Χίος: Ως “Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα” αιρετοί και πολίτες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στα στελέχη των ΜΑΤ

Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Χίου, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, κατά στελεχών της ΔΑΕΑ (ΜΑΤ) για τα επεισόδιο που σημειώθηκαν στο νησί, κατά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων τον περασμένο Φεβρουάριο για την δημιουργία νέων δομών για λαθρομετανάστες στο νησί

Εννέα μήνες από τα βίαια επεισόδια στο νησί της Χίου, όταν Αστυνομικές δυνάμεις από όλη την επικράτεια με υπηρεσιακή διάθεση μετέβησαν στο νησί για να κατευνάσουν τις ακραίες αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στη δημιουργία δομής για τους λαθρομετανάστες, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, μεταξύ των οποίων αιρετοί και πολίτες κατέθεσαν την Παρασκευή (06/11) μηνυτήρια αναφορά, κατά στελεχών της ΔΑΕΑ (ΜΑΤ) .

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται “κατά παντός υπευθύνου, που αδράνησε, παρέλειψε να ενεργήσει τα νόμιμα και έδωσε εντολές δυνάμει των οποίων προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, περιουσιακές φθορές και κινδύνευσαν ζωές πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά. Όπως και κατά των στελεχών των δυνάμεων ΜΑΤ, που σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό μετείχαν στα παράνομα επεισόδια τις ημέρες και ώρες που αναφέρονται”. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο νομικό έγγραφο, “Επισημαίνεται, ότι για αυτά τα επεισόδια κατατέθηκε μήνυση από αστυνομικούς υπαλλήλους της Χίου εναντίον των ανδρών ΜΑΤ”, και προτείνονται ως μάρτυρες 10 άτομα -επίσης κάτοικοι του νησιού, ενώ συνυποβάλλουν σειρά δημοσιευμάτων, φωτογραφικού και τηλεοπτικού υλικού.

Όπως αναφέρουν στην μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει οι Χιώτες, “…Ξημερώματα της 25ης Φεβρουαρίου 2020 περίπου τριακόσιοι άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν στον Λιμένα των Μεστών ασκώντας παράνομη, αναίτια και παντελώς δυσανάλογη της κατάστασης βία κατά πολιτών της Χίου” και καταλήγουν την παράθεση του περιστατικού σύμφωνα με την αποτίμησή τους,.

“… Στις 27 Φεβρουαρίου 2020 και ενώ έχει ληφθεί απόφαση από την Κυβέρνηση για την αποχώρηση των δυνάμεων ΜΑΤ από το νησί της Χίου, άνδρες των ΜΑΤ με πολιτικά, αντί να επιβιβαστούν ως όφειλαν στο πλοίο, οι ίδιοι συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη οργάνωση ενώθηκαν μεταξύ τους με σκοπό την διάπραξη πλημμελημάτων, ήτοι της παράβασης καθήκοντος, της φθοράς ξένης περιουσίας (σπάζοντας αυτοκίνητα και δίκυκλα που ήταν σταθμευμένα στην ευρύτερη περιοχή του Λιμένα Μεστών), την βλάβη της σωματικής ακεραιότητας των συγκεντρωμένων κατοίκων του νησιού είτε κυνηγώντας τους και χτυπώντας τους είτε με την ρίψη χημικών σε ευθεία βολή με σκοπό την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης είτε προσβάλλοντας και προκαλώντας τους διαδηλωτές αποκαλώντας τους «τουρκόσπορους» και χειρονομώντας εναντίον τους. Επίσης η ομάδα αυτή, φορώντας πολιτικά ρούχα και υπηρεσιακά κράνη, κρατώντας γκλοπ και ειδικά όπλα εκτόξευσης χημικών, προέβησαν σε χουλιγκανισμούς και πετώντας πέτρες, καπνογόνα σε συγκεντρωμένους κατοίκους, που βρίσκονταν εκτός του περιφραγμένου χώρου ασφαλείας του Λιμένος, ενώ ταυτόχρονα εξύβριζαν αυτούς αποκαλώντας τους “Τουρκόσπορους”. Στην συνέχεια περισσότεροι από είκοσι από αυτούς και παρουσία στο σημείο του Διοικητή των ΜΑΤ κ. Π. και της Κεντρικής Λιμενάρχη Χίου κ. Α., προκάλεσαν σωματική βλάβη σε δύο στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν, όπως καταγγέλλει η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου με ανακοίνωσή της στις 28/2/2020“, καταλήγει η μηνυτήρια αναφορά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Χίου.