Λαμία: Φωτιά σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ- Είχε αναφερθεί στη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών Σχολείων της πόλης

Στο έργο κατάσβεσης φωτιάς σε εργοστάσιο με έδρα τη ΒΙΠΕ Λαμίας, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

UpDate (20/05-00.05) Ενισχύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Λαμίας από κλιμάκια της Φθιώτιδας, του Βόλου, της Καρδίτσας και της Λάρισας στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς που έχει καταστρέψει ολοσχερώς το εργοστάσιο εργοστάσιο «Giannitsis Group S.A.» στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας.

Η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε (19/05-21.30) σε εργοστάσιο στην ΒΙΠΕ Λαμίας και έλαβε διαστάσεις,   έθεσε σε επιχειρησιακή ανταπόκριση στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς, 40 Πυροβέστες με 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο όχημα, ενώ συνδράμουν δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ. Στο χώρο κατά την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς, δεν υπήρχαν εργαζόμενοι καθώς δεν υπάρχει αναφορά για εγκλωβισμένα άτομα και τραυματίες.

Σύμφωνα με ενημέρωση του NantiaReport.gr, πρόκειται για το εργοστάσιο «Giannitsis Group S.A.» των Γιώργου Γιαννίτση και των δύο παιδιών του, Ιωάννη και Αθανασία Γιαννίτση καθώς στο ΔΣ συμμετέχει και η Χριστίνα Μουστάκα,  με έδρα στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διανομή σχολικών γευμάτων σε Δημοτικά της Λαμίας σε βάρος της οποίας είχαν υποβληθεί καταγγελίες για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση 63 μαθητών επτά Σχολείων της πόλης, για την οποία εκκρεμεί έρευνα της Εισαγγελίας Λαμίας, μετά την υποβολή 26 καταγγελιών στην Αστυνομία.

Με πληροφορίες από το μέτωπο της φωτιάς του NantiaReport.gr, εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς καθώς σημειώνονται εκρήξεις στις δεξαμενές αερίου, με την προσπάθεια από τα κλιμάκια πυρόσβεσης, να περιορίσουν τις ζημιές καθώς η φωτιά έχει επεκταθεί, και να αποτρέψουν την ολοκληρωτική καταστροφή των εγκαταστάσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία διανομής γευμάτων στα Σχολεία της πόλης, ανέφερε, «Χθες 16-5-2024 παρουσιάσθηκαν κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε αριθμό μαθητών δημοτικών σχολείων στον Δήμο Λαμιέων.

Το γεγονός φέρεται να συνδέεται με την κατανάλωση σχολικού γεύματος, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την εταιρεία μας. Ήδη το θέμα διερευνάται με την δέουσα υπευθυνότητα, όπως προβλέπεται, βάσει των εφαρμοζόμενων διαδικασιών και πρωτοκόλλων, από τους αναγκαίους φορείς και αρμόδιες αρχές, στις οποίες παρέχουμε την οποιαδήποτε πληροφορία και στοιχείο μας ζητηθεί.

Δείγματα έχουν ήδη σταλεί στο Χημείο για εργαστηριακή ανάλυση. Το συμβάν αυτό, πρωτοφανές για την εταιρεία μας, καθώς όμοιό του δεν έχει εμφανισθεί ποτέ στην υπέρ τριακονταετή παρουσία της στον χώρο της σίτισης, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και διερευνήσεως, καθώς επί συνόλου 2033 διανεμηθεισών μερίδων εμφανίσθηκε σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

Ανεξάρτητα από ευθύνη η μη της εταιρείας μας, εκφράζουμε τη λύπη μας και τη συμπαράστασή μας στα παιδιά και τους γονείς. Αναμένουμε τα σχετικά πορίσματα των διενεργούμενων ελέγχων και δηλώνουμε ότι στη περίπτωση που προκύψει, η οποιαδήποτε δική μας, έστω και παραμικρή πλημμέλεια, εξυπακούεται ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας και τις συνέπειές της».

Υπενθυμίζεται ότι από την ΠΥ Λαμίας πριν από τρεις εβδομάδες (27/03) είχε πραγματοποιηθεί άσκηση σε σενάριο βραδινής φωτιάς σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ, με διάσωση εργαζομένων εγκλωβισμένων στις εγκαταστάσεις ενώ είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ενω τον προηγούμενο χρόνο (23/03 2023) η Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαμιέων συμμετείχε στην άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Λαμίας στις εγκαταστάσεις της “GIANNITSIS LOGISTICS”. Το σενάριο της άσκησης σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, περιλάμβανε «πυρκαγιά σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ, καθώς και εγκλωβισμό ατόμων και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, δείχνοντας την ετοιμότητα και την ταχύτητα αντιμετώπισης του συμβάντος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙΠΕ Λαμίας».