Έντονο παρασκήνιο στις μετακινήσεις των τριών Αξιωματικών στα δυο Τμήματα του ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας

Οι μετακινήσεις των τριών Αξιωματικών στα δύο από τα τρία τμήματα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, εκ των οποίων οι δύο Τμηματάρχες και ο αναπληρωτής του “πρώτου”, προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις, σχόλια και συνειρμούς, άλλα ανυπόστατα και άλλα στοιχειοθετημένα

Με «πέρασμα από .. σαράντα κύματα»,  καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, και αναβολές οι τακτικές κρίσεις Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ ολοκληρώθηκαν (30/03) και πολλά άλλαξαν εκτός από τα πρόσωπα στην οργανωτική δομή αλλά και την πολιτική επικοινωνίας της αστυνομικής επικαιρότητας. Η νέα ανθρωπογεωγραφία των στελεχών της ΕΛΑΣ, περιλάμβανε αντικατάσταση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ από τον – εκ Θεσσαλονίκης προερχόμενο Αρτινό- Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ενώ αλλαγές είχε και η Διοίκηση της Ασφάλειας Αττικής, με την τοποθέτηση του Ταξιάρχου Δημητρίου Δάβαλου και σε θέση Αττικάρχη τέθηκε ο Υποστράτηγος Μανώλης Δουρβετάκης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας της ΕΛ.Α, άρχισαν να διαφαίνονται αλλαγές μεταξύ άλλων, στην ενημέρωση και διακίνηση των επιμέρους πληροφοριών σε θέματα αστυνομικής διερεύνησης με εντολές προς τους Προϊσταμένους και Τμηματάρχες των Υπηρεσιών και των τεσσάρων Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας, για .. “σιγή ασυρμάτου” μεταξύ άλλων.

Οι τοποθετήσεις Τμηματαρχών ακολουθούν τις τακτικές κρίσεις, που φέτος οδήγησε στην “έξοδο” τρεις (3) Αντιστρατήγους, εννέα (9) Υποστρατήγους, δεκαοχτώ (18) Ταξιάρχους και τριανταπέντε (35) Αστυνομικούς Διευθυντές της ΕΛ.ΑΣ. Η αιφνιδιαστική κίνηση μετακίνησης των τριών Αξιωματικών σε δύο από τα τρία Τμήματα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, έφτασε ως διαρροή και στους φυσικούς αποδέκτες της “υπηρεσιακής μετακίνησης” η οποία προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, σχόλια και συνειρμούς -άλλα ανυπόστατα και άλλα στοιχειοθετημένα.

Κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της φυσικής ηγεσίας, αποδίδουν τις τρεις μετακινήσεις των ομόβαθμων – Υποδιευθυντές – Ανωτέρων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, ως κάλυψη «υπηρεσιακών αναγκών». Πρόκειται για τη μετακίνηση του Τμηματάρχη του ΥΔΕΖΙ 1ο- Ανθρωποκτονιών Α/Υ Κωνσταντίνου Χασιώτη και του αναπληρωτή της Υπηρεσίας Α/Υ Θεόδωρου Θεοδώρου -με θητεία δεκαέξι ετών στο Τμήμα- καθώς επίσης του Τμηματάρχη του ΥΔΕΖΙ 3ο- Δίωξης Εκβιαστών Α/Υ Νίκου Νταβαρίνου ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα, δεκαεννέα έτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης του NantiaReport.gr, οι τρεις Αξιωματικοί μετακινούνται στη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, στον κλάδο της εκπαίδευσης στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ και στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων, αντίστοιχα. Ήδη έχουν οριστεί οι αντικαταστάτες των δύο Τμηματαρχών, σύμφωνα με πληροφορίες του NantiaReport.gr ως Τμηματάρχης του ΥΔΕΖΙ 1ο- Ανθρωποκτονιών τοποθετείται “σειρά” του μέχρι πρότινος επικεφαλής της Υπηρεσίας, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών στο Ελευθέριος Βενιζέλος, Α/Υ Ιωάννης Δροσίνης .

Πληροφορίες του NantiaReport.gr, αποδίδουν την απόφαση αντικατάσταση των δύο Τμηματαρχών και του αντικαταστάτη του 1ου Τμήματος, ως συνέπεια δυσαρέσκειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής . Οι ίδιες αναφορές παραθέτουν και την προτροπή τόσο από τη φυσική όσο και από την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προς τα δύο Τμήματα – 1ο και 3ο – του ΥΔΕΖΙ της Ασφάλειας Αττικής, για “αύξηση των επιδόσεων”, στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών και οργανωμένου εγκλήματος. Ενώ ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας απουσίαζε σε υπηρεσιακό ταξίδι και επέστρεψε την επόμενη ημέρα της απόφασης, την οποία υπέγραψε για τις μετακινήσεις των τριών Αξιωματικών του ΥΔΕΖΙ με άνωθεν εντολή, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της φυσικής ηγεσίας. 

Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, μεταξύ άλλων υποθέσεων, είχε αναλάβει την -ανεξιχνίαστη, μέχρι και σήμερα – υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβαζ, μεταξύ των 26 “συμβολαίων θανάτου”, την τελευταία πενταετία, από τα οποία έχει εξιχνιαστεί μόνο η δολοφονία του Γιάννη Μακρή, στο Πανόραμα Βούλας το 2018. Σημειώνεται ωστόσο ότι Διεθνώς, τα συμβόλαια θανάτου από το οργανωμένο έγκλημα, έχουν μέσο όρο εξιχνίασης σε ποσοστό 2%. Σε άλλη υπόθεση η οποία ανατέθηκε ως προκαταρκτική στο Ανθρωποκτονιών, για την υπόθεση θανάτων των τριών αδελφών από την Πάτρα, η μυστικότητα καταθέσεων, έλαβαν δημόσια παράθεση. Ενώ γίνεται και αναφορά στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, οι δύο Ανώτεροι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής είχαν αναλάβει το χειρισμό της υπόθεσης, και είχαν πειστεί στους ισχυρισμούς του καθ’ ομολογίαν μετέπειτα δράστη της δολοφονίας, Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου, στο σενάριο για 38ημέρες που είχε ο ίδιος επινοήσει, παρασύροντας και την ενημέρωση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας. Εργαστηριακά ευρήματα και ταυτοποίηση της ΔΕΕ αποκάλυψε ότι “αυτός που έπινε καφέ και είχε αναπτύξει προσωπική επαφή συμπάθειας” με τους Αξιωματικούς του Ανθρωποκτονιών, ήταν ο δολοφόνος της συζύγου του. Τα εργαστηριακά ευρήματα τέθηκαν υπόψιν των δύο Αξιωματικών της Υπηρεσίας, και αυτή η εξέλιξη, οδήγησε σε εξιχνίαση της υπόθεσης η οποία στη συνέχεια παρουσίασαν ως επιτυχία του Ανθρωποκτονιών.

Το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών είχε εξιχνιάσει την υπόθεση και είχε προχωρήσει στη σύλληψη με κατηγορούμενο το Μένανδρο Φουρθιώτη, και είχε παράλληλα προχωρήσεις σε σχηματισμό δικογραφίας με την εξάρθρωση δράσης κυκλώματος μπράβων στην περιοχή του Πειραιά με συλλήψεις και καταδίκες εμπλεκόμενων σε εκβιασμούς. Πρόσφατα ανέλαβε με τη συνδρομή του ΥΔΕΖΙ 1ου και τη διερεύνηση της δολοφονίας με “συμβόλαιο θανάτου” του Γιάννη Σκαφτούρου, το φάκελο της υπόθεσης ωστόσο ζήτησε και παρέλαβε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης – με αναφορές στο NantiaReport.gr- για «να χειριστεί προσωπικά την υπόθεση». Αναφορικά με την απόφαση μετακίνησης του Ανώτερου Αξιωματικού της ΕΛΑΣ πληροφορίες του NantiaReport.gr αναφέρουν ότι «κρίθηκε δυσλειτουργικός στην αλλαγές που έχουν γίνει στις Υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις στις κρίσης Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ».

Στις συζητήσεις, τα σχόλια και τους συνειρμούς – άλλα ανυπόστατα και άλλα στοιχειοθετημένα- αναφορικά με τις μετακινήσεις των τριών Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, επισημαίνεται απο υπηρεσιακούς εμπλεκόμενους ότι «ουδείς αναντικατάστατος, και δεν υπάρχουν εσαεί μέχρι την αφυπηρέτηση, επικεφαλής Υπηρεσιών». Ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει το επόμενο διάστημα η τοποθέτηση επικεφαλής και στην Υποδ/νση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που παραμένει “ακέφαλη”.