Αλεξανδρούπολη: Για συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία παραπεμπονται οι δύο Βρετανοί, ύποπτοι για ISIS

Συνελήφθησαν, από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ύποπτοι για συμμετοχή στις τάξεις  των “μαχητών του Ισλαμικού Κράτους”. Σε αυξημένη ετοιμότητα ενημερωνονται ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική.

image

Από αξιοποίηση πληροφοριών και πολυήμερη παρακολούθηση σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντόπισαν στο λιμένα Αλεξανδρούπολης όχημα με συρόμενο τροχόσπιτο στο οποιο επέβαιναν οι συο Βρετανοί υπήκοοι Ιρακινής καταγωγης -ηλικίας 35 και 36 χρόνων- οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για επαφές με το Ισλαμικό  Κράτος.

image

https://m.youtube.com/watch?v=n6lxi0W9f4s

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε, εντοπίστηκαν σε μερικώς σφραγισμένες και μονωμένες κρύπτες, στο εσωτερικό του τροχόσπιτου, επιμελώς συσκευασμένα,
• δεκαοκτώ πυροβόλα όπλα ραβδωτής κάννης με ένα γεμιστήρα έκαστο, εκ των οποίων τα έξι έφεραν προσαρμοσμένα κλείστρα, ενώ τα υπόλοιπα δώδεκα έφεραν τα κλείστρα εντός έτερης συσκευασίας,
• (27.250) φυσίγγια διαμετρήματος (22mm),
• (12.500) φυσίγγια διαμετρήματος 5,5 χιλιοστών (5,5mm).

image

Επίσης, στην κατοχή του 35άχρονου συλληφθέντα βρέθηκαν #€402,70- #$80 δολάρια ΗΠΑ, #2.040 λίρες Τουρκίας, 10.000 δηνάρια Ιράκ και δύο κινητά, ενώ στην κατοχή του δεύτερου συλληφθέντα βρέθηκαν εννιακόσια σαράντα ένα (941) ευρώ και πέντε (05) κινητά τηλέφωνα, τα οποία κατασχέθηκαν, καθώς και το όχημα στο οποίο επέβαιναν.
Με δικογραφία που περιλαμβάνει κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία και παράνομη μεταφορά – κατοχή – αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών, παραπεμφθηκαν στον Εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης  (15/02).

image

Από στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την προανάκριση, ενημερώθηκε (14/02) η Διεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης και προχώρησε στη σύλληψη 40άχρονου Ιρακιού, στην περιοχή Τελωνείου Κήπων, ο οποίος εντοπίστηκε σε όχημα με ρυμουλκούμενο επικαθήμενο, να μεταφέρει
• (04) αεροβόλα τυφέκια διαμετρήματος(5,5mm),
• (200.000) φυσίγγια διαμετρήματος (22mm),
• (08) διόπτρες σκόπευσης.
image

Επί οκτώ ημέρες κι τρεις Βρετανοί υπήκοοι, Κουρδικής καταγωγής, διέμεναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης. Αποτελούν μέλη της ίδιας οργάνωσης, χωρίς κατά το παρελθόν να έχουν απασχολήσει τις Αρχές. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι τρεις Κούρδοι στην καταγωγή, με βρετανικό διαβατήριο είχαν περάσει από την Ελλάδα, άλλες τρεις φορές στο παρελθόν και είχαν καταλήξει στην Τουρκία, ενώ εκτιμάται ότι πραγματοποιησαν τη μεταφορά όπλων που αγόρασαν από Αγγλία και Γερμανία, στη Συρία και το Ιράκ, προς πώληση σε ομάδες που μάχονται τους τζιχαντιστές .
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τροχόσπιτα εμφορτα με τα όπλα, έφτασε στην Ελλάδα με πλοίο από την Ιταλία.
Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης.
Ποινική δίωξη, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων, άσκησε (14/02) η Εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης, στους δύο -εκ των τριών- Ιρακινών συλληφθέντων . Το πρωί της Τρίτης (16/02), αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν στην κουρδική γλώσσα, όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει.