Ανησυχία για την υγειονομική προστασία των Αστυνομικών, ενόψει της προκήρυξης πρόσληψης Ειδικών Φρουρών εν μέσω πανδημίας

Αναφορικά με την υγειονομική προστασία της υγείας των Αστυνομικών οι οποίοι θα κληθούν να παραλάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποψηφίων κατά την επικείμενη προκήρυξη σε διαδικασία πρόσληψης Ειδικών Φρουρών, για τη στελέχωση της ΟΠΠΙ, θέση ενστόλου συνδικαλιστή* της ΕΛ.ΑΣ

«Εν όψει της επικείμενης πρόσληψης Ειδικών Φρουρών για την φύλαξη των Πανεπιστημίων της Χώρας τίθεται και ο έντονος προβληματισμός για την προστασία της υγείας των συναδέλφων οι οποίοι θα κληθούν να παραλάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να βοηθήσουν τον υποψήφιο με την συμπλήρωση της αίτησής του. Κατά την τελευταία προκήρυξη πρόσληψης Ειδικών Φρουρών (Αύγουστος 2019) κατατέθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα Χώρας πάνω από 10.000 αιτήσεις.
Αν θεωρήσουμε ότι ο ανωτέρω αριθμός θα ισχύσει και φέτος τότε καταλαβαίνουμε όλοι τους κινδύνους που εγκυμονεί εν μέσω πανδημίας η δια ζώσης υποβολή αιτήσεων. Εδώ και αρκετά χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν δημιουργήσει ένα εύχρηστο υπολογιστικό περιβάλλον στο οποίο εισέρχεται ο υποψήφιος προκειμένου να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτησή του περιορίζοντας ή καταργώντας κατά περίπτωση την δια ζώσης παρουσία του υποψηφίου.
Ειδικότερα ιδιώτης που επιθυμεί την εισαγωγή του στις Στρατιωτικές Σχολές συμπληρώνει ηλεκτρονικά την αίτησή του και μεταφορτώσεις (upload) ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτεί η προκήρυξη. Αν αναλογιστούμε ότι τα δικαιολογητικά που ενδεχομένως θα απαιτεί η επικείμενη προκήρυξη για τους Ειδικούς Φρουρούς (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης και Υπεύθυνες Δηλώσεις μετά γνησίου υπογραφής) λαμβάνονται πλέον από την ιστοσελίδα gov.gr και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι η παρουσία χιλιάδων πολιτών στα Αστυνομικά Τμήματα πρέπει και μπορεί εύκολα να αποφευχθεί.
Σε άλλη περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο ποσοστό συνάδελφων μας, αλλά και πολίτων, θα νοσήσουν από Covid-19 και τις όποιες μεταλλάξεις του με αποτέλεσμα να τίθεται σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα τόσο για την υγεία των συναδέλφων μας όσο και για την αποδυνάμωση των ήδη αποδεκατισμένων τμημάτων», επισημαίνει ο Ανδρέας Κουνούκλας, μέλος Δ.Σ. Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας.