Από το εγκώμιο Τόσκα ..στην αναιτιολογητη αντικατάσταση, του Αδιάφθορου της ΕΛΑΣ

Τι μπορεί να αλλάξει μέσα σε 22ημέρες(;) από τη διατύπωση θετικής δημόσιας γνώμης από τον πολιτικό προιστάμενο ένστολης Υπηρεσίας, για μια υπηρεσία και το προσωπικό της, μέχρι τη διατύπωση μιας αναιτιολόγητης πρότασης αντικατάστασης και μια αρνητική δήλωση..

Αυτή είναι η περίπτωση των δηλώσεων του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, για το Εσωτερικών Υποθέσεων και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας, ο οποίος με αίτημα που κατέθεσε στην Βουλή, ζητεί την αντικατασταση του επικεφαλής της Υπηρεσίας.

«Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας κάνει εξαιρετική δουλειά, όπου διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα επεμβαίνει άμεσα» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφθορά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στις 13 Οκτωβρίου. Ωστόσο, μόλις 22 ημέρες αγότερα, στις 4 Νοεμβρίου, ο ίδιος απέστειλε επιστολή με άιτημα αντικατάστασης του επικεφαλής της υπηρεσίας, και στις 10 του ίδιου μήνα (Νοεμβρίου) διαβιβάζει στη Βουλή, πρόταση παραπομπής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αποδίδοντας αναποτελεσματικότητα και καθυστέρηση στις έρευνες υποθέσεων.

Κύκλοι στελεχών της ΕΛΑΣ, αποδίδουν σε «πραξικοπηματικές κινήσεις», εξωθεσμικες πρακτικές,  για τις τάξεις της ΕΛΑΣ και σκοπιμότητα στην επιλογές του πολιτικού τους προισταμένου. Ηταν η επισήμανση του προκατόχου του, Γιάννη Πανούση, ο οποιος σημείωσε εξερχόμενος του γραφείου της Εισαγγελεως του Αρείου Πάγου (09/11) «Να αποφευχθεί η αίσθηση εντολής συγκάλυψης από πιθανές κρίσεις, που θα ήταν άστοχες».

Όπως επισημαίνουν στελέχη του ένστολου Σώματος με γνώση της οργανοδομής της ειδικής Υπηρεσίας, η θέση του επικεφαλής, είναι “κομβική” για την εξέλιξη των ερευνών, και του ευρύτερου “περιβάλλοντος” όπως διαμορφώνεται κατά την προανακριτική έρευνα που βρίσκειται σε εξέλιξη, διαβιβάζοντας «άνωθεν».. εντολές, εναρμονισμένες με τις όποιες οδηγίες των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας σημειώνουν, ως παρατηρητές των εξελίξενω, έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, στην πρόταση επιλογής προς αντικατάσταση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάτι που αναμένεται να διαφανεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ερχόμενη Τετάρτη (11/11)

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport