ΕΛΑΣ: Πράσινη- ανθρακί στολή για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημίων (φωτό)

Η στολή που θα φορούν τα στελέχη των ΟΠΠΙ εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, σε αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, φέρει χαρακτηριστική πράσινη μπλούζα και ανθρακί παντελόνι

Οι 1.000 Ειδικοί Φρουροί, οι οποίοι μετά από εκπαίδευση, θα κληθούν να αναλάβουν την προστασία των ΑΕΙ από παραβατικές πράξεις, οι οποίοι θα αποτελέσουν τα στελέχη της ΟΠΠΙ, όπως παρουσίασε η «Κ» , θα φορούν πράσινο μπλουζάκι και ανθρακί παντελόνι. Θα χωρίζονται σε πέντε βάρδιες και θα διατεθούν στα πέντε πανεπιστήμια με τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας: ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών.

Σύμφωνα με τις επίσημες  ανακοινώσεις από τους Υπουργούς Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, «συστήνονται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), οι οποίες θα στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικούς φρουρούς, με ειδική εκπαίδευση για την αποστολή τους στο χώρο των ΑΕΙ. Αυτοί θα διατίθενται σε ΑΕΙ στα οποία διαπιστώνονται σχετικές ανάγκες, θα υπάγονται στην Ελληνική Αστυνομία, η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα συνεργάζονται με τον/την Πρύτανη/αρμόδιο Αντιπρύτανη του ΑΕΙ και αποστολή τους θα είναι η πρόληψη της παραβατικότητας και η αντιμετώπισή της εντός των χώρων των ΑΕΙ».

Το προσωπικό ειδικών καθηκόντων φύλαξης θα τοποθετηθεί στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, ενώ επίκειται η προκήρυξη για τις προσλήψεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως έχει επισημανθεί από Κυβερνητικούς κύκλους, στο ενδεχόμενο να μην εφαρμόσουν τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα το νέο μοντέλο φύλαξης, θα προκύψει αρνητική αξιολόγησή τους, στην τακτική τους χρηματοδότηση.