Αιχμές Βούτση για την Αστυνομίας στην εισβολή του «Ρουβίκωνα»

Για την εισβολή μελων του “Ρουβικωνα”, με τρισέλιδη επιστολή στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντησε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, με αιχμές για τη δράση που ανέπτυξε η Ελληνική Αστυνομία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με την απάντηση που έλαβε, αφενός θεωρεί ανεπαρκή επί της ουσίας, ενώ παράλληλα επισημαίνεται πως ο πρόεδρος της Βουλής με τη στάση του «εξ αντικειμένου διευκολύνει» και άλλες πιθανές ενέργειες παραβίασης του νόμου στο μέλλον.

Ο Νίκος Βούτσης υποστηρίζει ότι τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ. έδρασαν παρατυπως με την προαγωγή και σύλληψη μελών του “Ρουβικωνα”, καθώς παραβίασαν τα μέτρα ασφαλείας του Κοινοβουλίου με τη διαδικασία της μεταγωγής τους στη ΓΑΔΑ, καθώς δεν υπήρξε σχετική εντολή του, που εκ της θέσεώς του είναι ο αποκλειστικός αρμόδιος για τη φύλαξη των χώρων του Κοινοβουλίου.

«Το ιδιαίτερο ζήτημα που προέκυψε από τη σύλληψη και την έναρξη μεταφοράς ορισμένων ατόμων και από την άρση αυτής της ενέργειας κατόπιν συνεννόησής μου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και βεβαίως με τον υπεύθυνο φρούραρχο της Βουλής, οφείλεται προφανώς σε εντολές που είχαν δοθεί σε αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς την οφειλόμενη προηγούμενη συνεννόηση κατά τον τύπο για την αρμοδιότητά μου ως προέδρου της Βουλής», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, ο οποίος παράλληλα περιγράφει ως «είσοδο και διαμαρτυρία» την παραβίαση των μέτρων φρούρησης της Βουλής και την εισβολή στο προαύλιο του Κοινοβουλίου από μέλη του «Ρουβίκωνα».

Κύκλοι της Ν.Δ. σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου της Βουλής, σημειώνουν ότι ο Νίκος Βουτσης, «δεν απαντά στην ουσία των θεμάτων που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας δε οτι, «φτάνει μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις που έπραξαν το αυτονόητο, να συλλάβουν τους “Ρουβίκωνες”. Εξ αντικειμένου με τη στάση του διευκολύνει παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν τον νόμο και προκαλούν την κοινωνία».

Στην επιστολή του, αναφέρεται σε περιστατικά παραβατικότητας που σημειώθηκαν παλαιότερα, χωρίς να ακολουθήσουν συλλήψεις, και περιστατικά υπερπτήσεων drones, τα οποία αντιμετωπίζονται επιτυχώς, ζητεί να μην υπάρχουν για αυτά τα ζητήματα δημόσιες αντιπαραθέσεις:

«Εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση και ότι για ζητήματα επιχειρησιακά δεν είναι σωστό να αναπτύσσονται, δημόσια μάλιστα, αντιδικίες με την υπηρεσία ασφαλείας της Βουλής και τις δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν βεβαίως την απόλυτη ευθύνη πέραν του χώρου του Κοινοβουλίου, εκτός των περιπτώσεων που υπάρχει ανάγκη συνδυασμένης επιχείρησης με συντονισμό ενεργειών».

Και καταλήγει ο Πρόεδρος της Βουλής, με την εκτιμηση ότι πρέπει «να εδραιωθεί η άποψη αφενός ότι η φρουρά της Βουλής λειτουργεί αποτελεσματικά και αποτρεπτικά με ανοχή και κατ’ αναλογία κάθε φορά των γεγονότων με υψηλό επαγγελματισμό και ευθύνη, αποφεύγοντας να δίνει έδαφος σε επικοινωνιακές δραματοποιήσεις και άσκοπη χρήση βίας και αφετέρου ότι η Βουλή είναι πράγματι ένας ανοικτός χώρος – ναός της Δημοκρατίας».