Χίος: Η τοπική Κοινωνία στα δυο [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]*

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων με φόντο τη διαφορετική προσέγγιση στο μεταναστευτικό .

image

Ακραία ένταση, προπηλακισμοί και σκηνικό ταραχής σημειώθηκε στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο, μεταξύ όσων αντιδρούν στο μεταναστευτικό λσι τα προβλήματα που εχουν παρουσιαστεί στο νησί και σε όσους στέκονται αλληλέγγυοι στην ανάγκη για ομαλές και πιο ήπιες λύσεις στο πρόβλημα.
Από νωρίς στον ίδιο χώρο βρέθηκαν κάτοικοι από τα Καμπόχωρα και το λιμάνι που αντιδρούν στην παρουσία λαθρομεταναστών στην περιοχή τους και αφετέρου, μέλη αλληλέγγυων ομάδων που ζητούν να ληφθούν αποφάσεις για μόνιμες λύσεις που δεν θα οξύνουν το πρόβλημα, με βάση τα δικαιώματα λαθρομεταναστών και προσφύγων.

Ανάμεσά τους του και ακραίες φωνές που προκάλεσαν προπηλακισμούς και τραυματισμούς (τουλάχιστον ένας εικονολήπτης ξένου μέσου και ένας Χιώτης μέλος αλληλέγγυας ομάδας) που τελικά απομονώθηκαν από την Αστυνομία.
Την ίδια ώρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία μετέχουν οι δύο βουλευτές (Ανδρ. Μιχαηλίδης – ΣΥΡΙΖΑ και Νότης Μηταρτάκης- Ν.Δ.) διακόπηκε αρκετές φορές από φραστικές επιθέσεις, γιαούρτια και ύβρεις μεταξύ διαμαρτυρόμενων για την κατάσταση στο νησί, χωρίς να προκύψει απόφαση για επίλυση του προβλήματος.
Σε ρόλο “ρυθμιστή” βρέθηκε τόσο η Αστυνομία όσο και το Λιμενικό με τους Ανδρέα Δαμίρη και Χρήστο Φραγκιά να επιχειρούν ώστε να απομονώσουν τις εντάσεις. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη ο οποίος ζήτησε να αποχωρήσουν ειρηνικά κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό.
Οι πληροφορίες ότι ομάδα όσων αντιδρούν με τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό, θα μεταβεί στο λιμάνι ώστε να εκδιώξει τους 300 πρόσφυγες που παραμένουν εκεί από την προηγούμενη Παρασκευή, έθεσε το σύνολο της δύναμης του Λιμενικού αλλά και των ΜΑΤ σε πλήρη ετοιμότητα.

________

*ΠΟΛΙΤΗΣ Χίου