Μόρια Λέσβου: Περιφέρουν το πτώμα του βρέφους εντος ΚΥΤ- Οι Πυροσβέστες δέχθηκαν επίθεση κατά την κατάσβεση της φωτιάς

Εντός του ΚΥΤ οι διαβιούντες λαθρομετανάστες, περιφέρουν σε κουβέρτα το απανθρακωμένο πτώμα του βρέφους.

Η φωτιά έχει κατασβεσθεί από του Πυροσβέστες, ωστόσο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης επικρατεί γενικευμένη αναταραχή. Το πτώμα της απανθρακωμένης γυνάικας έχει παραληφθεί και μεταφερθεί για νεκροτομή στο Νοσοκομείο.  Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στον ίδιο χώρο εντοπίσθηκε από τους διαβιούντες απανθρακωμένο βρέφος (παιδί της νεκρής γυναίκας) το οποιο παραμένει εντός του ΚΥΤ. Στο τελετουργικό που ακολουθούν στις χώρες τους οι λαθρομετανάστες διαβιούντες του ΚΥΤ, το εχουν τυλίξει σε κουβέρτα καθώς υποστηρίζουν ότι εχουν ανασύρει το νεκρό σώμα από το κοντεινερ και το περιφέρουν εντός του καταυλισμού.

Στο Νοσοκομείο του νησιού, ολοκληρώθηκε η ταυτοποίηση του απανθρακωμένου πτώματος από τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας .Όπως προέκυψε πρόκειται για γυναίκα από το Αφγανιστάν. Δίπλα της, μια καμένη κουβέρτα στο εσωτερικό της οποία απομονώθηκαν δείγματα δέρματος με την εκτίμηση να ανήκουν στο βρέφος της, το οποίο επίσης απανθρακώθηκε στη φωτιά.

Τουλάχιστον πέντε τραυματίες από τα επεισόδια

Αν και τα αίτια της φωτιάς στο κοντεινερ εντος του ΚΥΤ Μόριας Λεσβου, δεν έχουν προσδιοριστεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι διαβιούντες, για μεταξύ τους διαφορές- εθνικής ή θρησκευτικής καταγωγής- ή και ως κίνηση ασκησης πίεσης στις Αρχές, να προκάλεσαν τη φωτιά εντός του κοντεινερ καθώς στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαβιούντων στον καταυλισμό, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο ατυχήματος καθώς μαρτυρίες αναφέρουν ότι η Αφγανή που έχασε τη ζωή της, μαγείρευε πριν ξεσπάσει η πυρκαγια που πήρε διαστάσεις . Οι Αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν την εξέγερση προχώρησαν σε χρήση χημικών. Ομάδα προσφύγων επιχείρησε  να καταλάβει το ΚΥΤ- συμφωνα με Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, με την παρέμβαση των Αστυνομικών οι οποίοι διατίθενται στο χώρο να ανταποκρίνονται άμεσα. Ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις- δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μεταβαίνουν με C130 εκτάκτως στη Μόρια– λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί , καθώς ελήφθη η απόφαση άμεσης μετακίνησής τούς αποσύροντας τους, από τη διάθεση Μέτρων Τάξης στον αγώνα ΑΕΚ ΠΑΟΚ που διεξάγεται (29/09) στο ΟΑΚΑ. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι Στρατιωτικές Μονάδες του νησιού.

Νωρίτερα, η διοίκηση του ΚΥΤ και οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το Διοικητήριο, καθώς οι εκατοντάδες διαβιούντες λαθρομετανάστες, επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στο κτίριο διοίκησης του ΚΥΤ. Σε πρόχειρη απογραφή, ολοκληρωτική καταστροφή έχουν προκαλέσει σε οικίσκους με πρόκληση φωτιάς και βανδαλισμό, ενώ εμπρησμό έχουν προκαλέσει και σε  απορρίματα, με την κατάσταση αποπνικτική. Στην απόπειρα επίθεση στο Κέντρο Κράτησης ωστε να απελευθερώσουν τους κρατουμένους οι Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο χώρο, τους απώθησαν εσωτερικά με ρίψεις νερού.

Ξέσπασαν δύο φωτιές σε διαφορά 20 λεπτών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιοχή ξέσπασαν δύο φωτιές, η «πρώτη στις 16:45 ώρα περίπου σε απόσταση 400 περίπου μέτρων εξωτερικά του Κέντρου, η οποία κατασβέσθη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη 20 περίπου λεπτά αργότερα εντός του ΚΥΤ, για την κατάσβεση της οποίας επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις». Πρόκειται για πυρκαγιά σε ελαιοκτήματα περίπου 400μ εξωτερικά του καταυλισμού, η οποία καταβέσθηκε άμεσα, και στη «ζώνη 4» του ΚΥΤ, σε δίπατα καταλύματα με διαβιούντες – κυρίως -Αφρικανούς, με τη φωτιά να λαμβάνει διαστάσεις καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα του ΚΥΤ.

Κι ενώ ηταν σε εξέλιξη η φωτιά με τους Πυρσβέστες να επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στο νησί, παρέμεινε στο χώρο για να τους απομακρύνει καθώς δέχθηκαν επίθεση από τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τουλάχιστον δύο Πυροσβεστικά οχήματα, γεγονός που επιβεβάιωσε και ο Στρατής Κύτελης και προσέθεσε πως «σε τέτοιου είδους καταστάσεις μπορεί να συμβούν πολλά».

«Στη Μόρια μέχρι στιγμής κατοικούν περίπου 13.000 μετανάστες και καθημερινά αυξάνονται» αναφέρει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης

Οι κάτοικοι είναι ανήσυχοι, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, και απαιτούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού. Με τη χωρητικότητα της περιοχής να είναι 3.000θέσεις , όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος του νησιού με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση όπως διαμορφώθηκε, «οι υποσχέσεις του Μαξίμου πρέπει να υλοποιηθούν» τονίζει χαρακτηριστικά.