Μισθωμένοι για την αγορά, τη μεταφορά και τη διάθεση οπλισμού σε Κούρδους οι οποίοι μάχονται κατά του ISIS, εκτιμάται για τους τρεις Βρετανούς υπηκόους, οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο
Το επιτελείο της Ειδικής ομάδας, με στελέχη της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, αποδίδουν τους τρεις συλληφθέντες (13/02) Βρετανούς, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στους Κήπους Έβρου σε διακινητές όπλων προς τα μέτωπα των Κούρδων στη Συρία.
Οι τρεις άνδρες, με βρετανικά διαβατήρια,- 40, 36 και 35 ετών, έχουν γεννηθεί στο Ιράκ και είναι κουρδικής καταγωγής. Ενώ ενα τέταρτο άτομο επίσης κουρδικής καταγωγής, που συνταξίδευσε με τους συλληφθέντες, πέρασε στην Τουρκία, οπου και συνελήφθη, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί λεπτομέρειες, και ανακρίνεται.
Από την έρευνα των διαβατηρίων, προκύπτει ότι έχουν κάνει διελεύσεις από την Ελλάδα, άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και είχαν καταλήξει στην Τουρκία. Η παρουσία των τριών συλληφθέντων στην Ελλάδα, προκάλεσε την ανάπτυξη στα κλιμάκια της Υπηρεσίας στις μεθοριακές περιοχές ενω έχει ενισχυθεί και το δίκτυο πληροφοριών της.
Οι τρεις συλληφθεντες με βρετανικά διαβατήρια, κουρδικής καταγωγής, υποστήριξαν ότι για την μεταφορά του οπλισμού θα λάμβαναν ως ατομική αμοιβή €3.000, ενώ θα είχαν στη διάθεσή τους, τα οχήματα και τα τροχόσπιτα ταν οποία κατασχέθηκαν στην κατοχή τους. Υποστήριξαν ότι θα παρέδιδαν τον οπλισμό σε άγνωστα άτομα, υστεριά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, στα μετωπα των κούρδων με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, χωρίς να έχουν πείσει τις Αρχές, που εξετάζουν σοβαρά να σχετίζονται ενεργά, με ένοπλες ομάδες Κούρδων.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν οι συλληφθέντες, τα οχήματα και τα τροχόσπιτα τα αγόρασαν πριν από 1,5 περίπου μήνα στη Γερμανία. Οδικώς ταξίδεψαν στην Ιταλία και ακτοπλοικώς στην Ηγουμενίτσα (02/02) όπως διαπιστώνεται και από τις αποδείξεις διαμονής, αγορών και διοδίων στη διαδρομή που ακολούθησαν με προορισμό τους την Αλεξανδρούπολη.
Απο τα δεδομένα στα 10 κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους οι τρεις συλληφθέντες έχουν προκύψει επαφές για την οργανωμένη αγορά και μεταφορά του οπλισμού στο Βόρειο Ιράκ.
Όπως προέκυψε, για μέρος του οπλισμού και των πυρομαχικών που μετέφεραν, απο παραστατικα τα οποια προσκόμισαν, είχε αγοραστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία- καθως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλούνται νόμιμα, για σκοπευτική χρήση-.
Με τα στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές, ωστόσο, προκαλεί ενδιαφέρον οτι οι συλληφθέντες, μετέφεραν το πολεμικο υλικο διερχόμενοι από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, σε μία περίοδο που τα μέτρα ασφαλείς βρίσκονται σε αυξημένη ανάπτυξη, υπό το φόβο δράσης τζιχαντιστών, εκτός αν η μεταφορά του οπλισμού ήταν ένα “απόλυτα ελεγχόμενο ταξίδι”, προκειμένου να “αποτυπωθούν” οι επαφές τους, και να συλληφθούν πριν περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
Η σύλληψη των τριών Βρετανών, έρχεται μετά την προσφατη σύλληψή του 29άχρονου τζιχαντιστή «Μάξιμους», Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς στην Αλεξανδρούπολη, καταχωρημένος στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν ως ύποπτος για ισλαμιστική τρομοκρατία, οι επαφές του οποίου με την Αλ Κάιντα, ήταν σε γνώση ξένων Υπηρεσιών, και είχε τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση.