Καμένα Βούρλα: Διακινούν βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα και διαμαρτύρονται για τη .. δορυφορική τα 39 “ασυνόδευτα ανήλικα” (video)

Επεισόδια και αντιδράσεις , από τις τοπικές κοινωνίες με την επιμονή της Κυβέρνησης να μεταφέρει τους διαβιούντες από τα ΚΥΤ της νησιωτικής χώρας στην ηπειρωτική επικράτεια

Αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας και της Δημοτικής Αρχής στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, προκάλεσε η αιφνιδιαστική μεταφορά και εγκατάσταση το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας (Τετάρτη 23/09) με δυο εκμισθωμένα πούλμαν από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  39 “ασυνόδευτων ανηλίκων” από το ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου, στο ξενοδοχείο “Ευσταθίου” που εδρεύει στη Λουτρόπολη.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (25/09) οι κάτοικοι των Καμένων Βούρλων, συγκεντρώθηκαν στα διόδια της Αγίας Τριάδας, σε παράσταση διαμαρτυρίας Είχαν προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης (24/09) επεισόδια που προκάλεσαν τα «ασυνόδευτα ανήλικα» αγόρια, όταν επιχείρησαν να εξέλθουν από το ξενοδοχείο, απέρριπταν αντικείμενα και δημιούργησαν ένταση με τους κατοίκους οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο “Ευσταθίου” που εδρεύει στον αστικό ιστό της Λουτρόπολης . Στο σημείο μετέβη Αστυνομική δύναμη για να θέσει υπό έλεγχο την ένταση με τα επεισόδια να εκτονώνονται λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκλεισαν τα Σχολεία, με το Δήμαρχο Καμμένων Βούρλων Γιάννη Συκιώτη, να δηλώνει, «Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν….» ενώ ο Σύλλογος Επαγγελματιών της πόλης, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων, “ο αιφνιδιασμός φέρνει αναταραχή, η αναταραχή φέρνει φόβο και ο φόβος συγκρούσεις”.

Η παρουσία ωστόσο του  Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη σε πάνελ του Οpen με το Δήμαρχο Καμμένων Βούρλων Γιάννη Συκιώτη, κατέληξε σε έντονη αντιπαράθεση. Ο Υπουργός κατηγόρησε ευθέως τους κατοίκους και τον Δήμαρχο, ότι «εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει και να ταΐσει τα παιδιά, εμπόδισαν το φορτηγό που μετέφερε κουβέρτες. Έκλεισαν την εθνική οδό για 39 παιδιά που θα μείνουν λίγες εβδομάδες» και πρόσθεση στο λόγο του «Όχι σε νέες Μόριες, αλλά όχι και σε συμπεριφορές Καμένων Βούρλων». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Καμένων Βούρλων Δημήτρης Καραμανώλης, δήλωσε, «δε μας λέει τίποτα. Ξέρουμε πώς είναι τα ‘προσωρινά’. Έρχονται για λίγο και μένουν μόνιμα εδώ» , ενώ ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί για τη μεταφορά στην περιοχή. «Αναλαμβάνω την ευθύνη εγώ γι’ αυτό. Όταν γίνεται μια μετακίνηση σε όλη τη χώρα πολύ μικρών ομάδων και για λίγες ημέρες δεν φτάνει σε επίπεδο υπουργών», υποστήριξε .

Σύμφωνα με την ΜΚΟ “ΜΕΤΑδραση” η οποία έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση για τη διαμονή των 39 “ασυνόδευτων ανηλίκων”, υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση καθώς οι διαβιούντες συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν υποβληθεί σε τεστ COVID 19 από τον ΕΟΔΥ και είναι όλα αρνητικά.

Αξίζει ωστόσο μια πιο προσεκτική παρατήρηση όσων οι διαβιούντες στο ξενοδοχείο τον Καμένων Βούρλων διακινούν στα κοινωνικά δίκτυα μέσα από λογαριασμούς που διατηρούν. Όπως επισημαίνει ωστόσο ο αναλυτής Αλέξανδρος Νικλαν*, « .. υποτίθεται πώς είναι άτομα ανήλικα με καταγωγή από Ιράν και Συρία. Άτομα που κατά το Υπουργείο Μετανάστευσης και τον Υπουργό κ. Μηταράκη,  έχουν ήδη κερδίσει δικαίωμα ασύλου και ενδεχομένως θα φύγουν για το εξωτερικό όπου θα τους δεχτούν άλλες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, τα ανήλικα άτομα που έχουν βγάλει πλέον μούσια έχουν ως σύνθεση κατά 90% άνδρες – αφήνουμε και ένα μικρό ποσοστό μην ξεφύγει κάτι- μιλάνε Παστού – και όχι Φαρσί, ή Αραβικά, ή έστω Τουρκικά (που μιλούν κάποιοι Σύροι), άρα έχουν προέλευση από το Πακιστάν. Είναι όλοι , άλλωστε,  διακριτοί σε διάφορα βίντεο και ακούγονται τι μιλάνε! Κύριε Υπουργέ από που προέρχεται η δήλωση σας πώς είναι Ιρανοί ή Σύροι; Ή ψεύδεστε ή οι μεταφραστές που έχετε είναι ανίκανοι στις εξετάσεις ασύλου».

«Οι “πρόσφυγες” μεταφέρθηκαν στα Καμμένα Βούρλα από συγκεκριμένη ΜΚΟ, υποτίθεται μετά από συμφωνία με το Υπουργείο και τον Ξενοδόχο . Η ίδια ΜΚΟ λοιπόν όταν η Δημοτική Αρχή ζήτησε να γίνει εκ νέου έλεγχος για COVID-19 παρουσία υγειονομικής ομάδας, τους αρνήθηκε την είσοδο ( !!! ) στον χώρο. Με ποιο θεσμικός ρόλος απαγορεύει την εισόδους και κάτω από ποια νομική δικαιολογία, έναντι της Δημοτικής Αρχής που προφανώς λειτούργησε σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, και η συγκεκριμένη ΜΚΟ υφίσταται στο μητρώο των ΜΚΟ – είναι πλέον “γιοφύρι της Άρτας”», σημειώνει σε άλλο σημείο ο Αλέξανδρος Νικλαν.

«Υπάρχει άλλωστε και πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει , ειδικά στο μεταναστευτικό , η Κυβέρνηση να έχει έντονες αντίδραση, πλέον. Να επισημανθεί πώς αυτό ήταν “βαρίδι” και για την προηγούμενη κυβέρνηση. Αν τώρα επειδή έχουμε σοβαρά θέματα με την Τουρκία και με τον κορωνοϊο- με τους διαβιούντες στις δομές να μην πείθονται- και το γνωρίζουν οι αρμόδιοι, οι ορδές “προσφύγων” απειλούν με εσωτερικό εποικισμό και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά να διορθωθεί. Υπάρχει έντονη οργή γενικότερα για πολλά και μια εστίαση πάνω σε ένα ούτως ή άλλως προβληματικό σημείο, δεν θα βοηθούσε με κλιμάκωση . Το είδαμε άλλωστε σε σημεία ανά κοινωνία πολλές φορές», καταλήγει ο αναλυτής θεμάτων Ασφαλείας .

___________________________________________________________

* Ο Αλέξανδρος Νικλαν* είναι Sr.Security Consultant on InfoSec/ CyberTerrorism