Χρυσοχοΐδης: Νέο δόγμα για τις συναθροίσεις για διαδηλώσεις- Έρχονται κάμερες, τέλος στα χημικά για “ψύλλου πήδημα” από την ΥΑΤ

Προανήγγειλε τη χρήση καμερών σε καταγραφή πορειών και συγκεντρώσεων με την έγκριση του ΣτΕ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και την πρόθεσή του να σταματήσει η χρήση χημικών, για «ψύλλου πήδημα» o Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Για το νέο πολιτικό και επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛΑΣ το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στα Parapolitika FM 90,1 . Στις προτεραιότητές του για το 2021, όπως εμφατικά ανέφερε ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών της αστυνομίας και η διαχείρισης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ με λειτουργική και επιχειρησιακά ευέλικτη επιλογή .

«Δεν θα γίνεται χρήση χημικών για “ψύλλου πήδημα”, θα χρησιμοποιούνται πιο ήπια μέσα», τόνισε μεταξύ άλλων με αναφορά στις αύρες της ΕΛ.ΑΣ ο αρμόδιος Υπουργός. Ενώ επεσήμανε ότι «Θέλουμε να αλλάξουμε ούτως ώστε να μπορούν να διαδηλώνουν οι άνθρωποι, να μην καταλαμβάνουν τους δρόμους οι λίγοι, θα πηγαίνουν στο πεζοδρόμιο οι μικρές συγκεντρώσεις, οι λίγο μεγαλύτερες στο ένα ρεύμα για να μη διακόπτεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των υπόλοιπων», με αναφορά στη νεοσύστατη υπηρεσία της ΟΔΟΣ της ΕΛΑΣ. Παράλληλα τόνισε ότι η χρήση καμερών από τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ σε πορείες και συγκεντρώσεις , έχει λάβει την έγκριση από το ΣτΕ και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς το υλικό θα διατηρείται σε αρχείο, «ανάλογα με την σοβαρότητα της υπόθεσης».

«Οι κάμερες των ΜΑΤ θα είναι σε κοντάρι. Σκεφτείτε ένα κοντάρι που θα κρατάει ένας αστυνομικός ο οποίος θα κάνει αυτή τη δουλειά και μόνο. Θα ανακοινώνεται εκείνη την ώρα στους διαδηλώνοντες ότι αρχίζει η βιντεοσκόπηση και αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε μια ψηφιακή αποθήκη. Το υλικό θα χρησιμοποιείται με εντολή του εισαγγελέα όταν πρόκειται να προκύψει μια δικογραφία. Έχουμε πάρει το ΟΚ από την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων».

Για το νέο αυστηρότερο περιορισμό που τέθηκε στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός,  ότι αποφασίστηκε αυτό το σκληρό μέτρο έτσι ώστε να αποκλείσουμε περαιτέρω διάδοση του κοροναϊού. «Είναι πολύ κρίσιμο ζήτημα να μην έχουμε μεγάλη διάδοση διότι αν έχουμε μεγάλη διάδοση θα ασχολούμαστε με τις ΜΕΘ, πολύ υγειονομικό προσωπικό θα ασχολείται με τους συμπολίτες μας που θα είναι άρρωστοι και θα αφήσουμε πίσω τα εμβόλια. Τώρα είναι η στιγμή του εμβολίου δηλαδή να επιταχύνουμε το εμβόλιο ούτως ώστε σε λίγους μήνες να έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Ενώ με αναφορά του στην Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, χαρακτήρισε την νέα Υπηρεσία, «ένα ήπιας μορφής Σώμα». «Συνεργάζομαι άψογα με την κ. Κεραμέως και πρέπει να σας πω ότι έχουμε καταλήξει να φτιάξουμε ένα ήπιας μορφής σώμα, ομάδα στα πανεπιστήμια. Έχουμε επιλέξει και τη στολή. Θα προσλάβουμε προσωπικό το οποίο πλέον θα εγκατασταθεί σε κάποιους πανεπιστημιακούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα εγκληματικότητας, τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των κτηρίων και των υποδομών. Θα ψηφιστεί ο νόμος, υποθέτω μέσα στο Γενάρη και θα το υποστηρίξουμε όλοι», κατέληξε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.