Προς δημοσίευση ο διαγωνισμός για τους 1.000 Ειδικούς Φρουρούς της ΟΠΠΙ για τα ΑΕΙ- Τα καθήκοντα και η μοριοδότησή τους

Ειδική ομάδα φύλαξης πανεπιστημίων προβλέπει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους υπουργούς Μ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Κεραμέως.

Οι νέες προσλήψεις θα είναι άμεσες και θα ξεκινήσουν μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο διαγωνισμός θα γίνει στα πρότυπα πρόσληψης των ειδικών φρουρών με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια).

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) θα είναι μια ομάδα ήπιας κοινοτικής αστυνόμευσης, σύμφωνα με τις καλές πρακτικές πολλών ξένων χωρών. Θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και θα αποτελείται από νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς». Ο υπουργός εξήγησε ότι θα προσληφθούν 1.000 ειδικοί φρουροί και πως αυτή η ομάδα «δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα, θα χρησιμοποιεί ειδικές στολές και θα στεγάζεται σε χώρο που θα παραχωρήσει το κάθε Ιδρυμα».

Παρά ταύτα, θα έχουν κλομπ, ενώ εξετάζεται αν θα φέρουν σπρέι πιπεριού. Η ΟΠΠΙ θα έχει προανακριτικά καθήκοντα και θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα. Σε περίπτωση που θα κινδυνεύουν ζωές ή κρίσιμες υποδομές -λ.χ. σε μια μεγάλη επίθεση- τότε θα ενισχύεται από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ερωτηθείς για τις ενστάσεις ακαδημαϊκών απέναντι στο σχέδιο αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε είναι θετικό να κατατεθούν όλες οι απόψεις στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και πως θα γίνει και ευρύς διάλογος στη Βουλή.

Οι 1.000 αστυνομικοί φρουροί -που δεν θα οπλοφορούν- θα υπάγονται και θα πληρώνονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το νέο Σώμα του υπουργείου Προστασίας θα φυλάσσει συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα οποία υπάρχει πρόβλημα, όπως την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:

α. Είναι απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού.

β. Δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους. Για τον υπολογισμό της ηλικίας των υποψηφίων, ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.

γ. Εχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών Στρατού Ξηράς (κατεύθυνση όπλων).

δ. Δεν φέρουν στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ), η οποία είναι αφενός εξωτερικά εμφανής με την ενδυμασία (θερινή και χειμερινή στολή) και αφετέρου, λόγω του είδους των περιεχομένων σε αυτήν απεικονίσεων, είτε αναιρεί την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα ουδετερότητα των υπαλλήλων του Δημοσίου είτε προκαλεί κατά τρόπο ο οποίος δεν συνάδει προς την ιδιότητα και τα καθήκοντα αυτών.

ε. Εχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου. στ. Εχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς υποδήματα.

ζ. Εχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες οι οποίες εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

η. Οι άνδρες έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης πρόσληψης. Δεν γίνονται δεκτοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.

θ. Δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση, απόπειρα ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα ή σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, παραχάραξης νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής πλαστογραφίας, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμησης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, δωροδοκίας, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας περί αλλοδαπών, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο απειλείται στερητική της ελευθερίας ποινής τουλάχιστον τριών μηνών.

Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν προσλαμβάνονται αν μέχρι το χρόνο έκδοσης της διαταγής πρόσληψης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.

ι. Δεν έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

ια. Δεν έχουν τεθεί σε καμίας μορφής δικαστική συμπαράσταση.

_____________________________________________

* Από το ένθετο «Αγορά Εργασίας» που κυκλοφορεί με τον «Ελεύθερο Τύπο»