Εφετείο: Στα 13χρόνια για το «διευθυντήριο» η πρόταση της Εισαγγελέως- Ισόβια στο Γιώργο Ρουπακιά

Η ώρα της απόφασης στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Σε εξέλιξη η δικονομική διαδικασία (13/10-11.00) από το Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τον καταλογισμό ποινών στου 57καταδικασμένους. Η διαδικασία ξεκίνησε με την  πρόταση της Εισαγγελέων Αδαμαντίας Οικονόμου, ακολούθως η τοποθέτηση των συνηγόρων υπεράσπισης επί της πρότασης και η Έδρα θα ανακοινώσει τις ποινές καθώς η Εισαγγελέας θα προτείνει αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, και τις συγχωνεύσεις των ποινών, με ανακοίνωση της συνολικά εκτιτέας ποινής σε κάθε κατηγορούμενο και κατ’ επέκταση θα προκύψει ποιοι εκ των πολιτικών προσώπων της Χρυσής Αυγής θα οδηγηθούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα Κράτησης.

Σε επιχειρησιακά έτοιμη βρίσκονται Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψη .

Aντιμέτωποι με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές είναι πλέον οι καταδικασθέντες στους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, για τις κατηγορίες της «διεύθυνσης» και «ένταξης» σε εγκληματική οργάνωση. Για τον καθ ‘ ομολογίαν δράστη Γιώργο Ρουπάκια, η πρόταση της Εισαγγελέως είναι να του επιβληθούν ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 7 ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση .

Η Εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, επί των ποινών, πρότεινε επιβολή 13 ετών κάθειρξης για τους καταδικασμένους για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό (δεν μπορεί να κρατηθεί εφόσον δεν έχει αρθεί η ασυλία του από το Ευρωκοινοβούλιο) , Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο . Ενώ πρότεινε κάθειρξη 7ετών για τους καταδικασμένους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο, Αντώνη Γρέγο,  Πολύβιο Ζησιμόπουλο και Δημήτρη Κουκούτση καθώς επίσης  5 έτη ποινή φυλάκισης στους καταδικασμένους για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικάΣτάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Νίκο Μίχο, και Μιχάλη Αρβανίτη .

Επιπλέον για το αδίκημα της οπλοφορίας η πρόταση της Εισαγγελέως ζητεί ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές, μεταξύ των καταδικασθέντων περιλαμβάνονται οι Νίκος Μιχαλολιακος,  Ηλίας Κασιδιάρης,  Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Για τον Γιάννη Καζαντζόγλου, άμεσο συνεργό -ως συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά- στην ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και στους υπόλοιπους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια στους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικάΓιάννη Άγγο, Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γιώργο Πατέλη, Ιωάννη Βασίλειο Κομιανό, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Γιώργο Σταμπέλο, Λέων Τσαλίκη, Αθανάσιο Τσορβά και Νικόλαο Τσορβά η Εισαγγελική πρόταση είναι για κάθειρξη 8 ετών.  Ενώ στους τρεις καταδικασθέντες για απλή συνέργεια στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά προτείνεται κάθειρξη 6 ετών .

Για τους καταδικασμένους στην επίθεση των Αιγύπτιων ψαράδων η Εισαγγελέας πρότεινε ποινές από 7 έως 10 χρόνια  στους Ιωάννη Καστρινό, Αναστάσιο Πανταζής και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη και για την επίθεση σε αφισοκόλληση στα μέλη του ΠΑΜΕ η Εισαγγελική πρόταση ζητεί επιβολή ποινής φυλάκισης 10μηνών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης στο κάθε μέλος- θύμα . Ενώ στην ίδια υπόθεση κατ εξαίρεση στον Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκης με αναγνώριση ελαφρυντικού προτείνεται ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη .

Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη και τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή,  προτάθηκε επιπλέον τα 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη..