Στη λογική της “συγχώνευσης” και ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος, κινείται η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποιο προβλέπει τη δημιουργια τεσσάρων υπερυπουργείων. Όπως αναφέρουν οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν έχει ακόμη αποφασίσει το όνομα του νέου πολιτικού προϊσταμενου της ΕΛΑΣ.
Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα υπάγονται από τον ορισμό των μελών της νέας κυβέρνησης (27/01) οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των Υπουργείων- Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Μακεδονίας Θράκης.
Αν και για το νευραλγικό Υπουργείο -μέχρι πρότινος- Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, “εκδηλώθηκε” έντονο ενδιαφέρον από τους ΑΝ.ΕΛ., τελικά “κλείδωσε” στο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο τις έντονες διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί μεταξύ των δύο κομμάτων για το ένστολο προσωπικό και το ρόλο της ΕΛΑΣ.
Η “εκλογική καραμπόλα” της μη εκλογής του Δημήτρη Τσουκαλά το όνομα του οποίου είχε “ακουστεί” ως υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης, για το κόμμα -ως αξιωματική αντιπολίτευση- πρόταξε το όνομα του εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για τη θέση του αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου τη ΕΛΑΣ ενω και η Τασία Χριστοδουλοπούλου φέρεται να αναλαμβάνει ως αρμόδιας για τη Μεταναστευτική Πολιτική-σε θέματα λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες- οι οποίες αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν με την ανακοίνωση των ονομάτων (27/01)- φέρεται το Υπερυπουργείο Εσωτερικών (όπως έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν), να αναλαμβάνει ο Πάνος Σκουρλέτης.
Στην ίδια λογική, το ενδεχόμενο δημιουργίας Γενικής Γραμματείας Τάξης και Ασφάλειας, έχει τεθεί ως πιθανό ενδεχόμενο, με τις μέχρι σήμερα (26/01) γνωστές δομές της ΕΛΑΣ, να αλλάζουν σε μια λογική “εσωτερικής αναδιάρθρωσης”.
Όπως είχε τεθεί από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρόσφατη συνάντηση με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ενστόλων (ΠΟΑΣΥ), άμεσα πρόκειται να καταργηθούν οι στατικές δυνάμεις φύλαξης- κλούβες ΜΑΤ- έξω από κτηριακές εγκαταστάσεις και στόχους, σε αντικατασταση των οποίων αναμένεται να ενισχυθεί το μέτρο των πεζών και εποχούμενων περιπολιών. Σε άλλο σημείο των δεσμεύσεών τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν παραθέσει προς τους συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ, χωρίς να τους βρίσκει αντίθετους, τη “συγχώνευση” ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και “Ζ”- της Άμεσης Δράσης- σε μια ενιαία ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης με αποκλειστικό αντικείμενο και ρόλο τις περιπολίες.
Σε ότι αφορά το ζήτημα του “αφοπλισμού της ΕΛΑΣ” διευκρινιστηκε ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο την (νεα) Μονάδα Μέτρων Τάξης, η οποία σήμερα υπάγεται στην ΥΑΤ και περιλαμβάνει ΥΜΕΤ(μπλε στολές) και ΜΑΤ (πράσινες στολές), το προσωπικό της οποίας θα διαχωριστεί ως προς το έργο που θα επιτελούν. Θα πρόκειται δηλαδή για ένστολη ομάδα με το προσωπικό το οποίο θα έρχεται σε επαφή με το κοινωνικές ομάδες-πορείες εκδηλώσεις κλπ- να μη φέρει οπλισμό(κάτι που ισχύει και σήμερα) και θα έχουν αποτρεπτικό ρόλο ως προς το έργο τους- μέχρι σήμερα το ρόλο αυτό εξυπηρετούσε η ΥΜΕΤ- ενώ παράλληλα ομάδα η οποία θα αντιμετωπίζει έκρυθμες καταστάσεις και επεισόδια θα επεμβαίνει μόνο όπου προκύπτει ανάγκη -ρόλο που μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν τα ΜΑΤ. Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι η «μετατροπή τους σε λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση».
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός μικρού Υπουργικού Συμβουλίου με έως 10 Υπουργούς, και ελάχιστους αναπληρωτές.
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport