρίς καμία επιμέρους πρόσβαση στην πληροφόρηση, κι ενώ ήδη πλέον τα περισσότερα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί. Όσο για τις επίσημες παρουσιάσεις εξιχνιασμένων υποθέσεων που χειρίστηκαν Υπηρεσίες της Ασφάλειας, προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες στη διαμορφωμένη αίθουσα “Τύπου – Διαλέξεων” της Ασφάλειας Αττικής, είναι αναφορά στο μακρινό παρελθόν, χωρίς να περιλαμβάνεται η διετία της πανδημίας..

Τελικά, το συμπέρασμα είναι ότι στην ΕΛ.ΑΣ, δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να μπορέσουν να διαχειριστούν την επικοινωνία και γι’ αυτό αποφεύγουν την ενημέρωση, καλυπτόμενοι στην ΔΑΑ, πίσω από απρόσωπες εντολές. Μετατρέπουν έτσι, τις διαπιστεύσεις, σε αχρείαστα κουρελόχαρτα που πλέον δεν έχουν καμία θέση στα έγγραφα διαπίστευσης των δημοσιογράφων και των διαπιστευμένων αστυνομικών συντακτών.
Η διαμαρτυρία των διαπιστευμένων αστυνομικών συντακτών εκφράστηκε και προς τον εκπρόσωπο τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ Αστυνόμο Β’ Απόστολο Σκρέκα αν και ο ίδιος είναι αναρμόδιος καθότι και χαμηλόβαθμος ως Ανώτερος Αξιωματικός και νέος σε καθήκοντα. Εξ άλλου και ο ίδιος οφείλει να συμμορφώνεται στις άνωθεν εντολές Ανωτέρων και Ανωτάτων της νέας ηγεσίας…
Η νέα συνθήκη που επιχειρείται να καθιερωθεί σε βάρος του λειτουργήματος που επιτελούν οι Δημοσιογράφοι και στην άσκηση των καθηκόντων που απορρέουν ως διαπιστευμένοι για τους αστυνομικούς συντάκτες, έχει περιέλθει σε γνώση της ΕΣΗΕΑ, καθώς η στάση που έχει επιλέξει η νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, επιβάλλει φραγμούς που εγείρουν ζητήματα περιορισμού της ελευθερίας του τύπου και της ενημέρωσης.

NantiaReport.gr Κι επειδή πολύ εύκολα κάποιοι μπορεί να αποδώσουν την παράθεση των ως άνω νέων δεδομένων σε προσωπική υπόθεση· προσωπικά ως δημοσιογράφος και διαπιστευμένη αστυνομικός συντάκτης, δεν ανήκα και δεν έχω τάση να ενταχθώ σε “ομάδες”. Δηλώνω κάκιστη στις Δημόσιες Σχέσεις, καθώς έχω επιλέξει να κάνω ρεπορταζ, παραδοσιακό αυτό που πλέων εκλείπει.. Με έρευνα στα πραγματικά γεγονότα, σε αναζήτηση των άμεσα εμπλεκόμενων- χωρίς προσωπικές συμπάθειες /αντιπάθειες- όπως υπογράφει και το Nantiareport.gr “όταν συμβαίνει, όπου συμβαίνει όπως ακριβώς συμβαίνει”..
Ουδέποτε έθεσα βέτο για αποκλειστικά που έχουν δημοσιευτεί απο συναδέλφους – δεν μπορώ να πω το ίδιο, ως προς την αντιμετώπιση και τη διαχείριση, όταν αποκλειστικό φέρει την υπογραφή μου-, ούτε μπορώ να μην αναφέρων τις εσωτερικές έρευνες και τηλεφωνικές παρεμβάσεις- ακόμα και μεταμεσονύκτιες ώρες- μετά από έκτακτη επικαιρότητα, καθώς επίσης τις κλητεύσεις μου στα Πειθαρχικά και τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, που διεξάγουν ΠΔΕ κατ εντολή ..
Το να επιβάλλεται εμπάργκο ενημέρωσης  στη διάθεση πληροφοριών – με αναφορά σε εξιχνιασμένες υποθέσεις – και να περιορίζεται η ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους αστυνομικούς συντάκτες στα Δελτία Τύπου, έρχεται ως απόλυτα αιτιολογημένη και χωρίς καμία “εντύπωση” -μεταξύ άλλων- η 108η θέση της Ελλάδας στην Ελευθερία του Τύπου…

Αλεξίου Νάντια