Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθη Βόσνιος, υποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα

Βόσνιος με σουηδικό διαβατήριο, συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη ύστερα απο έλεγχο. Το 2005, σε έρευνα των Αγγλικών Αρχών, είχαν εντοπίσει και κατασχει στο σπίτι του στη Βοσνία, ζώνη με εκρηκτικά – που παρέπεμπε σε καμικάζι αυτοκτονίας

image

Συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη ο διαβόητος Τζιχαντιστής τρομοκράτης και σχέσεις με την Αλ Κάιντα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος” και ένας συνεργός του. Πρόκειται για τον Mirsad Bectasevic, 29 Σουηδό με καταγωγή από την Βοσνία και τον Amer Al Hasani, 20 με Σουηδό Βοσνιακής καταγωγής.
Και οι δύο έφεραν σουηδικά διαβατήρια, και συνελήφθησαν όταν εντοπίστηκαν στα ΚΤΕΛ της πόλης έχοντας στην κατοχή τους δύο ευμεγέθη μαχαίρια (χατζάρες), πριν ταξιδέψουν στην Τουρκία, με τελικό προορισμό το Χαλιφάτο, για παράνομη οπλοκατοχή. Όπως διακριβώθηκε οι δύο Σουηδοί είχαν αφιχθεί αεροπορικώς στην Αθήνα μέσω Στοκχόλμης.
Για τον 29άχρονο Mirsad Bektasevic, όπως προέκυψε κατά την προανάκριση, το 2005 οι Αγγλικές Υπηρεσίες, σε ερευναστο σπίτι του στη Βοσνία ειχαν εντοπίσει βαρύ οπλισμό και ζώνη αυτοκτονίας με 18 κιλά εκρηκτικών, ενώ η MI5, τον παρακολουθούσε και γνώριζε τις επαφές του με τον απερχόμενο ηγέτη της Αλ Κάιντα στην Βαγδάτη Αλ Ζαρκάουι, τον οποίο και είχε επισκεφθεί, ενώ είχε αναλάβει και ρόλο στρατολόγου για την Αλ Κάιντα στην Ευρώπη. Σε βιντεοληπτικό υλικό, το οποίο κατασχέθηκε αγνώστων στοιχείων άνδρας με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με μάσκα εξαπελυε απειλες για τρομοκρατικές επιθέσεις σε Λευκό Οίκο και Καπιτώλιο σε Πρεσβεία δυτικής χώρας στο Σαράγεβο και σε αξιοθέατα χωρών της Ευρώπης, για να τιμωρήσουν την επέμβαση της Δύσης σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Στη συνέχεια της ερευνας, ταυτοποιήθηκε ο μασκοφόρος στα βιομετρικά χαρακτηριστικά του 30άχρονου Βόσνιου, Mirsad Bektasevic. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης (2007), ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, εξέτισε στην Σουηδία, ως υπήκοος της χώρας, κάνοντας χρήση των ευνοϊκών εκεί νομοθετικών ρυθμίσεων, αποφυλακίστηκε το 2011.
Κατά την εξέτασής του φέρεται να τηρεί αρνητική στάση χωρίς να προσδιορίζει το χρόνο άφιξής του στην Ελλάδα και στοιχεια για τη διαμονής του στη χώρα.
Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της ΕΥΠ, ενώ οι Ελληνικές Αρχές, βρίσκονται σε επικοινωνίες με τις Σουηδικές Αρχές και σε συνεργασία με Υπηρεσίες συνεργαζόμενων χωρών.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport