“Κομβίο πανικού” ενεργοποιεί η ΕΛΑΣ για προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Διαδραστική εφαρμογή “panic button”, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος από την Αστυνομία – σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη- και θα επιτρέπει σε γυναίκες που κινδυνεύουν να ζητούν βοήθεια μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο

Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 30% πανευρωπαϊκά από την πρώτη περίοδο της πανδημίας, καταδεικνύουν τη σημασία μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει σε γυναίκες σε κίνδυνο, να ζητούν βοήθεια μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Ως αναγκαιότητα, άμεσα τίθεται σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα “Panic Button”, ως μια τεχνολογική λύση που θα ενισχύσει την αμεσότητα με την οποία μια γυναίκα που δέχεται επίθεση, θα μπορεί να ειδοποιεί την Ελληνική Αστυνομία.

Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα διατίθεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και την Αστυνομία σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σε άμεσο κίνδυνο, ενώ στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα και άνδρας που βρίσκονται σε κίνδυνο, με επέκταση δομών φιλοξενίας για τα θύματα και φιλοξενία σε ξενώνες. Το πρόγραμμα, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από δέκα χώρες και σύντομα θα λειτουργήσει στην Ελλάδα -μέσω της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε συνεργασία με την Αστυνομία- ένα αίτημα ετών των ελληνικών γυναικείων οργανώσεων. Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί ήδη, Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας πέντε στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη, παρέχοντας παράλληλα εκπαίδευση στο ένστολο προσωπικό, σε συνεργασία με ειδικές μονάδες της Γαλλίας .