Λαμία: Εξετάζεται εμπρησμός στο εργοστάσιο “Γιαννίτσης”- Το φορτηγό και η γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής γευμάτων στη Λαμία, το οποίο εμπλέκεται στην υπό Εισαγγελική διερεύνηση υπόθεση τροφικής δηλητηρίασης 63μαθητών

Στην απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά και τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο χώρο της εγκατάστασης στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Σύμφωνα με απόφαση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αναστέλλεται η έγκριση της εγκατάστασης παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών της επιχείρησης και ως εκ τούτου, δεν θα διατίθενται πλέον τα γεύματα στα Σχολεία της περιοχής.

Ενώ η έρευνα του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι σε εξέλιξη, σε απόδοση της αιτίας που προκάλεσε τη φωτιά, ευρήματα στο χώρο του εργοστασίου “Γιαννίτση” μια ημέρα πριν μετάβαση κλιμακίου του ΕΦΕΤ (19/05) για έλεγχο στο πλαίσιο Εισαγγελικής έρευνας, έχουν προκαλέσει προβληματισμό στις Αρχές για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Υλικό από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο καθώς επίσης σε παρακείμενες εγκαταστάσεις άλλων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Λαμίας, εντοπίζεται έναρξη της εστίας φωτιάς από την μπροστινή πλευρά σταθμευμένου φορτηγού, το οποίο ήταν παρκαρισμένο εντός του εργοστασίου “Γιαννίτση”.

Ωστόσο, προβληματισμό στο Ανακριτικό του ΠΣ προκαλεί το γεγονός της στάθμευσης του φορτηγού εφαπτόμενο στον εξωτερικό τοίχο της επιχείρησης, και να τεθεί ως υπόθεση ότι η φωτιά έδωσε έναρξη από βραχυκύκλωμα, να μην μπορεί να αποδειχτεί εμπρόθετη παρέμβαση και πρόκληση πυρκαγιάς από εξωτερική παρέμβαση.

Ενώ και η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στους Αξιωματικού του Ανακριτικού τού ΠΣ που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της υπόθεσης, με δεδομένο ότι τα υλικά και οι πρώτες ύλες στο εργοστάσιο,  δεν είναι εύφλεκτα.

Υπό εξέταση έχουν τεθεί και οι φιάλες αερίου που εντοπίζονται σε όλη την έκταση του εργοστασίου και έδωσαν ισχυρές εκρήξεις ενώ ήταν σε εξέλιξη το έργο κατάσβεσης της φωτιάς, καθώς εξετάζεται να υπήρχε και κάποια άλλη καύσιμη ύλη που επιτάχυνε την εξάπλωσή της, με το ενδεχόμενο του εμπρησμού πλέον, να εξετάζεται σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NantiaReport.gr από εργαζόμενους μετά τις καταγγελίες της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης των μαθητών στη Λαμία, η Διοίκηση σε έκτακτη συγκέντρωση ενημέρωσης των υπαλλήλων, τους ενημέρωσε για την επόμενη ημέρα της μονάδας παραγωγής και του εργοστασίου. Ενώ σύμφωνα με αναφορές, «”φίλια” τοπικά ΜΜΕ επιχείρησαν σε πρώτο χρόνο δημόσια με αρθρογραφία και απευθείας μεταδόσεις ως ρεπορταζ να “προστατέψουν” τα συμφέροντα του τοπικού επιχειρηματία και παράγοντα της περιοχής, παραβιάζοντας κάθε Αρχή Δεοντολογίας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Γιαννίτσης, με καταγωγή απ’ την Αγία Παρασκευή Τρικάλων, θεωρείται απ’ τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Λαμίας κατέχοντας μάλιστα και τη θεσμική θέση του Προέδρου των βιομηχανιών και βιοτεχνιών του Βιομηχανικού Πάρκου Λαμίας. Η «Γιαννίτσης Logistics ΑΕ», υπήρξε μια αμιγώς οικογενειακής επιχείρησης καθώς η σύζυγος του Χριστίνα Μουστάκα έχει το ρόλο της εντεταλμένης Συμβούλου και τα παιδιά του Γιάννης και Νάνσυ κατέχουν θέσεις στο ΔΣ, ενώ τα τελευταία χρόνια (2016) έχουν αναπτυχθεί στο χώρο του catering με το σήμα “Fresh Catering” και στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων πίτας με τον τίτλο “Νέα Γάστρα”. Ωστόσο η εταιρεία έχει αρκετές εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος έχει μεταβεί στη Λαμία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε, από κοινού με το τοπικό Ανακριτικό Τμήμα, να διερευνήσουν τα αίτια της φωτιάς.