Μαρτυρίες, βιντεο και καταθέσεις στο ερευνητικό πεδίο της Ασφάλειας για τους δράστες της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ

Οι έρευνες επικεντρώνονται στην ταυτοποίηση των δύο δραστών και τον προσδιορισμό του ηθικού αυτουργού για το «συμβόλαιο θανάτου» στο όνομα του αστυνομικού συντάκτη Γιώργου Καραϊβαζ, έξω από το σπίτι του στον Άλιμο

Σε ένα από τα πολλά βίντεο που εξετάζουν οι ερευνητές της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, έχουν καταγράφει οι κινήσεις των δύο αναβατών του επίμαχου σκουρόχρωμο σκούτερ Beverly, λίγο πριν τη δολοφονία. Το ρολόι του καταγραφικού της κάμερας ασφαλείας, δείχνει 2:15 όταν οι δύο αναβάτες με το μικρού κυβισμού δίκυκλο εν κινήσει από την οδό Ερεχθείου στρίβουν στην Αγίου Δημητρίου με κατεύθυνση την οδό Σακελλαρίου. Διακρίνονται σε αναμονή για περίπου 10 λεπτά μέχρι να φτάσει στο σπίτι του ο Γιώργος Καραϊβαζ, λίγο πριν πέσει νεκρός από τα φονιά πυρά. Σε αυτό το σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές είναι το ενδεχόμενο να υπήρχαν δύο ομάδες, η μια υποστηρικτική σε παρακολούθηση του αστυνομικού συντάκτη και η δεύτερη ως εκτελεστικός βραχίονας προσέγγισε και δολοφόνησε εν ψυχρώ το Δημοσιογράφο με δέκα βολίδεςΣε βιντεοληπτικό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, διακρίνεται μικρού κυβισμού δίκυκλο στο οποίο επιβαίνουν δύο άτομα, κι εξετάζεται να πρόκειται για το δίκυκλο των δραστών στη δολοφονία του Γιώργος Καραϊβαζ, ενώ απομακρύνεται από το σημείο που έπεσε νεκρός, με άγνωστη. Όπως επισημαίνεται σε αυτό, δεν διακρίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας, ωστόσο ο οδηγός του, φέρει κράνος ενώ ο συνοδός ο οποίος φέρεται ως ο δράστης που πυροβόλησε, φοράει σκουφάκι και λαιμουδιέρα καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του.

Παράλληλα, η έρευνα εκτείνεται σε γραφεία ενοικιάσεων τροχοφόρων, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το δίκυκλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες να είναι ενοικιασμένο ενδεχομένως και σε πλαστά στοιχεία, καθώς από τις έρευνες μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει σε αυτά τα χαρακτηριστικά κλεμμένο δίκυκλο. Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας στο NantiaReport.gr, υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος που οι δράστες χρησιμοποιούσαν μηχανή μικρού κυβισμού, χωρίς να είναι σε θέση να τον προσδιορίσουν σε αυτή τη φάση των ερευνών. Οι αστυνομικοί αναζητούν επίσης υλικό στο ενδεχόμενο να εγκατέλειψαν ή να απέκρυψαν το σκουρόχρωμο σκούτερ Beverly, ακόμα και την πιθανή αλλαγή οχήματος διαφυγής, ώστε να αποκρύψουν τη διαδρομή τους και να διαφύγουν από το χώρο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται και επιτρέπει εκτίμηση, είναι οι δράστες να προέρχονται από Βαλκανικές χώρες να ταξίδεψαν στην Ελλάδα για να διαπράξουν το πληρωμένο “συμβόλαιο” στο όνομα του αστυνομικού συντάκτη, και να αποχώρησαν. Από την ΕΛ.ΑΣ. έχει δοθεί εντολή στα αεροδρόμια και στους σταθμούς των χερσαίων συνόρων, να διαβιβάσουν όλες τις λίστες όσων μπήκαν αλλά και βγήκαν από τη χώρα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στο πλαίσιο της έρευνας διαμονές σε ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων, σε διαμερίσματα χρονομίσθωσης Airbnb, σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν την δολοφονία, έχουν τεθεί επίσης υπό εξέταση.

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε φύγει από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν, νωρίτερα από την ολοκλήρωση της εκπομπής την Παρασκευή. Είχε επικοινωνήσει με τη σύζυγό του Στάθα και την είχε ενημερώσει ότι επέστρεφε στο σπίτι. Μέσω της Αττικής Οδού διακρίνεται η άφιξή του μαύρου τζιπ που οδηγούσε στον Άλιμο ελάχιστα λεπτά μετά τις 14.00 το μεσημέρι, λίγο πριν πέσει νεκρός στην φονική ενέδρα. Εξετάζεται ότι οι δολοφόνοι να είχαν παρακολουθήσει τον δημοσιογράφο τις προηγούμενες ημέρες, να είχαν χρονομετρήσει την διαδρομή του από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν έως το σπίτι του και περίμεναν για τη στιγμή που θα εκτελέσουν τη φονική ενέδρα. Μεταξύ άλλων εξετάζεται οι δράστες να είχαν κάνει «προσομοίωση» της δολοφονίας, γι’ αυτό οι αναλυτές της Ασφάλειας, από τις περιγραφές των αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων, σε αντιπαραβολή με το υλικό από τις κάμερες, επιχειρούν να προσδιορίζουν τη διαδρομή που ακολούθησε το μικρού κυβισμού δίκυκλο στο οποίο εκτιμάται ότι επέβαιναν οι δύο δράστες της εν ψυχρώ δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ .

Επίσης με εισαγγελική Διάταξη αναμένεται η άρση των επικοινωνιών του Γιώργου Καραϊβαζ προκειμένου να εξετασθούν οι συνομιλίες και από περιεχόμενό τους, να προκύψουν ενδεχομένως ύποπτες επαφές. Ενώ σε ακτίνα πριν και μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ θα αναζητήσουν στίγματα κεραιών στην περιοχή σε συσχετισμό προς εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η παρουσία γυναίκας η οποία διακρίνεται σε βίντεο κάμερας ασφαλείας σε απόσταση 100 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας να μιλά στο κινητό της. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ερευνητικό ενδιαφέρον για την παρουσία της στο χώρο. Ενώ επισημαίνεται, άλλη μαρτυρία που απέδιδε ύποπτη κίνηση γυναίκας ως συνεργού των δραστών η οποία αναφέρθηκε από περίοικο αποδείχτηκε υπάλληλος του Δήμου. Όπως επισημαίνεται ωστόσο σε αυτή τη φάση των ερευνών δε μπορεί να αποκλειστεί η οποιαδήποτε πληροφορία για εμπλοκή του οποιουδήποτε στην δολοφονία του δημοσιογράφου.

Παρά τις εξαγγελίες και τις προθέσεις για την εξιχνίαση της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ, ίσως είναι ιδιαίτερα δυσχερές, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία περίπου 60 «συμβόλαια θανάτου» έχουν εκτελεστεί στα οποία το ποσοστό εξιχνίασης είναι της τάξης του 2-4% , με την εκτίμηση ότι σε αυτή τη φάση, το οργανωμένο έγκλημα προχωρά σε μία κλιμάκωση-αναβάθμιση της δράσης του. Ενώ από τις δολοφονίες την τελευταία τριετία με αφετηρία τη δολφονία του πρώην ΕΚΑΜίτη την 1η Μαίου 2018 μέχρι και τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβαζ, την περασμένη Παρασκευή, μόνο η δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή στη Βούλα, έχει εξιχνιαστεί, επισημαίνεται από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.