ΕΛ.ΑΣ: “Δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων”

Κατασκευή παγίδα θανάτου με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά και τις βίδες που προεξείχαν περισσότερο από δέκα εκατοστά, εντόπισαν οι Αστυνομικοί στο κτήριο της Ματρόζου κατά την επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτηρίων στο Κουκάκι.

Σε τρία κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη, στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21, στο Κουκάκι, πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛΑΣ. Ωστόσο όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ οι Αστυνομικοί που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις εκκένωσης, όταν μετέβησαν στην περιοχή τα ξημερώματα (18/12-06.30), απο την πλευρά της Ματρόζου, βρέθηκαν μπροστά σε δημοσιογράφους οι οποίοι ήταν ήδη στο χώρο. Η παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων επισημαίνεται από Αστυνομικές πηγές του NantiaREport.gr οφείλεται σε μια ακόμα “διαρροή” σε επιχειρησιακό πεδίο, από τις πολλές που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, με την ηγεσία της ΕΛΑΣ να μην είναι σε θέση να τις ελέγξει όταν δεν τις κάνει στοχευμένα η ίδια σε “επιλεγμένους”  δημοσιογράφους. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση επισημαίνεται ότι μια τέτοια διαρροή θα μπορούσε να αποφέρει συνέπειες που θα έθεταν σε κίνδυνο τους εκπροσώπους του Τύπου, τους Αστυνομικούς και την ίδια την αστυνομική επιχείρηση.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιήθηκε, παρουσία Εισαγγελικών Λειτουργών

Το οίκημα της Ματρόζου το οποίο τελούσε υπό κατάληψη, ιδιοκτησίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, πριν από ένα χρόνο είχε γίνει επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛΑΣ. Κατά την επιχείρηση των Αστυνομικών της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του υπό κατάληψη κτιρίου της Ματρόζου, δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα.

Παρουσία Εισαγγελέα, οι Αστυνομικοί ζήτησαν από ένοικο γειτνιάζουσας οικίας- ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη με τους δύο γιους του- να τους ενημερώσει αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό υπό κατάληψη κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση. Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, πρόκειται για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, απόφοιτο της Σχολής “Σταυράκου” με συνεργασίες με γνωστούς δημιουργούς του κινηματογράφου και βραβευμένος στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης.

Τρεις Αστυνομικοί τραυματίες, ενώ ένας ακόμα τραυματίσθηκε στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου

Κατά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, διέκριναν άτομα από την κατάληψη, τα οποία προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, με τους Αστυνομικούς να τους καταδιώκουν. Στο πλαίσιο της επιχείρησης, Αστυνομικοί χτύπησε το κουδούνι γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα ένοικο, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα η οποία ζήτησε την παρουσία Εισαγγελέα, με την παρουσία του οποίου εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου συνελήφθησαν τρία άτομα. Όπως εξακριβώθηκε στη συνέχεια, ήταν ο σκηνοθέτης και οι δύο γιοί του- φοιτητής και ασκούμενος δικηγόρος- οι οποίοι συνελήφθησαν. Με τις κατηγορίες της αντίστασης για τον πατέρα, κατά τη σύλληψή του από τις αστυνομικές δυνάμεις και για τους δύο γιους του για συμμετοχή στην κατάληψη,  καθώς φέρονται πρωτεργάτες της. Ο σκηνοθέτης σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, φέρεται κατά την προσπάθεια να του περάσουν χειροπέδες, να έχει αποπειραθεί να αρπάξει όπλο Αστυνομικού που συμμετείχε στην επιχείρηση. Οι τρεις συλληφθέντες κατά δήλωσή τους, ζήτησαν και μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο.

Όπως διευκρινίζεται από την ΕΛΑΣ, αναφορικά με καταγγελίες που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα, “δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων”. ¨Όπως διακριβώθηκε στη συνέχεια, το φωτογραφικό στιγμιότυπο χαμηλής ανάλυσης αποτύπωνε τη σύλληψη του σκηνοθέτη ο οποίος σήκωσε στο πρόσωπό τη μπλούζα που φορούσε, κατά την αστυνομική επιχείρηση να τον χειροπεδίσουν.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ,  Α/Δ Θεόδωρος Χρονόπουλος, αναφορικά με τις καταγγελίες της συζύγου του σκηνοθέτη και μητέρα των δύο γιων τους, για τη διαδικασία της σύλληψής τους, “Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας.»

Κατά την είσοδο των Αστυνομικών δυνάμεων και του Εισαγγελέα στο οίκημα της Ματρόζου, εντόπισαν στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο, οι καταληψίες είχαν προσαρμόσει ειδική κατασκευή με καρφιά και βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. “Η κατασκευή πραγματικά παγίδα θανάτου, λειτουργούσε με μηχανισμό καταπέλτη, για να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά και τις βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, καθώς πέφτουν με δύναμη στην ενεργοποίηση του μηχανισμού”, επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ

Κατά την επέμβαση των αστυνομικών  οι καταληψίες ενεργοποίησαν την παγίδα με τα καρφιά

Παρουσία Εισαγγελέα οι Αστυνομικοί που μπήκαν στο κτήριο, πίσω από τις πόρτες εντόπισαν αυτοσχέδιες κατασκευές τις οποίες είχαν προσαρμόσει οι καταληψίες και είχαν εγκαταστήσει ειδικούς μεταλλικούς σιδηροδοκούς για να αποτρέψουν την είσοδο στο χώρο, ατόμων που δεν είχαν “σχέση” με την κατάληψη.

Μεταξύ άλλων στα ευρήματα τα οποία κατασχέθηκαν από τους Αστυνομικούς, εντόπισαν “πολύ σοβαρά” πειστήρια, και σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, τις οποίες θα έπρεπε να ακολουθηθούν οι καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας, όπως και έγινε το πρωί της Τετάρτης (18/12) στο υπό κατάληψη οίκημα της Ματρόζου, στο Κουκάκι.

Το κείμενο σε μετάφραση:

“ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.”

Στο χώρο κλήθηκε και κλιμάκιο  του ΔΕΔΔΗΕ, με τους υπαλλήλους οι οποίοι εξέτασαν την εγκατάσταση ηλεκτροδότησης του υπό κατάληψη κτιρίου να διαπιστώνουν παράνομη εξαγωγή μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ από γειτονικό κτίριο.

Συνολικά και στις τρεις καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα, οι οποίοι προέβαλλαν αντίσταση κατά την προσαγωγή τους, εκ των οποίων ένας Σουηδός στην κατάληψη της Παναιτωλίου, ενώ ο Γάλλος ο οποίος συνελήφθη, είχε εντοπισθεί και στην κατάληψη “Βανκούβερ” η οποία εκκενώθηκε πρόσφατα από την ΕΛΑΣ.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα (19/12).