ΕΣΡ: «Τίτλος που υπονοούσε ότι η Αστυνομία παγίδευε συλληφθέντα, με πιθανολογήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα»- Πρόστιμο στο Mega

Πρόστιμο σε τηλεοπτική εκπομπή για προβολή και σχολιασμό σε παράθεση υπότιτλου, φημών από τα κοινωνικά δίκτυα και ανώνυμες αναρτήσεις

Η Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, εξέδωσε απόφαση και επέβαλε πρόστιμο ύψους €20.000 στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «Άλτερ Έγκο ΜΜΕ» του Τ/Σ Mega, για την εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega”, της 16ης Ιουλίου 2020. Η υπόθεση, εξετάστηκε από το ΕΣΡ (αριθμός πρωτοκόλλου 3133/17.7.2020), κατόπιν σχετικής αναφοράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από την εκπομπή “Κοινωνία ώρα Mega”, μέσα από τη συχνότητα του Τ/Σ Mega, είχε προβληθεί βιντεοληπτικό απόσπασμα- το οποίο είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της “ΕΦ.ΣΥΝ”- από Αστυνομική επιχείρηση προσαγωγών, σε επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ, με υπότιτλο στην οθόνη με κεφαλαία γραμματοσειρά, “ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΝΑ «ΦΥΤΕΥΕΙ» ΜΟΛΟΤΟΦ ΣΕ ΣΑΚΟ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ”.

Όπως έχει αποδελτιωθεί το απόσπασμα την εκπομπής, και περιλαμβάνεται στα πρακτικά του φακέλου που υποβλήθηκε, κατά την προβολή του επίμαχου βιντεοληπτικού υλικού, αναφέρεται από τον παρουσιαστή, καθώς απευθύνεται στον προσκεκλημένο στο πάνελ Βουλευτή της Ν.Δ Θάνο Πλεύρη, «Το συγκεκριμένο βίντεο είναι και δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία… Αυτό το στειλιάρι το βλέπετε ότι το επιστρέφει στον διαδηλωτή μαζί με τη μολότοφ, την οποία τη φύτεψε στον σάκο του»; με το Βουλευτή της Ν.Δ να διερωτάται, «Ποια φύτεψε στο σάκο του μολότοφ;» και το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη, να εμένει, «Ε, τώρα εδώ είναι μια εικόνα χίλιες λέξεις η συγκεκριμένη. Το συγκεκριμένο βίντεο, παρακολουθήστε».

Ο συμπαρουσιαστής της εκπομπής προέβη στη συνέχεια σε σχολιασμό, «Τώρα συζητάμε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο περιμένουμε απάντηση από την Ελληνική Αστυνομία τι ακριβώς έχει συμβεί. Είναι και άλλα επεισόδια, βλέπουμε εδώ πέρα ότι επιστρέφουν κάποια κοντάρια. Φαίνεται ότι το μηχανάκι αυτό είναι πολιτικό μηχανάκι, δεν είναι μηχανάκι δηλαδή της αστυνομίας. Άρα, αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο επιστρέφουν τα στειλιάρια», και τον Βουλευτή Θάνο Πλεύρη να επισημαίνει εμφαντικά, «Θα απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ. και αυτά μπορεί να είναι κατασχεμένο υλικό και δεν ξέρω αν η συγκεκριμένη μηχανή είναι αστυνομική με πινακίδες άλλες».

Το επίμαχο βιντοληπτικό υλικό, είχε αποτυπώσει μέρος Αστυνομική επιχείρηση προσαγωγών νεαρών οι οποίες μετατράπηκαν σε τρεις συλλήψεις, οι οποίοι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ συμμετείχαν σε επεισόδια μετά από συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας (15/07). Η ομάδα των ατόμων είχε ενεργήσει επιθέσεις με πέτρες και απόρριψη πυροδοτημένης αυτοσχέδιας εκρηκτικής κατασκευή η οποία δεν εξερράγη, κατά των Αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή σε Μέτρα Τάξης .

Σύμφωνα με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), το οποίοι συνεκλήθη και εξέτασε την υπόθεση, όπως παρατίθεται στον αιτιολογικό ισχυρισμό, ..«Την επόμενη ημέρα από την προβολή της εκπομπής, εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με αυτήν, το επίμαχο βίντεο απεικόνιζε στην πραγματικότητα αστυνομικούς να τοποθετούν σε υπηρεσιακή μοτοσικλέτα κατασχεθέντα κοντάρια που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον τους από συλληφθέντες στα επεισόδια πολίτες και έναν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που ερρίφθη εναντίον τους χωρίς τελικώς να εκραγεί από από ομάδα μη ταυτοποιημένων ατόμων. Η μεταφόρτωση των υλικών έγινε προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια έκνομων ενεργειών των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια προσώπων, άλλα και αγνώστου ταυτότητας παραβατών», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

 

Στο συμπερασματικό της απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) , κρίνεται ότι, ο Τ/Σ «παραβίασε -εκ προθέσεως- τις υποχρεώσεις του», ενώ επισημαίνει ότι οι συντελεστές της ζωντανής εκπομπής ενώ ήταν σε ροή αέρα, προέβαλαν με υπότιτλο το επίμαχο βιντεοληπτικό υλικό, και μετέδωσαν μισή ώρα αργότερα ως αναφορά στη ροή της εκπομπής την επίσημη θέση – απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας για την εικόνα του βιντεοληπτικού αποσπάσματος .

Στην αποτίμηση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν κατά την εξέταση της υπόθεσης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), θεωρεί ότι οι συντελεστές της εκπομπής του Τ/Σ Mega λειτούργησαν παραπληροφορώντας «το κοινό,  σχετικά με το περιεχόμενο προβαλλόμενου βίντεο παρουσιάζοντας απλές πιθανολογήσεις ως τετελεσμένα γεγονότα» ενώ σημειώνεται ότι «.. σημαντικό είναι επίσης να τονιστεί ότι σε όλον σχεδόν τον χρόνο προβολής του βίντεο προβαλλόταν τίτλος που υπονοούσε ότι η αστυνομία παγίδευε συλληφθέντα, τοποθετώντας υλικά στη μοτοσικλέτα …»