Η εκδήλωση της ΧΑ για τα Ίμια, το Συλλαλητήριο και ο αγώνας στο Καραϊσκάκη, θέτουν σε επιχειρησιακή διάταξη την ΕΛΑΣ

Το επερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική εχει κληθεί να λάβει μέτρα για διοργανώσεις με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, ετερόκλητων θέσεων και ιδεολογικών προσδιορισμών μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τις επόμενες 48 ώρες στην Αθήνα εχουν προγραμματιστεί τρεις εκδηλώσεις- η συγκέντρωση και πορεία για τη μαυρη επέτειο των Ιμίων από τα μέλη της Χρυσής Αυγής το Σάββατο (03/01), το Συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στο Σύνταγμα την Κυριακή (04/02-14.00) και η αντισυγκέντρωση από αντεξουσιαστές- την ίδια ημέρα, δυο ώρες νωρίτερα -στα Προπύλαια ενω στο γήπεδο Καραϊσκάκη στο Φάληρο θα διεξαχθεί (04/02-19.30) ο αγώνας ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – ΑΕΚ για την Superleague.

Σε σύσκεψη (31/01) στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν προβληματισμοί κι επικείμενα σενάρια για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του Συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

Η αφετηρία των Μέτρων Τάξης για την ΕΛ.ΑΣ έχουν αφετηρία το Σάββατο (03/02), στην προγραμματισμένη εκδήλωση μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικους του ΠΝ στα Ίμια. Με πορεία από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ.Μεσογείων μέλη και υποστηρικτές του κόμματος, θα κινηθούν προς το μνημείο πεσόντων στην οδό Ρηγίλλης, ενώ μία ώρα νωρίτερα έχει προγραμματιστεί αντισυγκέντρωση, με αντίστροφη πορεία προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής από έντονα του “χωρου” και “αλληλέγγυους”. Στο  “δόγμα” τα μέλη και οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και οι συμμετέχοντες του “χώρου”, να μη “συναντηθούν”, οι Αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να τεθούν σε διάταξη φραγμού.

Το κλίμα μεταξύ των “άκρων” είναι τεταμένο εξαιτίας του εμπρησμού  της κατάληψης Libertatia στη Θεσσαλονίκη (21/01)

Στα Μέτρα Τάξης αποφασίστηκε να διατεθεί το σύνολο της δύναμης των Αστυνομικών που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο ενώ σε επιφυλακή ως ενισχυτική- αν κριθεί απαραίτητο- έχουν ενημερωθεί όμορες Διευθύνσεις Αστυνομίας και το προσωπικό ώστε από την επαρχία, να μεταβούν στην Αττική. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, στο Nantiareport.gr, επισημαίνεται ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις πρόκειται να διατεθούν σε κομβικά σημεία ενώ έχει προβλεφθεί να υπάρχουν αντικαταστάσεις ώστε μην υπάρξει καταπόνηση του προσωπικού.
Στη σύσκεψη του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, αποφασίστηκε, τα σημεία εκκίνησης των τουριστικών λεωφορείων από την επικράτεια να επιτηρούνται (01/02) και κατά μήκος της διαδρομής να υπάρχουν εν κινήσει σταθμοί της ΕΛ.ΑΣ καθως και στα σημεία ανεφοδιασμού μέχρι τον τελικό προορισμό στους χώρους στάθμευσης, ώστε να μην βρεθούν σε κίνδυνο από επικείμενη επίθεση οι επιβαίνοντες στα λεωφορεία. Τα μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι και την επιστροφή όσων συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο στις έδρες τους.

Από το βράδυ της Πέμπτης (01/02) κτίρια έχουν τεθεί υπό επιτήρηση, στο ενδεχόμενο να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Προβοκάτσια και ενέργειες «αντιπερισπασμού», με στόχευση την πόλωση από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενόψει του Συλλαλητηρίου της Κυριακής (04/02) έχει προβληματίσει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο Nantiareport.gr, απο Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, παρατηρείται και μετακίνηση μελών του “χώρου” από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, και ανάπτυξη περιφρούρησης σε κτήρια που τελούν υπό κατάληψη και διαφαίνεται οι ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου να “συμπράττουν με ομοφωνία” και “κοινή πλεύση”, απέναντι το εθνικιστικό πνεύμα όσων πολιτών προτίθενται να συμμετάσχουν στο Συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονοματοδοσία των Σκοπίων.

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει ανάρτηση του ιδρυτικού μέλους του “Ρουβίκωνα” και από τους εμπνευστές του “Στέκι Δίστομο”, Γιώργου Καλαιτζιδη (31/01) την οποία ανασκεύασε στη συνέχεια– και προχώρησε σε μια ακόμα ανάρτηση με πολλαπλούς όμως αποδέκτες (01/02), μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο αυτές οι αναρτήσεις του αντιεξουσιαστή Γιώργου Καλαϊτζίδη, προκάλεσαν την αντίδραση της Δικαιοσύνης με τη διενέργεια προκαταρκτικής από την Εισαγγελία, για το περιεχόμενο τους.

Με κείμενο της (01/02) η αναρχική συλλογικότητα του “Ρουβίκωνα” τοποθετείται για το Συλλαλητήριο της Κυριακής (04/02)

Σε διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρτήθηκε κείμενο (01/02) της αναρχικής συλλογικότητας, με σαφείς προτροπές σε επιθέσεις.

”Εμείς ως Ρουβίκωνας επιλέξαμε την Κυριακή 4/2 να υπερασπιστούμε το στέκι Δίστομο και την αντιφασιστική πλατεία του Άγιου Παντελεήμονα (..) Σύσσωμη η συλλογικότητά μας όσο και αποφασισμένη θα σταθεί δίπλα στους συντρόφους του Διστόμου (..) αν οι φασίστες έρθουν θα πολεμήσουμε. Όσο μακριά κι αν χρειαστεί να φτάσουμε. Ούτε κομπάζουμε, ούτε λέμε απειλές στον αέρα (..) αν δεν θέλετε να ματώσετε σοβαρά φασίστες, καλύτερα ξεχάστε την ιδέα του Άγιου Παντελεήμονα. Ξεχάστε την ιδέα να πατήσετε πόδι σε απελευθερωμένους χώρους, σε καταλήψεις, στέκια, σε αντιφασιστικά εδάφη.”

Από την ΕΛ.ΑΣ για το Συλλαλητήριο της Κυριακής (04/02) αποφασίστηκε, οι Σταθμοί του ΜΕΤΡΟ σε Σύνταγμα Πανεπιστήμιο και Ομόνοια- να κλείσουν- και το κοινό θα εξυπηρετείται απο τους περιφερειακους Σταθμούς για τη μετακίνηση του απο και προς το Συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ, όλα τα λεωφορεία, από τη Βόρειο Ελλάδα στα Διόδια Αφιδνών, θα ακινητοποιούνται και συνοδεία Αστυνομικής δύναμης, θα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

Για λόγους ασφαλείας, οι αριθμοί πινακίδων και το σύνολο των επιβαινόντων θα καταγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ

Στη συνέχεια της Εθνικής Οδού τα λεωφορεία μεσω της Λεωφόρου Συγγρού, θα αποβιβάζουν στο Σταθμό του ΜΕΤΡΟ ΦΙΞ και θα σταθμεύουν έως την συμβολή της με τη Λ.Αμαλίας, ενώ πεζή οι επιβαίνοντες θα κατευθύνονται προς τον χώρο συγκέντρωσης.

Για τα λεωφορεία που θα κινηθούν επι της Λ.Κηφισίας, έχει προβλεφθεί να σταθμεύσουν στο Γήπεδο “Μπάντμιντον”, με τους επιβαίνοντες  να κατευθύνονται προς τον χώρο συγκέντρωσης από το Σταθμό ΜΕΤΡΟ Κατεχάκη έως τον Ευαγγελισμό απ όπου πεζή θα κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

Για λόγους ασφαλείας, έχουν ενημερωθεί ΚΤΕΛ Τουριστικά γραφεία και οδηγοί, ότι λεωφορεία που κατά την άφιξή τους στα Διόδια της Αττικής, φέρουν εμφανή λογότυπα οργανωμένω αθλητικών σωματείων, πολιτικών χώρων, ομάδων κλπ δε θα του επιτραπεί η είσοδος στην πρωτεύουσα.

Με συνεχείς ανακοινώσεις οι διοργανωτές, μέσα απο λογαριασμούς και ομάδες που έχουν δημιουργηθεί στα κοινωνικά δίκτυα, απευθύνουν προσκλήσεις για παλλαϊκή συμμετοχή στο Συλλαλητήριο της Κυριακής (04/02-14.00) Ανοιχτή πρόσβαση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ -κοινοποίησαν οι διοργανωτές – για την ειδησεογραφική κάλυψη του Συλλαλητηρίου.
TW_ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ_ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ_ΑΘΗΝΑ

Έκκληση προς τους οδηγούς απευθύνει η Αστυνομία να αποφύγουν να κινηθούν απο νωρίς το πρωί-την Κυριακή (04/01) -μέχρι το πέρας των εκτιμήσεων στο κέντρο της Αθήνας καθώς και να αποφύγουν τη στάθμευση τροχοφόρων σε σημεία εντός της περιμέτρου διεξαγωγής του Συλλαλητηρίου- σε αντίθετη περίπτωση θα απομακρυνθούν με γερανό- ενώ αναμένεται ανακοίνωση της Τροχαίας για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα ισχύσουν.