Επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ στην αντιμετώπιση βάνδαλων ταραξιών

Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο απο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, εχουν προκαλέσει προβληματισμό στην Ελληνική Αστυνομία, για τα μέτρα αποκατάστασης τάξης στη διαχείριση των αντιεξουσιαστών και ομάδων βάνδαλων ταραξιών, μετά τα επεισόδια το βράδυ της Τρίτης.

Τα επεισόδια κατά τη διάρκεια πορείας αντίδρασης στην παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όπως αποτυπώθηκαν από τηλεοπτικά συνεργείο και φωτογραφικά στιγμιότυπα, ήταν «ελεγχόμενα» χωροταξικά, εκτεταμένα ωστόσο, στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Οι ταραξιές όπως διακριβώθηκε και από τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν. παρουσίασαν από νωρίς  (15/11-19.00) οι πολυάριθμες ομαδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικο χώρο, με συγκρουσιακές τάσεις επεδιωκαν συμπλοκές  “σώμα με σωμα” με τους Αστυνομικούς των ΜΑΤ, ενω ήταν εφοδιασμένοι  με αυτοσχέδιο εξοπλισμό και εμπρηστικες μολώτοφ. Ωστόσο, οι αρχικές προθέσεις τους, εγκαταλείφθηκαν λόγω της ανάπτυξης μεγάλου αριθμού Αστυνομικών δυνάμεων και του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης των ταραξιών που εφαρμόστηκε .

Η “απαλλοτρίωση” σε καταδρομική εφόρμηση ομάδας περίπου 30 κουκουλοφόρων σε σούπερ μάρκετ στα Εξάρχεια (14/11), εκτιμάται ότι πραγματοποιήθηκε ώστε τα υλικά να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτοσχέδιων εμπρηστικών και εκρηκτικών μολώτοφ οι οποίες κατασχεθηκαν στην Πανεπιστημίου μεταξύ Εδουάρδου Λω, ενώ από τις «καβάντζες» στο ΕΜΠ ταραξίες τις απέρριπταν  κατά των Αστυνομικών δυνάμεων (15/11).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης- σε επιτήρηση βρίσκονται (16/11) κτήρια στην περιοχή των Εξαρχείων, τα οποία τελουν υπο κατάληψη από ατομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικο χώρο και αλληλέγγυους στους οποίους διαβιούν λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του nantiareport.gr- ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. στα μέτρα Τάξης της 17ης Νοέμβρη, περιλαμβάνει ισχυρή Αστυνομική παρουσία, ανάπτυξη πληροφοριακού δικτύου, συνεχή ενημέρωση του Κέντρου, πλαισίωση των μπλοκ αντιεξουσιαστών με διμοιρίες και προσαγωγές στην πρωτη ένταση, με απομόνωση των ταραξιών, ενώ οι “αποδοτικές” προληπτικές προσαγωγές.. «απαγορεύτηκαν».

Όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αθήνας, θα κλείσουν -όπως κάθε χρονο- με την έναρξη της πορείας, προς την Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις .