Σοβαρότατα ερωτηματικά τόσο για τις Ελληνικές όσο και για τις Γερμανικές Αρχές για τους ελέγχους των μεταναστευτικών ροών, το διαχωρισμό λαθρομεταναστών και την ταυτοποίηση των ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζονται σε.. δήλωσή τους.
Η υπόθεση του Αφγανού λαθρομετανάστη Hussein Khavari, ο οποίος “εξαφανίστηκε” από την Αθήνα με παραβίαση περιοριστικών όρων κατάδικος σε 10ετή κάθειρξη, για ληστεια καιναποπειρα ανθρωποκτονίας σε βαρος της 20άχρονης φοιτήτριας από το Αγρίνιο, στα Μουράγια της Κέρκυρας, αφού έκανε χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών και αποφυλακίστηκε, έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των αρμοδιων Υπουργών σε Γερμανία και Ελλάδα .
Παραβιάζοντας τους περιοριστικούς όρους ο Αφγανός λαθρομεταναστης Hussein Khavari, καθώς δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, θα έπρεπε να κριθεί δραπέτης, αλλά απλά διαπιστώθηκε η.. “απουσία” του. Ταξίδεψε χωρίς διαβατήριο στη Γερμανία μέσω Αυστρίας στις αρχές Νοεμβρίου (2015) και υπέβαλε αίτηση ασύλου (12/11), δηλώνοντας “ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας”, χωρίς να προσκομίσει έγγραφα για την ταυτοποίηση της ηλικίας του, και καταχωρήθηκε στη βάση δεδομένων της Γερμανίας για χορήγηση ασύλου και λάμβανε την κρατική μέριμνα για ανήλικους πρόσφυγες.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maiziere.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με αφορμή τις αποκαλύψεις για το δράστης της δολοφονίας και βιασμού της 19άχρονης φοιτήτρια της Ιατρικής Maria Ladenburger στο Freiburg, ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maiziere, επέκρινε δριμύτατα τις ελληνικές Αρχες, κάνοντας λόγο για μία “ιδιαίτερα ενοχλητική διαδικασία”, να περιορίσουν τις έρευνες σε Εθνικό επίπεδο, χωρίς να ενημερώσουν και τις Διεθείς Αρχές, καθως δεν υπήρξε ερυθρά αναγγελία στη βάση της Interpol ούτε το Σύστημα Πληροφοριών Sengen”. Οπως επεσήμανε μάλιστα, ο Γερμανός Αξιωματούχος, “αν ο Hussein Khavari ήταν καταχωρημένος στη διεθνή λίστα καταζητούμενων οι γερμανικές Αρχές δεν θα τον είχαν καταχωρήσει στις Υπηρεσίες τους ως “ασυνόδευτος ανήλικος πρόσφυγας”.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν είχε εκδοθεί σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αν και κρίθηκε δραπέτης- με την παραβιαση των περιοριστικων ορων- καθως “δήλωνε” ανήλικος και δεν προβλέπεται η εκδοση διεθνούς εντάλματος, για ανήλικους δράστες.
Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, σχολιάζουν σχετικά, ότι τα στοιχεια και τα αποτυπώματα του Hussein Khavari, είχαν καταχωρηθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα δεδομένων Eurodat απο τον Ιανουάριο του 2013, όταν είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου, το οποίο είχε απορριφθεί από τις ελληνικές αρχές.
Από την πλευρά του ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, στην αρμόδια επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που εξετάζεται το πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, σχολίασε “Εγώ, νομίζω ότι οι κακές συγκυρίες, δηλαδή οι περιπτωσει που κάποιος δυστυχώς, θα εγκληματίσει, στατιστικά είναι λιγες και δε θα πρέπει να μας κάνουν να ανανθεωρούμε στο σύνολό της μια πολιτική, η οποία διευκλύνει την δευτερογενή πρόληψη από το έγκλημα, λόγω του ότι προσφέρει δυνατότητες επανένταξης.
Είχαμε μια περίπτωση απόπειρας ανθρωποκτονίας που οδήγησε σε απόλυση μετά από την έκτιση 2,5ετών περίπου στην φυλακή, που κρίθηκε, ότι λόγω της αγωγής εντός της φυλακής του συγκεκριμένου ατόμου, μπορούσε να ακολοθήσει απόλυση από τα αρμόδια όργανα. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές να έχουμε αυτή την επιείκεια και στην περιπτωση των ανηλίκων αλλά και στην περίπτωση των ενηλίκων, σε άλλα εγκλήματα τα οποία υπάρχουν”.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί το Νόμο ο οποίος φέρει την υπογραφή του, υποστήριξε ότι η απόλυση φυλακισθέντων δεν “αποτελέι ελλινική ιδιομορφία αλλά συμβαίνει σε όλες τις χώρες”. Κατά τον Νίκο Παρασκευόπουλο, “στους ανηλίκους, όπως είχαμε να κάνουμε εδώ, δεν έχουμε την κοινή ποινή, δε θέλουμε ούτε καν να τη λέμε ποινή για να προστατεύουμε την δυνατότητα διαπαιδαγώγησης και της επανένταξης των ανηλίκων και την ονομάζουμε “κρατηση σε Ειδικό Κατάστημα”. Αυτή, έχει και μικρότερη διάρκεια από αντίστοιχε ποινές που θε έιχαν επιβληθεί σε ενηλίκους, αλλά έχει και μια μεγάλη ελαστικόττα σε ότι αφορά την απόλυση”.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα οποια δημοσιεύει ο διεθνής τύπος, στη Γερμανία για το 2015 είχαν υποβληθεί 890.000 αιτήσεις ασύλου, ενώ ο αριθμός μειώθηκε σε 213.000 από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους μετά από τη συμφωνία επαναπροωθήσεων στην Τουρκία και κλείσιμο των συνόρων στη βαλκανική διαδρομή.
Με αφορμή τις επικρίσεις που δέχθηκε για την πολιτική της, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πρόκειται να προχωρήσει σε -σχεδόν- 100.000 απελάσεις, ενώ εντος διμήνου, ενεργοποιείται το Δουβλίνο ΙΙ, με το συντριπτικό ποσοστό των “ανεπιθύμητων” λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, να επαναπροωθείται στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ. Σύμφωνα με διάταξη της ΕΕ, (με εξαίρεση τους προερχόμενους από Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Σουδάν), οι Αφγανοί (καθώς και όσοι προέρχονται από το Πακιστάν, την Αλγερία, το Μαρόκο, οι χώρες δεν τελούν σε κατάσταση πολέμου), δεν αναγνωρίζονται ως “πρόσφυγες” πολέμου- από το 2015 υπεγράφη μεταξύ Ομπάμα και Γκάνι η συμφωνία ασφαλείας- και η χώρα του Αφγανιστάν δεν τέλει σε πολεμική σύρραξη. Οι Αφγανοί μπορούν να καταθέσουν ωστόσο αίτημα για άσυλο ως πολιτικοί πρόσφυγες αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους, αν τους δεχτεί ή απορρίψει το αίτημά τους.
Η κατάσταση πολέμου ορίζεται από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.