Εφαρμόστηκε ο Νομός με έντονη καταστολή, χωρίς έκτροπα. Μία βραδιά με άμεση απάντηση της Αστυνομίας στις προκλήσεις των ταραξιών

Τα Μέτρα Τάξης στις εκδηλώσεις για τα 46χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, κρίθηκαν επιτυχώς ως αποτίμηση της επιχειρησιακής ανταπόκρισης των αστυνομκών στις προκλήσεις των ταραξιών.

Μετα απο πολλά χρόνια, εφαρμόστηκε ο Νομός. Από τη στιγμή που οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν, οκτώ διμοιρίες περέμειναν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, ενώ σταδιακά υπήρχε αναδίπλωση δυνάμεων, με τις διμοιρίες που ειχαν αναπτυχθεί σε σημεία από τα οποία είχε περάσει η πορεία, επέστρεφαν στα Εξάρχεια. Σε πλήρη ανάπτυξη, εικοσι διμοιρίες βρέθηκαν να επιχειρούν στα Εξάρχεια, μεχρι την αποδέσμευση από το Κέντρο.

με έντονη καταστολή, έγιναν 32συλλήψεις και επιπλέον 26προσαγωγές, χωρίς έκτροπα, χωρίς οδοφράγματα, χωρίς καταστροφές σε καταστήματα και αυτοκίνητα. Μία βραδιά με άμεση απάντηση της Αστυνομίας στις προθέσεις των ταραξιών.

Τα ξημερώματα (18/11) Αστυνομικόι της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, παρουσία Εισαγγελέα, προχώρησαν σε δεύτερη επιχείρηση σε δύο διαμερίσματα του 4ου στην πολυκατοικία της οδόυ Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα, και κατασχέθηκαν οκτώ αντιασφυξιογόνες μάσκες, τρεις κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και πέτρες.

Το διαμέρισμα είχε ενοικιαστεί τις τελευταίες μέρες από τους συλληφθέντες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης των «υλικών» και ορμητήριο και απόκρυψη των δραστών σε επιθέσεις κατά αστυνομικών που θα επιχειρούσαν στα Εξάρχεια. Πρόκειται για το διαμέρισμα στο οποίοι οι αστυνομικοι επιχειρησαν ενώ ηταν σε εξέλιξη η πορεία (17/11), και προχώρησαν σε προσαγωγές που έγιναν συλλήψεις.
Πληροφορίες που είχαν διαβιβαστεί στην Κρατική Ασφάλεια ανέφεραν οργανωμένο σχέδιο των «ιπτάμενων αναρχικών» με μεταφορά “υλικών” σε πολυκατοικίες και ταράτσες κτιρίων περιμετρικά της πλατείας και του ΕΜΠ, τα οποία  κρίθηκε οπως στο παρελθόν, θα χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήρια» άτομα του χώρου και αλληλέγγυοι, σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών των ΜΑΤ. Η είσοδος της αστυνομίας, στις δυο πολυκατοικίες της Σπύρου Τρικούπη 3- 5 και στην Στουρνάρη 4, στα Εξάρχεια, αποφασίστηκε καθώς τα ελικόπτερα «είδαν» κινήσεις .. «ιπτάμενων αναρχικών» στις ταράτσες ενώ ηταν σε εξέλιξη η πορεία.

Όπως έχει προκύψει από βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό, που διακινείται μέσα απο «άβανταρ» λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, σε ταράτσες κτιρίων, υπήρχαν κάμερες για να καταγραφούν κινήσεις Αστυνομικών δυνάμεων. Σε καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, από αστυνομικές πηγές της ΕΛΑΣ, επισημαίνεται ότι «οι αστυνομικοί λειτούργησαν στο πλαίσιο νόμιμης βίας και προχώρησαν σε συλλήψεις».

Η έκβαση του επιχειρησιακού σχεδιάσμού, πιστώνεται στον Αττικάρχη, και το Δικοικητή των ΜΑΤ, που είχαν την ευθύνη της υλοποίησης του Σχεδιασμού Μετρων Ταξης, και τελικό αποδέκτη τον ΥπΠΡΟΠΟ, καθώς όπως επισημαίνουν παλαιότεροι, «Αυτή η νύχτα, (ηταν) του Μιχάλη!»
Θετικά στο ηθικό των επιχειρησιακών δυνάμεων που βρέθηκαν στο δρόμο ήταν και η παρουσία του Ταξιάρχου Διοικητη της Άμεσης Δρασης, ο οποίος με επιχειρησιακή εξάρτηση και δίκυκλο επόπτευσε τις δυνάμεις στον τομέα των Εξαρχειων και του κέντρου.
Ωστόσο το επόμενο μεγάλο στοιχημα, έρχεται σε τρεις εβδομάδες, κατά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη, με την ΕΛ.ΑΣ. να αναπροσαρμόζει τον επιχειρησικό της σχεδιασμό.