Χίος Σάμος Λέσβος: ΜΑΤ σε ενισχυτικές και νησιώτες “στην αντίσταση” .. για τις κλειστές δομές

Δυνάμεις των ΜΑΤ από Αθήνα σε απόβαση στη Λέσβο. Στη Σάμο

(25/02-02.10) Εδεσε στο λιμάνι της Λέσβου το “Πήγασος Exresss” στο οποίο επιβιβάστηκαν στο λιμάνι του Λαυρίου ((24/02-14.30) οι διμοιρίες της ΔΑΕΑ και τα οχήματα ρίψης νερού ως ενισχυτικές στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να διασφαλίσουν την άμεση έναρξη των εργασιών στις χωροθετημένες εκτάσεις για τη νέα δομή.

(25/02- 01.40) Ένταση με κατοίκους και Αστυνομικές δυνάμεις στο λιμάνι της Λέσβου, με ρίψεις χημικών για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους που από νωρίς έχουν κατέβει στο λιμάνι του νησιού ώστε να αποτρέψουν την αποβίβαση των Αστυνομικών της ΔΑΕΘ στο νησί.

(25/02- 01.00) Ένταση  εντός του ανατολικου Λιμένα Μεστών στη Χίο, όταν κάτοικοι κινήθηκαν κατά των δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί με τους Αστυνομικούς να προβαίνουν σε περιορισμένη ρίψη χημικών για να τους απωθήσουν. Με παρέμβαση των ψυχραιμότερων η ένταση  εκτονώθηκε πρόσκαιρα .

politisChios.gr

Με την κυβέρνηση να παίζει κρυφτό με τους νησιώτες, στο βάρος το ..μεταναστευτικό και οι νέες δομές. Από νωρίς οπότε και γνωστοποιήθηκε η μετακίνηση των Αστυνομικών δυνάμεων ως ενισχυτική στις τοπικές δυνάμεις για την έναρξη των έργων -όπως έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση- για δημιουργία νέων δομών στη Λέσβο στον Καραβά, στη Σάμο στο Ζερβό και στη Χίο – στη διαχείριση του μεταναστευτικού κάτοικοι – πολίτες των νησιών του Β/Α Αιγαίου βρίσκονται σε ετοιμότητα

Τοπικές δυνάμεις σε διάταξη φραγμού, βρίσκονται -σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ-  στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μπροστά από τις εισόδους στους προβλήτες,  ενώ αναμένεται η αποβίβαση των 14 διμοιριών (ΥΑΤ- ΥΜΕΤ) από την Αθήνα με το πλοίο «Πήγασος Experess», που απέπλευσε (24/02-14.30) από το λιμάνι του Λαυρίου . Τοπικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το το πλοίο δηλώθηκε με βλάβη και δεν θα πραγματοποιήσει το δρομολόγιο για Λήμνο. Ωστόσο ναυλώθηκε και επιβιβάσθηκαν οι διμοιρίες της ΔΑΕΑ και οχήματα ρίψης νερού “αύρες” για να μεταβούν στο νησί.

Οι κάτοικοι της Λέσβου, έχουν κατεβαίνουν στα λιμάνια του νησιού στα οποία έχουν κλείσει οι πύλες ώστε να αποτρέψουν την αποβίβαση των διμοιριών από το πλοίο, ενώ υπάρχει και 24άωρη περιφρούρηση στην επιταγμένη περιοχή στην Καράβα.

Με απορριμματοφόρα του Δήμου αποκλεισμός του λιμένα για να αποτραπεί η αποβίβαση των ΜΑΤ

Στη Χίο, πολίτες και αυτοδιοίκηση αρνούνται να δεχτούν τη δημιουργία νέας δομής, έχουν αποκλείσει το λιμάνι των Μεστών για να παρεμποδίσουν την άφιξη του πλοίου “Blue Star Naxos” στο οποίο έχουν φορτωθεί οχήματα της ΔΑΕΘ και μεταβαίνουν στο νησί. Ενώ και στη Σάμο τηρούν στάση αναμονής με τα Δημοτικά συμβούλια να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις.

Με τα νησιά σε οριακό σημείο, ο Νότης Μηταράκης καλεί τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν

Σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις αντιδράσεις, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κάλεσε με επιστολή του τα συναρμόδια υπουργεία, τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου, καθώς και τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων, να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας, για την αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και τη ΒΙΑΛ.