Κόρινθος: Αμφιβολίες για την οικονομική δυνατότητα του κρατούμενου να δωροδοκήσει Σωφρονιστικούς

Με την αναφορά στην απολογία του 45χρονου ποινικού και πρώην δραπέτη των Φυλακών Κορίνθου, συνελήφθησαν οι τρείς Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες ενώ ο Αρχιφύλακας είχε επισημάνει τα προβλήματα υποστελέχωσης και τις ύποπτες επαφές του 45χρονου στι Διεύθυνση των Φυλακών

Στην απολογία του 45χρονος δραπέτης των Φυλακών Κορίνθου, υποστήριξε ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τους τρεις Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους των Φυλακών Κορίνθου να τον αφήσουν να αποδράσει και να τους καταβάλλει €60.000 εκ των οποίων προκαταβολικά €30.000 και σε δεύτερο χρόνο το υπόλοιπο ισόποσο. Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας ο οποίος και διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέλαβε το Εσωτερικών Υποθέσεων. Δυνάμει ενταλμάτων, συνελήφθησαν (18/11) οι τρεις Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι του Καταστήματος Κράτησης Κορίνθου για «δωροληψία υπαλλήλου». Πρόκειται για τον Αρχιφύλακας του Σωφρονιστικού Καταστήματος, τον Σωφρονιστικο Υπηρεσίας κατά την απόδραση ενώ ο τρίτος  Σωφρονιστικός, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια. Οι τρεις Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι αρνούνται τις κατηγορίες. Η Δικη ήταν προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας (15/11) ωστόσο ελαβαν σύντομη αναβολή με αίτημα των συνηγόρων των κατηγορούμενων Σωφρονιστικών Υπαλληλων και με την κατηγορία της συνδρομής σε διευκόλυνση κρατουμένου σε απόδραση για τους τρεις Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Συμφωνα με τον υπερασπιστικό του ισχυρισμό ο Αρχιφύλακας, είχε ζητήσει εγγράφως, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν πριν την απόδραση, από τη Διεύθυνση των Φυλακών τη μεταγωγή του 45χρονου και ενος ακόμα κρατουμένου, γαι λόγους ασφαλείας καθώς φέρονται να δημιουργούσαν εντάσεις σημειώνοντας ότι οι Φυλακές Κορίνθου δεν διαθέτουν κελιά απομόνωσης ώστε οι κρατούμενοι να μην έρχονται σε επαφή.

Η Διεύθυνση των Φυλακών μία εβδομάδα πριν την απόδραση, είχε ενημερώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής για την αναφορά του Αρχιφύλακα που έκανε λόγο για υποστελέχωση και για ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού για τη φύλαξη του Σωφρονιστικού Καταστήματος.

Ο πρωην δραπέτης εξέτιε ποινή κάθειρξης 45ετων και οχτώ μηνών για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρα ανθρωποκτονίας, συνελήφθη σε επιχείρηση της ΕΚΑΜ (18/11) σε διαμέρισμα AirBnb στην περιοχή της Καλλιθέας μαζί με την οικογένειά του. Οπως προκύπτει από τον υγειονομικό του φάκελο, τον Ιανουάριο του 2018 η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ διέγνωσε ότι ο 45χρονος πάσχει από υποτροπιάζουσα καταθληπτική διαταραχή επί εδάφους διαταραχής προσαρμογής, και του βεβαίωσε ποσοστό αναπηρίας 67% από ψυχιατρική πάθηση.

Η απόδραση του 45χρονου κρατουμένου, από τη Φυλακή Κορίνθου (15/11) πραγματοποιήθηκε ενώ ήταν σε εξέλιξη εργασίες συντήρησης,  εόψει της επίσκεψης της ευρωπαϊκής επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα (CPT). Κρατούμενοι ανάμεσα στους οποίους και ο 45χρονος είχαν λάβει εντολή από τη Διεύθυνση των Φυλακών να βάψουν τους εξωτερικούς τοίχους του καταστήματος κράτησης, με τους τρείς Σωφρονιστικούς να έχουν την εποπτεία 61κρατουμένων κατά τη βάρδια τους.