“Μην γκρινιάζετε μετά πώς σας πιάνουν στον ύπνο οι επιθέσεις, είναι παρατηρητήριο κέντρου διερχομένων”

Κείμενο γνώμης* σε διαπιστωτική αποτίμηση, για την ασφάλεια και τους ελέγχους στα Αστυνομικά Τμήματα

“Τη δεκαετία του 1990 έμενα στα Α.Πατήσια και ως ΑΤ της περιοχής ήταν τότε το ΙΣΤ (16ο)

— ( Η φωτογραφία είναι από αρχείο)

Θυμάμαι χαρακτηριστικά πώς για να μπεί κάποιος περνούσε έλεγχο στην πύλη από τον αστυνομικό φρουρό στην σκοπιά και αμέσως μετά πήγαινες στο ισόγειο (αν θυμάμαι καλά) που ήταν ο αξ. υπηρεσίας και 1-2 υπηρεσίες ακόμα. Δεν μπορούσες να κάνεις βήμα παραπάνω χωρίς να σε σταματήσει κάποιος προς αλλά και εντός του ΑΤ.

Τον τελευταίο μήνα λόγω κάποιων εργασιών μου, έχω μπεί σε πολλά ΑΤ τόσο στο κέντρο και παράκεντρο της Αθήνας , όσο και στα Βόρεια Προάστια.

Κανείς έλεγχος στην πύλη ακόμα και όταν μπήκα με σακκίδιο εντός συγκεκριμενου ΑΤ ( !! ) που παλιοτερα είχε δεχτεί και επίθεση στα Β.Π.

Επίσης έκοψα και μία δυο βόλτες στο προαύλιο αλλά και εντός χώρων για να βρώ το γραφείο που ήθελα σε 2-3 Α.Τ.

Κύριες και κύριοι της ΕΛ.ΑΣ… γνωρίζουμε πώς η πολιτική ηγεσία είναι .. να μην πώ και μου ρίξουν το προφίλ. Όμως σε κάποια πράγματα η ευθύνη είναι όλη δική σας. Εδώ στο σπίτι σου έρχεται κάποιος στην πολυκατοικία και τον τσεκάρεις και τον ρωτάς τι είναι, ποιός είναι, και που πάει…

Σε Α.Τ. , με σακκίδιο, σκούφο, μαύρο soft cell (army look) και μετά από 5 λεπτά κάποιος με ρώτησε τι θέλω. Τον φρουρό σε άλλο συγκεκριμένο Α.Τ. τον προσπέρασα ενώ άκουγε ραδιόφωνο από το κινητο του ( !!! ) και τον σήκωσα εγώ από την καρέκλα του για να τσεκάρει αν θέλει την τσάντα που απλά κοίταξε μια από πάνω και μπήκα μέσα (και το έκανα γιατί ήταν ακριβώς δίπλα στην είσοδο).

Μην γκρινιάζετε μετά πώς σας πιάνουν στον ύπνο οι επιθέσεις. Αυτο δεν είναι μέτρα ασφαλείας… είναι παρατηρητήριο κέντρου διερχομένων”.

____________

* Αλέξανδρος Νικλαν, Sr.Security Consultant on InfoSec/ CyberTerrorism