Η προτροπή “να κάνετε ότι κοιμάστε”… πλήττει τη ΔΙ.ΑΣ μετά το Πέραμα

Μετά τους πολίτες, το δόγμα «να κάνετε ότι κοιμάστε» του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, μετακυλίεται και στις… Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., με εντολές οι οποίες διαβιβάζονται προφορικά! Αυτή η κατάσταση επικρατεί μετά τις αλλαγές που έγιναν στην Άμεση Δράση και την διοίκηση της ΔΙ.ΑΣ. ως “τιμωρία” για τις εντολές που είχαν δοθεί για «παύση της καταδίωξης» στο Πέραμα και την αιματηρή συμπλοκή που την ακολούθησε.

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, ο Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κουτσιβίτης, στον οποίο χρεώθηκαν μεταξύ άλλων η εντολή για «παύση της καταδίωξης» στο Πέραμα, μετακινήθηκε στις Σχολές της Αστυνομίας και νέος διοικητής της Άμεσης Δράσης ανέλαβε ο Αστυνομικός Διευθυντής, Σπύρος Δόσχορης, που μετακινήθηκε από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Αλλαγές επέφερε η επιχειρησιακή διαχείριση και στην διοίκηση της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., με τον αστυνομικό διευθυντή Διονύση Κωστή που προέρχεται από την διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής να αναλαμβάνει επικεφαλής. Οι αλλαγές αυτές έγιναν σχεδόν δύο μήνες πριν από τις τακτικές κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες αναμένονται με ενδιαφέρον. Μάλιστα, είχαν κοινό παρονομαστή τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος έκανε τις επιλογές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας ηγεσίας στην ΔΙ.ΑΣ., που αποτελεί και την υπηρεσία πρώτης ανταπόκρισης σε περιστατικά, οι εντολές έχουν προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρησιακές ομάδες.

Σύμφωνα με πηγές του NantiaReport.gr εντολή που έχει δοθεί προφορικά –καθώς οι έγγραφες διαταγές έχουν πλέον… καταργηθεί μετά το Πέραμα- προτρέπει τα πληρώματα να μην προχωρούν σε προσαγωγές ή συλλήψεις, όταν εντοπίζουν υπόπτους που κατέχουν μικροποσότητες ναρκωτικών, μαχαίρια ή και διαρρηκτικά εργαλεία! «Προτεραιότητά σας οφείλει να είναι η εμφανής παρουσία σας στους δρόμους, να σας βλέπει ο κόσμος σε διαρκή κίνηση», είναι η εντολή που δόθηκε, αντιβαίνοντας όχι μόνο στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά ακόμη και στον Ποινικό Κώδικα! Ωστόσο, τα πληρώματα της Άμεσης Δράσης αντιδρούν, επισημαίνοντας ότι «έχουν τελείως διαφορετική επιχειρησιακή δράση, από τις υπηρεσίες Ασφαλείας», πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουν να συλλαμβάνουν όποιον παρανομεί.

Σε άλλο σημείο της ίδιας διαταγής, επισημαίνουν αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, συστήνεται στα πληρώματα της Άμεσης Δράσης και κατ’ επέκταση της ΔΙ.ΑΣ., «σε εντοπισμό υπόπτων και πριν προβείτε σε καταδίωξη, ενημερώνετε το Κέντρο Επιχειρήσεων και όταν ενεργείται καταδίωξη, να μην παραβιάζετε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας…»! Η ασυνήθιστη οδηγία άφησε έκπληκτους τους αστυνομικούς, που διερωτώνται, «Αν το ύποπτο όχημα παραβιάζει φωτεινούς σηματοδότες κατά την καταδίωξη, τα πληρώματα θα πρέπει να τηρήσουν τον ΚΟΚ και να περιμένουν να ανάψει… πράσινο στον φωτεινό σηματοδότη για να συνεχίσουν (σ.σ.: ποιαν;) καταδίωξη;»!

Επιπλέον, οι μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ. έχουν εντολή να καλύπτουν τουλάχιστον 90 χιλιόμετρα κατά την διάρκεια του οκταώρου της περιπολίας τους. Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι στo NantiaReport.gr, στους κεντρικούς τομείς δεν μπορεί να καλυφθεί το… «πλαφόν» των χιλιομέτρων στα κοντέρ των υπηρεσιακών δικύκλων. «Αν επιμείνουν, δεν είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο να δούμε τη ΔΙ.ΑΣ. των τομέων να κάνει χιλιόμετρα στην… εθνική και την Αττική Οδό ως τη λήξη της βάρδιας, χωρίς απόδοση! Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για τακτικά service, ο στόλος των δικύκλων σύντομα θα αποδεκατιστεί!», προειδοποιούν.

Όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, σε έναν τομέα, τα πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ. ενδέχεται στο οκτάωρό τους να λάβουν ως και 26 κλήσεις σε περιστατικά ήπιας μεταχείρισης. Σε περιστατικά με συλλήψεις σε αυτόφωρα αδικήματα, η κάθε ομάδα “βγαίνει εκτός” για γραφειοκρατικές διαδικασίες, από μία ως τρεις ώρες, αφήνοντάς τον ουσιαστικά τον τομέα .. αφύλακτο! Από την άλλη πλευρά, πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής με αυξημένη εγκληματική, όπως η Κυψέλη, ο Άγιος Παντελεήμονας ή τα Πατήσια, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με λειψές περιπολίες σε σχέση με τον πληθυσμό, ενώ στο… “ήρεμο” Κολωνάκι και τα Εξάρχεια «ξεκουράζονται» καθημερινά δύο Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. χωρίς αντικείμενο!

«Οι Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. λειτουργούν κατασταλτικά στην εγκληματικότητα. Τα δίκυκλα έχουν την ευχέρεια να μεταβαίνουν σε σημεία που τα περιπολικά δεν μπορούν να μεταβούν. Βρίσκονται δίπλα στον κάθε πολίτη, τους ηλικιωμένους που νιώθουν ασφάλεια με την παρουσία μας, έξω από τα σπίτια τους και στο δρόμο. Και, προφανώς, οι ποσότητες που εντοπίζουμε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους είναι μικρές, καθώς πρόκειται για τυχαίους ελέγχους στο δρόμο. Αν κάνουμε τα «στραβά μάτια» ή πως «δεν είδαμε» μικροποσότητες ναρκωτικών και αντικείμενα που εμπίπτουν στο νόμο περί όπλων -όπως προτρέπει η σχετική διαταγή-, θα είμαστε παραβάτες του νόμου και υπόλογοι. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε παράνομες δραστηριότητες με προφορικές εντολές. Δίνουν εντολές από τα γραφεία, αξιωματικοί που δεν έχουν ούτε μια μάχιμη μέρα και γνωρίζουν την Άμεση Δράση από τις… εγγραφές των συμβάντων!», λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί στο NantiaReport.gr.

Οι νέες κατευθύνσεις επιχειρησιακής διαχείρισης, προκαλούν έντονη αντίδραση στα πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ. και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις επιλογές για τους τρόπους αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Όμως, όσοι γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί πάντα πριν από τις τακτικές κρίσης των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ξέρουν ότι «όλοι φροντίζουν να μην χρεωθούν αποτυχίες ή εσφαλμένες διαταγές, ώστε να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στην ιεραρχία!» Άλλωστε, αρκεί, να έχουν καλές… “δημόσιες σχέσεις”.