Με την μητέρα της στη Γαλλία η Βαλεντίν- Η απάντηση της Γαλλικής Αστυνομίας προς την ΕΛ.ΑΣ

Οι Γαλλικές Αρχές ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. τη γυναίκας η οποία δήλωνε μητέρα της 7άχρονης Βαλεντιν, καθώς εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στο Αστυνομικό Τμήμα του Σαιντ-Ετιέν και ταυτοποιήθηκε ως η βιολογική μητέρα της ανήλικης την οποία ο Αμπελκά Ablavykaka, δήλωνε ως “νεκρή”

Με τις εξετάσεις DNA για τη γενετική ταυτοποίηση της γυναίκας η οποία δήλωνε μητέρα της 7άχρονης Βαλεντίν, να βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης στο πλαίσιο Δικαστικής Αστυνομικής Συνδρομής που έχει ενεργοποιήσει η ΕΛ.ΑΣ προς τις Γαλλικές Αρχές, με χωριστές συνεντεύξεις, και ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν τόσο η 7άχρονη όσο και η γυναίκα η οποία εμφανίστηκε να δηλώνει μητέρα της, ταυτοποιήθηκε η βιολογική σχέση τους μητέρας- κόρης. Οι Γάλλοι Αστυνομικοί ενημέρωσαν του ομολόγους τους, ότι πέραν πάσης αμφιβολίας η γυναίκα είναι η βιολογική μητέρα της Βαλεντίν. Η 7άχρονη Βαλεντίν, κατά την εξέτασή της από τους Γάλους Αστυνομικούς, αναφέρθηκε στην προετοιμασία και το ταξίδι της ως τη Γαλλία, με τα όσα κατέθεσε να είναι επιβεβαίωση των ισχυρισμών του πατέρα της Αμπελκά Ablavykaka.

Όπως διακριβώθηκε κατά την αστυνομική έρευνα των Γαλλικών Αρχών, η  γυναίκα ζει στο Σαιντ-Ετιεν προάστιο της Λυόν  στη Γαλλία, παράνομα και χωρίς χαρτιά, από το 2015 ενώ η Βαλεντίν έχει γραφτεί ήδη σε Γαλλικό Σχολείο. Οι Γάλλοι Αστυνομικοί θεωρούν ότι το περιβάλλον για τη Βαλεντίν είναι υγιές και κατάλληλο για διαβίωση ανηλίκου και δεν έχει ζητηθεί συνδρομή για επιμέλεια της ανήλικης από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της χώρας ή την Πρόνοια.

Οι ψευδείς αναφορές στις καταθέσεις του Αμπελκά Ablavykaka για τη..  «νεκρή» σύζυγό του, τις αναφορές του για προτάσεις που υποστήριξε ότι είχε δεχθεί από ΜΚΟ προκειμένου να δώσει την κόρη του για υιοθεσία, οφείλονταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, στη φοβία του για τις νομικές συνέπειες σε βάρος τους, από την είσοδό του στη χώρα ως λαθρομετανάστης, καθώς ισχυρίζεται στο Κόνγκο είχε συλληφθεί ατά τη συμμετοχή του σε πορεία διαμαρτυρίας για το καθεστώς και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στις φυλακές όπου παρέμεινε για 17 ημέρες!

Η απόφαση του Αμπελκά Ablavykaka και τη συζύγου του, έρχεται τον Μάρτιο του 2019, όταν είχε πάει στη Γαλλία στην εξαδέλφη της γυναίκας του, τη Ζανέτ, και της εκμυστηρεύτηκε ότι η ζωή στην Ελλάδα είναι δύσκολη, όπως και η ανατροφή της 7άχρονης Βαλεντίν, και φέρεται να του πρότεινε να στείλει την κόρη του, σε μία από τις θείες της, οι οποίες ζουν στην Ευρώπη. Ο Αμπελκά Ablavykaka, υποστήριξε στους Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλειας Αθηνών, οι οποιοι χειρίστηκαν την υπόθεση, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο (του 2019) αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο για τη Βαλεντίν να μείνει με τη Ζανέτ στη Νορβηγία και στη συνέχεια επέλεξε να ζήσει με την αδελφή της θείας της, Τσέσικα στο Παρίσι.

Στις 18 Δεκεμβρίου 2019 η Ζανετ ταξίδεψε στην Αθήνα από τη Νορβηγία, με το διαβατήριο της μικρότερης κόρης της, η οποία βρίσκεται κοντά σε ηλικία με τη Βαλεντίν, με το οποίο και ταξίδεψε η 7άχρονη. Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 θα ταξίδευαν απευθείας από Αθήνα για Νορβηγία, όμως έχασαν την πτήση, και ταξίδεψαν με την επόμενη πτήση, ενώ τηλεφωνικά, ενημέρωσαν τον Αμπελκά Ablavykaka, για την άφιξή τους, ενώ την επομένη, η Ζανέτ μετέφερε την 7άχρονη στο σπίτι της αδερφή της Τζέσικα στο Παρίσι, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ο χρόνος επανένωσης με τη μητέρα της.

Στις 24 Δεκεμβρίου 2019, ο Αμπελκά Ablavykaka, δήλωσε στο Τμήμα Ασφαλείας Παγκρατίου την εξαφάνιση της 7άχρονης Βαλεντίν καθώς όπως υποστηρίζει, φοβήθηκε για τις νομικές συνέπειες της παράνομης μεταφοράς της Βαλεντίν στο εξωτερικό, λόγω της βιωματικής του εμπειρίας στο Κονγκό, όταν είχε συλληφθεί και είχε υποστεί βασανιστήρια. Στο σπίτι φιλικού του προσώπου οι Αστυνομικοί εντόπισαν εισιτήριο που είχε εκδώσει ο βγάλει ο Αμπελκά Ablavykaka, με πτήση προς το Παρίσι για τις 12 Φεβρουαρίου 2020. Την προηγούμενη ημέρα προχώρησαν στην αιφνιδιαστική κλήτευσή του για νέα συμπληρωματική κατάθεση, συνελήφθη κατηγορούμενος για κατοχή πλαστών εγγράφων και σχεδόν μετά από 36ώρες εξέτασης, αποκάλυψε τα πραγματικά γεγονότα στου Αστυνομικούς ενώ με βιντεοκλήση συνομίλησε με την Βαλεντίν. Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν και οι υπόλοιποι πέντε ομοεθνείς συγκάτοικοι του Αμπελκά Ablavykaka.

Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στον Αμπελκά Ablavykaka, για το κακούργημα διευκόλυνσης παράνομης εξόδου αλλοδαπού από τη χώρα.