Αλιβιζάτος προς Χρυσοχοΐδη: Αμεσα ΕΔΕ για αστυνομική βία στο Κουκάκι

Ως πρόεδρος της επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας π πανεπιστημιακός Νίκος Αλιβιζάτος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Αμεση διενέργεια ΕΔΕ για καταγγελίες αστυνομικής βίας στην εκκένωση των τριών καταλήψεων από την ΕΛ.ΑΣ  (18/12) στο Κουκάκι ζήτησε με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολιτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος.

Αναλυτικά η επιστολή του Ν. Αλιβιζάτου

«Κύριε Υπουργέ,

Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας περιήλθε σε γνώση μου: για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στο Κουκάκι, σήμερα το πρωί, τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εντολή εισαγγελέα σε παρακείμενη κατοικία  και κακοποίησαν άγρια  τον πατέρα  και τους δυο γιούς του. Και αυτό, με το πρόσχημα ότι δεν επέτρεψαν την χρησιμοποίηση του ιδιωτικού χώρου  τους από τις αστυνομικές δυνάμεις,  χωρίς επίδειξη εισαγγελικής εντολής.

Κοινοποιώ την παρούσα στον Συνήγορο του Πολίτη για να επιληφθεί πάραυτα της υπόθεσης, σύμφωνα με τον νόμο. Σας καλώ, εν τούτοις, να διατάξετε άμεσα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ.

Κύριε Υπουργέ,  διαπιστώνω με λύπη μου ότι σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής  συμπίπτει  με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή  δεν μπορεί  να λειτουργήσει στην πράξη  ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται  ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν.

Επί του παρόντος, δεν  υποβάλλω  την παραίτησή μου από την εν λόγω Επιτροπή, διότι πιστεύω στη χρησιμότητά της. Επί πλέον, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, είμαι βέβαιος για την άμεση αντίδρασή σας.

Με εκτίμηση,

Καθηγητής Ν.Κ. Αλιβιζάτος»