“Η εντολή δε δόθηκε ποτέ και το αποτέλεσμα, ο τραυματισμός τριών Αστυνομικών”|ΑΠΟΨΗ*

“.. οφείλω μία διαφορετική προσέγγιση (..)η εντολή , όπως φαίνεται, δε δόθηκε ποτέ και το αποτέλεσμα είναι ο τραυματισμός τριών Αστυνομικών (..) εξετάζοντας τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος θα αντιληφθούμε ότι η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία δεν έκανε όλα όσα όφειλε και μπορούσε έτσι ώστε να αποτρέψει τον τραυματισμό των Αστυνομικών (..) δίνοντας συγκεκριμένες εντολές γνώριζε το αποτέλεσμα, αφήνοντας αβοήθητους και εκτεθειμένους τους Αστυνομικούς στον κίνδυνο παραβαίνωντας την ευθύνη της διαβίβασης της εντολής”*..

image

“Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τη διαταγή για Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των Αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό έξω από το κτήριο της Βουλής των Ελλήνων την Παρασκευή 08-01-2016, διότι είχαν εντολή να μην κάνουν χρήση χημικών και η απώθηση να γίνει μόνον με τις ασπίδες.
Ως Έλληνας Αστυνομικός, ως συνδικαλιστής της Ελληνικής Αστυνομίας, ως ενεργός Πολίτης αυτής της χώρας αλλά και ως απλός άνθρωπος της βασανισμένης Ελληνικής Κοινωνίας, οφείλω να εκθέσω μία διαφορετική προσέγγιση για το περιστατικό με στοιχεία, για τους -φυσικούς- ιθύνοντες των καταστάσεων που ζήσαμε.
– Κατ’ αρχάς, μπορεί άραγε η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να γνωρίζει εκ των προτέρων την έκταση των επεισοδίων, τον αριθμό των συγκεντρωμένων ατόμων, τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να διασπάσουν τον φραγμό των Αστυνομικών, την ένταση της επίθεση που θα δεχτούν οι Αστυνομικοί σε διάταξη μέτρων;
Η απάντηση είναι πολύ ξεκάθαρη και κατανοητή από όλους τους νοήμονες και από όλους όσους γνωρίζουν πως ενεργεί ο άνθρωπος όταν βρίσκεται εντός μίας ανθρώπινης μάζας ανθρώπων.
Ας μπούμε, όμως, στην ουσία της τοποθέτησής μου, η οποία γνωρίζω εξ’ αρχής ότι από κάποιους θα χαρακτηριστεί σκοπίμως ακραία.
– Ποιος πραγματικά ευθύνεται για τον τραυματισμό των τριών Ελλήνων Αστυνομικών;
Η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία κρίνοντας την κατάσταση, με τη διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, είχε δώσει εντολή οι Αστυνομικοί που βρισκόντουσαν στο σημείο να μη κάνουν χρήση νόμιμων δημόσιων υλικών, παρά μόνον τη χρήση της ασπίδας και αυτή για την απώθηση.
– Αποτελεί άραγε η ασπίδα μέσω απώθησης; Η άποψή μου είναι πως ίσως, αλλά για την ουσία θα πάρουμε το ενδεχόμενο του αδιαμφισβήτητου, σίγουρα ναι.
Όταν οι Αστυνομικοί, λοιπόν, κάνουν χρήση του ηπιότερου μέσου για την απώθηση (ασπίδα) και αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν αρκεί, διαβιβάζουν προκειμένου να τους δοθεί εντολή χρήσης νόμιμων μέσων απώθησης και άμυνας (αστυνομική ράβδο και χημικών). Η εντολή αυτή, όπως φαίνεται, δε δόθηκε ποτέ και το αποτέλεσμα είναι ο τραυματισμός τριών Αστυνομικών, ο ένας εξ’ αυτών με χτυπήματα στο κεφάλι, ενώ προηγουμένως -όπως έχει καταγραφεί- του έχουν αφαιρέσει το υπηρεσιακό κράνος.
Σύμφωνα με τους Νόμους και το Σύνταγμα της Ελλάδος, θα αντιληφθούμε ότι η Φυσική και Πολιτική Ηγεσία δεν έκανε όλα όσα όφειλε και μπορούσε έτσι ώστε να αποτρέψει τον τραυματισμό των Αστυνομικών, με τον τραυματισμό του συναδέλφου ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι, να αποτελεί απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αδίκημα αυτεπαγγέλτως διωκόμενο.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως η Φυσική και Πολιτική ηγεσία δίνοντας συγκεκριμένες εντολές γνώριζε το αποτέλεσμα κατά την εκτέλεση τους στην επιχειρισιακή διαχείριση, ωστόσο “ευελπιστούσε” να μην εξελιχθεί “αντιστρόφως αναστρέψιμα” αφήνοντας αβοήθητους και εκτεθειμένους τους Αστυνομικούς στον κίνδυνο παραβαίνωντας την ευθύνη της διαβίβασης της εντολής.
Υπάρχει, λοιπόν, ευθύνη της Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας-είτε ευθύνη πολιτική, είτε ποινική/ αστική;
Και σε ποιον θα ανατεθεί η Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες για τις “σαφείς” εντολές, οι οποίες δεν εκτελέστηκαν.
Τα συμπεράσματα σας και οι όποιες ενέργειες, των αρμοδίων…


*Παντελής Μανιάτης, αντιπρόεδρος ΕΝ.ΑΣ.Υ. Β/Α Αττικής

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport