Ως ουσιώδης μάρτυρας κατέθετε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ο πατέρας της Βαλεντίν που αγνοείται

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν τα ίχνη της κόρης του, προπαραμονή Χριστουγέννων, κλήθηκε αιφνιδιαστικά να καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, ο πατέρας της 7άχρονης Βαλεντίν από το Κονγκό, Αμπελκά Ablavykaka, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει νεότερα στοιχεία στην προανακριτική έρευνα

Αντιφάσεις και στοιχεία που δεν είχε αναφέρει στην αρχική του κατάθεση ο Αμπελκά Ablavykaka  , πατέρας της 7άχρονης Βαλεντίν η οποία αγνοείται από τις 23 Δεκεμβρίου 2019, προκάλεσαν την αιφνιδιαστική κίνηση των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών (10/02-09.40) οι οποίοι του ζήτησαν νέα συμπληρωματική κατάθεση,  μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση των επικοινωνιών του στη ΔΕΕ και όσα ο ίδιος έχει ισχυριστεί και αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις του σε ΜΜΕ. Η κίνηση των Αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, νωρίτερα από το προγραμματισμένο ραντεβού το πρωί της Τρίτης (11/02), με τον Αμπελκά Ablavykaka , έγινε με σκοπό να τους αποκαλύψει όσα πραγματικά γνωρίζει ο ίδιος με επιχειρήματα και αποδείξεις στα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την παράθεση των γεγονότων, αναφορικά με την αγνοουμένη 7άχρονη κόρη του, Βαλεντίν για την οποία έχει δηλώσει την εξαφάνισή της , από την προπαραμονή των Χριστουγέννων (2019)

Κατέθετε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, επί δύο σχεδόν 24άωρα

Ο πατέρας της Βαλεντίν Ablavykaka κλήθηκε με το χαρακτήρα του πλέων ουσιώδη μάρτυρα στην υπόθεση, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, την εμφάνισή του στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, μία ημέρα μετά την εξαφάνιση της 7άχρονης, τις δημόσιες καταγγελίες του για την πρόταση από ΜΚΟ να τους πουλήσει την 7άχρονη στη Μυτιλήνη και την Αθήνα . Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr- όταν του γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με κινητά σε γαλλικούς αριθμούς κλήσης, τα τηλέφωνα τα οποία τους γνωστοποίησε, προκύπτουν σε “πακιστανικά κινητά” (μιας χρήσης) ακαταχώρητα σε φυσικά πρόσωπα. Στις επίμονες ερωτήσεις των Αστυνομικών δεν ήταν σε θέση να παραθέσει σαφείς αιτιάσεις τόσο για τις κινήσεις του προς το Αεροδρόμιο και το κέντρο Αθήνας, όσο και για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την επομένη της εξαφάνισης της 7άχρονης καθώς επίσης και τρεις ημέρες αργότερα -μιά ημέρα μετά τα Χριστούγεννα- από την αναγγελία εξαφάνισης της στις Αρχές. Από τις επικοινωνίες που είχε προέκυψαν συνομιλίες του με συσκευές γαλλικών αριθμών. Τα “πακιστανικά κινητά” με τα οποία επικοινωνήσει ο Αμπελκά Ablavykaka, στο αεροδρόμιο από τις κεραίες δίνουν στίγμα στην ίδια περιοχή, ενώ έχον καταγεγραμμένες επικοινωνίες και με γαλλικές συνδέσεις, με εκκρεμή την ανάλυση εξακρίβωσης ταυτοποίησης.

Από τις Ελληνικές Αρχές, έχει ενεργοποιηθεί Δικαστική- Αστυνομική Συνδρομή με τις Γαλλικές Αρχές, προκειμένου να βοηθήσουν στην έρευνα, και με τη διαδικασία της άρση των επικοινωνιών στις επαφές του Αμπελκά Ablavykaka, ώστε να προκύψουν οι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων με τους οποίους είχε επικοινωνία και να κληθούν προκειμένου να εξεταστούν για το χρόνο πριν και μετά την εξαφάνιση της 7άχρονης Βαλεντίν, στο ενδεχόμενο να προκύψουν στοιχεία που θα οδηγήσουν στην ανήλικη. Ο ίδιος φέρεται να επανέλαβε ότι, “με πλησίασαν στη Μυτιλήνη δυο φορές από ΜΚΟ και μου ζήτησαν να δώσω το παιδί για υιοθεσία, και μια φορά στην Αθήνα, αλλά αρνήθηκα, γιατί είναι το μοναδικό άτομο που έχω στη ζωή μου”.

Επαφές και το πρόσφατο ταξίδι του Αμπελκά Ablavykaka στη Γαλλία στο ερευνητικό πεδίο

Σε ερώτηση αν η πρώην σύντροφός του, με την οποία αρχικά εμφανίστηκαν ως “οικογένεια” στο διαμέρισμα που διαμένει μέχρι και σήμερα στο Παγκράτι, και τον εγκατέλειψε σχεδόν έξι μήνες αργότερα μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, η οποία διαμένει μόνιμα στη Γαλλία, θα μπορούσε να έχει πάρει την 7άχρονη κόρη του μαζί της-  με πληροφορίες από Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr – φέρεται να υποστήριξε ότι δεν έχει τέτοια υπόνοια ο ίδιος. Ωστόσο σε σχετική ερώτηση για το σκοπό του πιο πρόσφατου  ταξιδιού του – πριν από περίπου 5- 6μήνες- στη Γαλλία , δεν παρέθεσε σαφείς απαντήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει στις καταθέσεις του ο πατέρας της Βαλεντίν Ablavykaka , τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, πήγαν στην πλατεία Συντάγματος στις εορταστικές εκδηλώσεις. Κατά την επιστροφή στο διαμέρισμα (23/02-16.00) στο Παγκράτι, της ζήτησε να πάει σε κοντινό σούπερ μάρκετ για να του αγοράσει ένα μπουκάλι νερό καθώς όπως υποστηρίζει είχε έντονο πονοκέφαλο, ενώ ο ίδιος επέστρεψε στο διαμέρισμα, όπου ζουν με άλλους έξι ομοεθνείς τους. Σχεδόν 40 με 50 λεπτά αργότερα υποστηρίζει ότι βγήκε να την ψάξει και δεν την βρήκε. Επέστρεψε πάλι στο διαμέρισμά του και κοιμήθηκε, με έντονο πονοκέφαλο. Όταν την επόμενη ημέρα ξύπνησε και η 7άχρονη κόρη του δεν είχε επιστρέψει, ανησύχησε και μαζί με τον Πετιζάν Ισακόλ, ομοεθνή και συγκάτοικό του από το Κονγκό, δήλωσε την εξαφάνισή της στην Αστυνομία. Από κάμερα ασφαλείας του σούπερ μάρκετ- σε απόσταση 100μ -προέκυψε ότι δεν εντοπίζεται παρουσία της 7άχρονης σε κανένα χρόνο και σίγουρα δεν έχει αποτυπωθεί στο βιντεοληπτικό υλικό  να μπαίνει (ούτε και να βγαίνει) στο μαγαζί.

Σε νεότερη συμπληρωματική κατάθεση για διευκρινιστικές απαντήσεις στα στοιχεί που προκύπτουν για τον Αμπελκά Ablavykaka

Οι Αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους κατάθεση γείτονα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας, είχε παρατηρήσει κινήσεις του πατέρα και ενός συγκατοίκου του τη νύχτα του Σαββάτου (21/12 2019) και το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, την Κυριακή (22/12  2019) ενώ υποστηρίξει ότι τους είδαν να βγαίνουν από την πολυκατοικία κρατώντας και στις δυο περιπτώσεις μεγάλες, βαριές βαλίτσες. Ο Αμπελκά Ablavykaka  , πατέρας της 7άχρονης, υποστηρίζει ότι δεν έχει μεταφέρει τίποτε έξω από το διαμέρισμα αυτές τις ημέρες.

Ο ίδιος επίσης αναφέρθηκε και στο λόγο που εγκατέλειψε μαζί με την 7άχρονη Βαλεντίν την Κινσάσα του Κονγό, «Έφυγα από τη χώρα μου γιατί έχω υποστεί πολύ σκληρά βασανιστήρια που δεν μπορώ καν να διηγηθώ. Όταν γίνονταν οι διαδηλώσεις στο Κονγκό, εγώ απλά ήμουν εκεί και κατέγραφα τις εικόνες με το κινητό μου. Έτσι με έπιασαν και με βασάνιζαν για δεκαέξι ημέρες. Ήξερα πως επειδή έχω μόνο την κόρη μου, ότι ήταν να κάνω, θα το έκανα μαζί της. Είτε στη ζωή, είτε στο θάνατο και έτσι ήρθαμε στην Ελλάδα. Η γυναίκα μου απεβίωσε το 2014 όταν ήμασταν στο Κονγκό», περιγράφει ο ίδιος, ενώ αναφέρεται με συνοπτική αναφορά στο ταξίδι από την Κινσάσα του Κονγκό μέσω Τουρκίας, με τα δουλεμπορικά δίκτυα στην Ελλάδα και τη Μυτιλήνη, πριν καταλήξει στο διαμέρισμα στο Παγκράτι.

Οι έρευνες τόσο των Ελληνικών Αρχών όσο και των αρμόδιων Γαλλικών, είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να προκύψουν τα πραγματικά γεγονότα καθώς πενήντα μία ημέρες-σήμερα- δεν έχουν μαρτυρίες ούτε ενδείξεις  για το πού ενδεχομένως βρίσκεται η 7άχρονη Βαλεντίν  Ablavykaka από το Κονγκό, η οποία αγνοείται.