Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων: Υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων και οι φάκελοι με 1.800 παιδόφιλους

Η έρευνα στη διερεύνηση της καταγγελίας μαστροπείας, βιασμών και κακοποίησης της 12χρονης στα  Σεπόλια, ανέσυρε στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων, τους φακέλους των 1.800 ενεργών και σεσημασμένων παιδόφιλων

Όταν αποκαλύφθηκε η φρικιαστική υπόθεση μαστροπείας, βιασμών και κακοποίησης της 12χρονης στα  Σεπόλια, οσμή σαπίλας και φόβου απλώθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία. Ένας κόσμος διεστραμμένος, σεξουαλικά άρρωστος, επικίνδυνος, αδίστακτος, με πρωτόγονες και ακραίες διαστροφές, που καραδοκούσε στο σκοτάδι της καθημερινής ζωής, βγήκε στο φως και τρόμαξε τους πάντες! Όλοι τους «άνθρωποι της διπλανής πόρτας», που έκρυβαν τα ανομολόγητα βίτσια τους, σίγουρα θα ήταν οι αυριανοί «δολοφόνοι ψυχών» και άλλων αθώων παιδιών.

Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ήταν άμεσα. Η Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, προκειμένου να αποκαλύψει όλους όσοι εκμεταλλεύτηκαν η βίασαν το μικρό κορίτσι. Ταυτόχρονα, ανέσυρε τους φακέλους των 1.800 ενεργών και σεσημασμένων παιδόφιλων που βρίσκονται στον απόρρητο φάκελο της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων, για να αποκαλύψουν και άλλα κυκλώματα που στήνουν παγίδες σε ανυποψίαστα παιδιά και εφήβους.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν είναι τρομακτικά και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου κυρίως στους γονείς, που επιβάλλεται να βρίσκονται συνεχώς κοντά στα παιδιά τους και να αποκωδικοποιούν τη συμπεριφορά τους.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης (ανάμεσα σε αυτές και βιασμοί) ανηλίκων και πορνογραφίας. Τον τελευταίο χρόνο, τα ανήλικα θύματα τέτοιου είδους αποτρόπαιων εγκληματικών ενεργειών έφτασαν τα 390.

Μόνο σε έναν χρόνο η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής ερευνά 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων, περίπου 15 υποθέσεις βιασμών, ενώ τα τελευταία χρόνια συλλαμβάνονται κάθε δωδεκάμηνο περίπου 30-40 άτομα για παιδική πορνογραφία, από τα οποία 4-5 είναι υπότροποι.

Στην Ελλάδα, ένα στα έξι παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας στη ζωή του, ένα στα 13 παιδιά θα έχει και σωματική επαφή με τους δράστες και ένα στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Στο Διαδίκτυο, το 41% των παιδιών φέρεται να έχει δεχτεί αίτημα φιλίας από άγνωστο και το 21% των παιδιών να έχει συναντηθεί με κάποιον από αυτές τις διαδικτυακές συνομιλίες. Μία δράση των παιδόφιλων για δεκαετίες, οι οποίοι παλαιότερα είχαν δημιουργήσει στη χώρα μας και… σύλλογο (με το όνομα «Παλατίνος») για να ανταλλάσσουν απόψεις και φωτογραφίες.

Το πενταετές σχέδιο
Πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την εκμετάλλευση σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εθνική προτεραιότητα και τόνισε πως βασική της προϋπόθεση είναι η μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών. Το Υπουργικό Συμβούλιο το ενέκρινε, αφού παρουσιάστηκε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο 12 υπουργείων υπό τον συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, είναι ένα πολυσχιδές σχέδιο με 11 οριζόντιες πολιτικές και 80 επιμέρους δράσεις. Το 75% των δράσεων έχει ήδη ενταχθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων και αρκετές από αυτές υλοποιούνται ήδη.

Β. Παπακώστας: Οι κίνδυνοι και η προστασία
Το πρόβλημα στη σύγχρονη κοινωνία της ελεύθερης και ανεξέλεγκτης πληροφόρησης και επικοινωνίας είναι μεγάλο και όσα αποκαλύπτονται είναι, δυστυχώς, η κορυφή του παγόβουνου! Οι κίνδυνοι είναι καθημερινοί και ένα μη ενημερωμένο ή ανυποψίαστο παιδί είναι το εύκολο θύμα…

Ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, είναι σαφής: «Από την εμπειρία μας συμπεραίνεται ότι κυρίως τα παιδιά, τα οποία αποτελούν ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα, πολλές φορές συνομιλούν διαδικτυακά με άτομα που δεν γνωρίζουν νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιον γνωστό. Στη συνέχεια, κάποια από αυτά αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους, κάποιες φορές με προκλητικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο, ή ακόμα συναντώνται με τα άτομα με τα οποία συνομιλούν διαδικτυακά.
Οι δράστες, αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν πιεστικά και πολλές φορές εκβιαστικά νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτήν τη φορά περιεχόμενο.
Εφόσον αυτοί που εκβιάζονται ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως είτε σεξουαλικού είτε οικονομικού ενδιαφέροντος.Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτότυπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συνευρεθούν με τα θύματα ή ακόμη τα εκβιάζουν για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό που διαθέτουν στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο σχολείο ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Οι κακόβουλοι χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την άγνοια ή πολλές φορές και την εμπιστοσύνη των παιδιών προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους.
Δηλαδή, οι δράστες των εγκλημάτων αυτής της μορφής έχουν κυρίως δύο κίνητρα: Σεξουαλικό ενδιαφέρον αλλά και οικονομικό ενδιαφέρον».

Ψηφιακός εφιάλτης
Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, οι παιδόφιλοι εκμεταλλεύονται τις νέες ευκαιρίες για πρόσβαση και προσέγγιση σε υποψήφια θύματα, δεδομένης της κατάργησης των φυσικών ορίων και της διατήρησης της ανωνυμίας, αφού πλέον είναι δυνατό να πλησιάσουν ευκολότερα έναν μεγάλο αριθμό παιδιών συγχρόνως και χωρίς τον κίνδυνο της αποκάλυψής τους από γονείς και ενηλίκους.

Αρκεί να παρίστανται σε διαδικτυακούς τόπους που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ανηλίκων, όπως είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια (online games), οι διαδικτυακοί τόποι ανεύρεσης εργασίας που απευθύνονται σε παιδιά (μόντελινγκ) και τα ανοιχτά δωμάτια επικοινωνίας (chatrooms).

Δεν αποκλείεται, βέβαια, η πρώτη επαφή μεταξύ θύτη και θύματος να γίνει μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook, Twitter) ή των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων (MSN), αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα παραπάνω μέσα, όπως άλλωστε τα κινητά τηλεφώνα και τα tablets, χρησιμοποιούνται εφόσον ο παιδόφιλος έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού και το έχει πείσει να του αποκαλύψει όνομα, σύνδεση με τυχόν άλλους λογαριασμούς που διατηρεί στο διαδίκτυο, διεύθυνση σπιτιού και αριθμό τηλεφώνου.

Τρόποι χειραγώγησης
Το διαδικτυακό grooming μπορεί να κρατήσει από μερικά λεπτά έως αρκετά χρόνια. Ο παιδόφιλος συνήθως δεν αποκαλύπτει την πραγματική του ηλικία και χρησιμοποιεί ψευδώνυμο, χωρίς να αποκλείεται όμως το γεγονός να συστηθεί και ως ενήλικος. Χαρακτηριστικά της «γοητείας» που ασκεί στο παιδί είναι η εξοικείωση και η άριστη χρήση του λεξιλογίου, ανάλογου της ηλικίας του θύματος που προσεγγίζει, καθώς και οι γνώσεις που έχει φροντίσει να αποκτήσει για τις τάσεις της νεανικής και καλλιτεχνικής μόδας.

Το σημαντικότερο όμως «όπλο» στα χέρια του είναι οι πληροφορίες για τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του θύματος-στόχου, που συγκεντρώνει παρατηρώντας, είτε για τις συζητήσεις που συμμετέχει το παιδί εκφράζοντας την άποψή του στα δημόσια δωμάτια επικοινωνίας (chatrooms), είτε για τις αναρτήσεις και τα likes που κάνει στο προσωπικό του προφίλ.

Ο παιδόφιλος λοιπόν, βασισμένος σε αυτές, ανοίγει θεματικές συζητήσεων με υποτιθέμενα κοινά ενδιαφέροντα ή προγραμματίζει την παροχή δώρων, που θα προκαλέσουν τον ενθουσιασμό του παιδιού.Τα ανώδυνα θέματα θα διαδεχτούν άμεσες ερωτήσεις με υπονοούμενα σεξουαλικού περιεχομένου, σε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης της φυσικής περιέργειας του παιδιού για το σεξ.

Η περιγραφή μιας φαντασίωσης, η αφήγηση της ιστορίας ενός υποθετικού προσώπου ή η παρουσίαση φωτογραφικού πορνογραφικού υλικού αποσκοπούν στη δοκιμασία των ορίων του παιδιού, σε σημείο που, εάν υπάρξει αρνητική αντίδραση από αυτό, ο παιδόφιλος ίσως προσποιηθεί ότι δεν το εγκρίνει, συνεχίζοντας την υιοθέτηση των τακτικών χειραγώγησης για την περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης και τον εγκλωβισμό του θύματος.

Τι επιδιώκουν οι παιδόφιλοι
Παρόλο που τα στάδια του διαδικτυακού grooming δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και τόσο η ακολουθούμενη σειρά τους όσο και η χρονική διάρκεια, η μορφή τους και οι τακτικές που υιοθετούνται στο καθένα από αυτά ποικίλλουν στην κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις επιδιώξεις του παιδόφιλου και τις αντιδράσεις του ανηλίκου, είναι σημαντικό να δοθεί μια γενική εικόνα για τη διαδικασία που ακολουθείται από τους παιδόφιλους, που αποσκοπούν στην αποπλάνηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση των ανήλικων θυμάτων.

Στη συνέχεια, ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει εξολοκλήρου την εμπιστοσύνη του θύματος και να πρωταγωνιστήσει στη ζωή του, φροντίζοντας παράλληλα να το απομακρύνει από τους γονείς, τους διαδικτυακούς και τους πραγματικούς φίλους, μέσα από την υιοθέτηση ποικίλων χειριστικών τρόπων, επικρίνοντας τις συμπεριφορές των άλλων λέγοντας, π.χ., «εγώ δεν θα στο έκανα ποτέ αυτό» ή επιβάλλοντάς στο παιδί να βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδεδεμένος διαδικτυακά και να επικοινωνεί μαζί του.

Αρχικά, ο παιδόφιλος θέτει φαινομενικά αθώα ερωτήματα στον ανήλικο, όπως π.χ. αν έχει φιλήσει ποτέ κάποιον ή κάποια ή αν έχει αγγίξει ποτέ τον εαυτό του. Ακολουθεί εκτενής λόγος για τις σεξουαλικές δραστηριότητες, ώστε ο ανήλικος να νιώσει οικειότητα, ενώ παράλληλα μετρώνται τα όριά του, αφού η όποια αντίδρασή του καθορίζει και τη συνέχεια της επικοινωνίας.

Τελευταίο στόχο αποτελεί ο καθορισμός της μυστικής συνάντησης μεταξύ δράστη και θύματος, που επιβάλλεται είτε μέσω απειλών για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του ή για την αποκάλυψη της καταγεγραμμένης από οπτικοακουστικά μέσα, εικονικής σεξουαλικής πράξης, σε γονείς και φίλους, είτε μέσω συναισθηματικού εκβιασμού, όπου ο ενήλικος χρησιμοποιεί την ιδιαιτερότητα της σχέσης τους και τον κίνδυνο της διάλυσής της σε περίπτωση αποκάλυψής της.

Υποθέσεις παιδεραστίας που συγκλόνισαν
Στις 31 Δεκεμβρίου 1993 συγκλόνισε την Ελλάδα ένα έγκλημα που έγινε στην Ερμιόνη. Ο 6χρονος γιος του Μανώλη και της Γεωργίας Δουρή βρέθηκε νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, ο μικρός Νίκος άργησε να επιστρέψει στο σπίτι, κάνοντας τους γονείς του και τα έξι αδέλφια του να ανησυχήσουν. Μετά από πολύωρη ανάκριση, ο Δουρής ομολόγησε* και στο δικαστήριο κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια. Δυο χρόνια μετά, εντοπίσθηκε νεκρός στις Φυλακές, και ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοχειρία.

Μία ακόμη υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο ήταν και αυτή του Αλβανού βοσκού Τζιάνι Μερκάι στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας. Όλα έγιναν το 2010.Τα ξημερώματα της Κυριακής 22 Αυγούστου 2010 τα ίχνη της 11χρονης Ρένι Τραΐκοβα χάθηκαν. Και σε αυτή την περίπτωση, όλο το χωριό βγαίνει για να ψάξει το μικρό κοριτσάκι. Η Αστυνομία φτάνει στα ίχνη του 41χρονου βοσκού Μερκάι. Μετά από οκτώ ώρες ανάκρισης, ο 41χρονος ομολογεί ότι είχε βιάσει το κοριτσάκι και μετά την πέταξε σε ένα πηγάδι.

Πολυετείς καθείρξεις «μοίρασαν» οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στους κατηγορουμένους για υπόθεση παιδεραστίας στο Ίλιον, με θύματα τέσσερα ανήλικα παιδιά και θύτες τη μητέρα-μαστροπό, τον 44χρονο σύντροφό της, έναν εύπορο 84χρονο συνταξιούχο της ΔΕΗ και τον ιερέα της εκκλησίας της περιοχής.
Σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 26 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ καταδικάστηκε ομόφωνα ο 40χρονος Φίλιππος Λεβέντος, ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω πριν από ένα χρόνο όταν επιβίβαζε 13χρόνο στο ειδικά διαμορφωμένο βαν του για να το αποπλανήσει.

Το Πανελλήνιο είχε συγκλονίσει και η υπόθεση με τον 62χρονο διακεκριμένο καθηγητή μουσικής, που αποπλάνησε δύο ανήλικους μαθητές ηλικίας από 9 έως 11 χρονών.
Σοκ είχε προκαλέσει η υπόθεση με τον 46χρονο Αλβανό παιδόφιλο, ο οποίος κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις σε 27 ανήλικα κορίτσια. Τα θύματά του ήταν ηλικίας 13 έως 15 ετών. O Αλβανός στη δίωρη απολογία του παραδέχθηκε ορισμένες από τις επιθέσεις του.
_________________________

  • του Δημήτρη Σταυρόπουλου, απο την έντυπη έκδοση της Εφημερίδας “Παρασκήνιο

* NantiaReport.gr Απαραίτητη διευκρίνηση. Στην υπόθεση της Αργολίδας, να σημειωθεί ότι μετέπειτα προέκυψαν στοιχεία – δεν επανάφεραν ωστόσο την υπόθεση στο Ακροατήριο, καθώς ο κατηγορούμενος δε βρισκόταν πια στη ζωή- ότι ο Μανώλης Δουρής, ανέλαβε την ευθύνη του ειδεχθούς εγκλήματος βιασμού και δολοφονίας του μικρότερου γιου του, για να προστατεύσει την οικογένειά του, αν και στην επικαιρότητα αποτυπώθηκε ως ο βιαστής του και δολοφόνος του παιδιού του. Το αν επέλεξε να προβεί ο ίδιος στο απονενοημένο διάβημα ως αυτόχειρας μέσα στις φυλακές ή κρατούμενοι των εξώθησαν στην πράξη, δεν έχει διευκρινιστεί καθώς ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες.