Έναρξη της δίκης για το πόρισμα της ΕΥΠ με κατηγορούμενους εν ενεργεία και ε.α της ΕΛ.ΑΣ

Στο Εφετείο Πλημμελημάτων, άρχισε με εκφώνηση η δίκη για το πόρισμα της ΕΥΠ με κατηγορούμενους δέκα πρώην και εν ενεργεία στελέχη της ΕΛΑΣ, νομικούς, και ιδιώτες ενώ σε μια παράλληλη εξέλιξη, ήταν σε συνεδρίαση το Συμβούλιο για τις κρίσεις Ανωτέρων και Ανωτάτων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ

Η έναρξη της δίκης στο Εφετείο Πλημμελημάτων, την περασμένη Πέμπτη (31/03) εκφωνήθηκε για την υπόθεση στην “πολυσυζητημένη” 70σελιδη δικογραφία βάσει του πορίσματος της ΕΥΠ. Μετά την εκφώνηση της υπόθεση, η Έδρα διέκοψε για τον ερχόμενο Ιούνιου, με αίτημα να διαβιβαστεί και να αξιολογηθεί το πόρισμα του Εισαγγελέα Διαφθορά, που περιλαμβάνει απομαγνητοφωνημένο ηχητικό υλικό από διαφορετικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ καταγεγραμμένο σε περισσότερα από 100 CD στις πολύμηνες παρακολουθήσεις και συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τη διετία 2016-2018 – επί ΣΥΡΙΖΑ- , από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η υπόθεση ως πρωτοείσακτη παραπέμπεται σε ακροατήριο για τους κατηγορούμενους, στο ενδεχόμενο κινδύνου παραγραφής. Να σημειωθεί ότι μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, πέντε από τα αναφερόμενα άτομα στην εν λόγω δικογραφία έχουν δολοφονηθεί.

Στην υπόθεση περιλαμβάνονται εν ενεργεία και απόστρατοι της ΕΛΑΣ

Στον ίδιο χρόνο αλλά σε έναν άλλο χώρο στο Μέγαρο της Λ.Κατεχάκη, ήταν σε εξέλιξη η συνδιάσκεψη του ΚΥΣΕΑ για την επιλογή της νέας ηγεσίας της ΕΛΑΣ. Πληροφορίες του NantiaReport.gr, τοποθετούν στο χώρο του Εφετείου, κατά της εκφώνηση της υπόθεσης, μεταξύ των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και Ανώτατο εν ενεργεία Αξιωματικό, ο οποίος προήχθη από το Συμβούλιο Κρίσεων της Αστυνομίας και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Το πόρισμα της ΕΥΠ, βασίστηκε σε πολύμηνες παρακολουθήσεις και συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων- την περίοδο 2016-2018- το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Για την υπόθεση το καλοκαίρι του 2020 είχαν κληθεί σε παροχή έγγραφων εξηγήσεων 27 άτομα, μεταξύ των οποίων στελέχη και πρώην Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, δικηγόροι, ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, λεσχών και ποινικοί. Μεταξύ των κατηγορούμενων στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν την άποψη, ότι «δεν τεκμηριώνονται παράνομες συναλλαγές στελεχών της ΕΛ.ΑΣ ή άλλων αναφερομένων» με «έωλες κι αναπόδεικτες κατηγορίες κι ημιτελή έρευνα της ΕΥΠ που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις», ενώ αποδίδουν «σκοπιμότητες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ την επίμαχη περίοδο». Με ανάλογες καταγγελίες, η υπόθεση έχει ερευνηθεί τόσο από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και τις Δικαστικές Αρχές, χωρίς να έχει καταλήξει.

Στο πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναφέρεται σε «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους πολίτες εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων κι έχει έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ μηνιαίως . Έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη «κάλυψη» σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς, με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών. Κατά την έρευνά μας στα προγράμματα κάλυψης συμμετέχουν περίπου 350 οίκοι ανοχής, 250 studio 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής».

Οι κλητεύσεις για ανωμοτί καταθέσεις στην 18η Πταισματοδίκη της Αθήνας σε περίπου 30 άτομα, από τους οποίους οι 16 είναι πρώην και εν ενεργεία Αξιωματικοί της Αστυνομίας, έξι δικηγόροι και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες, είχαν προκαλέσει αιφνιδιασμό – και όχι μόνο – στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Η έρευνα αφορούσε καταγγελίες για κύκλωμα επίορκων αστυνομικών που φέρεται να είχαν επαφές και συναλλαγές με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, λεσχών, οίκων ανοχής, και αποσκοπούσε στο να αναδείξει κύκλωμα διαφθοράς.

Κεντρικά πρόσωπα της έρευνας ήταν οι δραστηριότητες του δολοφονημένου τον Οκτώβριο του 2019 στο Χαϊδάρι, επιχειρηματία  Δημήτρη Μάλαμα και του επίσης δολοφονημένου τον Δεκέμβριο του 2020, Δημήτρη Καπετανάκη. Ο Δημήτρης Μάλαμας, είχε κατηγορηθεί το 2007 για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας και στη συνέχεια είχε εμπλακεί σε υπόθεση με παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, ενώ μετά το 2015 είχε απασχολήσει έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για διαφθορά στην αστυνομία. Ο Δημήτρης Καπετανάκης έχει καταγραφεί σε τηλεφωνικές επαφές με  πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, ενώ μέχρι και τη δολοφονία του- συνέχισε να έχει επικοινωνία με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής Σε ηχητικό υλικό της ΕΥΠ, υπάρχουν καταγραφές σε συναλλαγές για αμφιλεγόμενη επένδυση σε εμπορικό χώρο που στεγάζεται στο Κοινοβούλιο.

Στο πόρισμα που είχε συντάξει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αναφερόταν επίσης η επαφή που είχε αναπτύξει ο Δημήτρης Μάλαμας και ο Δημήτρης Καπετανάκης, με το δολοφονημένο τον Απρίλιο του 2021, αστυνομικό ρεπόρτερ Γιώργος Καραϊβάζ, καθώς και με σχέσεις του με άτομα που τελούσαν υπό έρευνα με αναφορά σε ρεπορτάζ που δημοσίευε στην ιστοσελίδα Bloko.gr. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, από την Εισαγγελία Διαφθοράς, είχε κληθεί το καλοκαίρι του 2020- σε έγγραφες εξηγήσεις, και μέσω του δικηγόρου Πειραιά Παναγιώτη Κάσση, ο Γιώργος Καραϊβάζ κατέθεσε υπόμνημα στις αρχές Ιουλίου, και μεταξύ άλλων επέρριπτε ευθύνες στην ΕΥΠ για προσπάθεια δημιουργίας ενόχων, επισημαίνοντας ότι «αναφέρεται σε συνομιλίες μου με τον κ. Παπαχρήστου, οι οποίες δεν υπάρχουν στη δικογραφία». Ο Σπύρος Παπαχρήστου, ήταν ο πρώην ΕΚΑΜίτης, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 σε ταβέρνα στην Παλλήνη και όπως ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε αναφέρει σε παλαιότερα κείμενά του, διατηρούσαν μεταξύ τους φιλία. Στο πόρισμα της ΕΥΠ υπάρχουν ελάχιστες αναφορές στον απόστρατο της ΕΛΑΣ- παρότι ο Δημήτρης Μάλαμας, στον οποίο εμφανίζεται να εστίασε η έρευνα, αποδίδεται ως «το δεξί χέρι του Παπαχρήστου»– ο οποίος αποδίδεται ως “σύνδεσμος” με ισχυρά ερείσματα στην Αστυνομία, διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο και επαφές με επιφανείς επιχειρηματίες αλλά και την Εκκλησία.