Γιάννης Λαγός: «Δεν μετανιώνω για τίποτα»- Αυστηρά Μέτρα της ΕΛΑΣ πέριξ Εφετείου

Στο Εφετείο παρουσιάστηκε ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός

«Δεν μετανιώνω για τίποτα» δήλωσε ο καταδικασθείς Γιάννης Λαγός κατά τη μετάβασή του προς το Εφετείο Αθηνών, όπου εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση από την Έδρα της απόφασης επί των ελαφρυντικών. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν επέστρεψε στην Ελλάδα  επειδή έχει ασυλία (σσ ως Ευρωβουλευτής ), ενώ ανέφερε πως  ομάδα νομικών του στο Ευρωκοινοβούλιο θα εξετάσει την απόφαση.

Ο Γιάννης Λαγός προσερχόμενος στο Εφετείο δήλωσε, «Είμαι στο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής σε ένα νόμιμο κόμμα, εγκληματική οργάνωση το είπε μια παρακρατική συμμμορία. Θέλω να δηλώσω σε όλους και θα το πω μέσα και με συγκεκριμένες πληροφορίες. Η υπόθεση πλέον έχει πάει σε χέρια έγκριτων νομικών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα κρίνουν αν όλα αυτά που έχουν γίνει, οι εντολές Σαμαρά, τα βίντεο Μπαλτάκου, τα ηχητικά, είναι νόμιμα ή παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη. Θα κριθούμε όλοι μας. Δεν υπάρχει βία».

Από νωρίς εντοπίσθηκε η παρουσία συγκεντρωμένων ατόμων στο ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων και συντεταγμένα (12/10-09.30) κινήθηκαν μπροστά από το Μέγαρο της Λ.Αλεξάνδρας προς το Εφετείο όπου από τις πρώτες πρωινές ώρες (12/10-05.00) βρίσκονται σε εφαρμογή Μέτρα Τάξης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιμετρικά του Εφετείου, με ανάπτυξη περίπου 300 ενστόλων, καθώς και Αστυνομικοί με πολιτικά, και φραγμό από 8 κλούβες της ΔΑΕΑ περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου.

Ένταση ωστόσο προκλήθηκε έξω από το Εφετείο (12/10-12.00) ενώ στο χώρο είχαν συγκεντρωθεί σε μπλοκ μέλη του ΠΑΜΕ, κατά τη μετάβαση εθνικιστών και ακολούθησαν φραστικές αντεγκλήσεις. H ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 7 προσαγωγές από το μπλοκ των εθνικιστών .

Είχε προαναγγείλει μέσα από το Twitter την παρουσία του στο Εφετείο από την περασμένη Παρασκευή (09/10) καλώντας σε συγκέντρωση έξω από το Εφετείο (12/10-09.00). Ωστόσο με ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ, προχώρησε σε απαγόρευση της αναγγελθείσας συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες, επικαλούμενη το άρθρο 11 του Συντάγματος, περί επικείμενου σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και τις διατάξεις του νομού περί συναθροίσεων.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο για τους Ευρωβουλευτές, εφόσον αποφασιστεί η κράτησή του Γιάννη Λαγού, δεν είναι άμεσα εκτελεστή από τις Ελληνικές Αρχές, καθώς πρέπει να έχει αρθεί η ασυλία τους από το Ευρωκοινοβούλιο, απόφαση που θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας (19/10) και να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αλλά και σε απόφαση κράτησής του, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη, θα συνεχίσει να λαμβάνει – όντας έγκλειστος- των προνομίων του εν ενεργεία Ευρωβουλευτή, όπως προβλέπεται .