Υμηττός: “Πληγωμένη” η Αττική από τη φωτιά

Στου πρόποδες του Υμηττού η φωτιά που ξέσπασε από την πλευρά της Παιανίας, έθεσε σε κινητοποίηση το πρόσωπικό της Πυροσβεστικής ενώ καταγγελίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έκρηξη

Άμεση κινητοποίηση για Πυροσβέστες Εθελοντές και Πολιτική Προστασία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς (12/08-03.00) -χωρίς ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα-ωστόσο μαίνονται  διάσπαρτες εστίες στην κατάσβεση των οποίων τα εναέρια συνεχίζουν ρίψεις νερού καθώς επιχειριούν και επίγειες δυνάμεις.

Η δασική φωτιά στον Υμηττό ξεσπασε -από αδιευκρίνιστη μεχρι στιγμής αιτία, ερευνα διενεργεί κριμάκιο της ΔΑΕΕΕ- στο τέρμα της οδού Σερρών σους πρόποδες του βουνού στην Παιανία και αναπτύχθηκε ως την κορυφογραμμή του Υμηττού προς τις κεραίες της Καισαριανής.

Καταγγελίες κατοίκων αναφέρονται σε εκρήξεις που ακούστηκαν λίγο πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 141 Πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ (από τις 06:00 το πρωί (12/08), με το πρώτο φως της μέρας, σηκώθηκαν και επιχειρούσαν με ρίψεις από αέρος πέντε αεροπλάνα, πέντε ελικόπτερα, 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό και δύο ελικόπτερα του Στρατού.

«Ηταν ένα τεράστιο μέτωπο με 20 μέτρα φλόγα, περίπου στα 40 μέτρα από κατοικίες στην Παιανία. Εξαπλώθηκε σχετικά γρήγορα λόγω των ανέμων και έφτασε στην κορυφογραμμή. Η κινητοποίηση ήταν νομίζω ακαριαία, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ανταποκρίθηκαν. Ετοιμαστήκαμε για τα χειρότερα, στεγανοποιήσαμε την Κατεχάκη, τρέξαμε προσομοίωση που αφορούσε την ένταση του ανέμου ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, ενεργοποιήσαμε προληπτικά πρωτόκολλα απομάκρυνσης των κατοίκων που δεν χρειάστηκε να εφαρμόσουμε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων ήταν υποδειγματική», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Υψηλός κίνδυος και αύριο Τρίυτη (13/08)
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 13 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)
Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες).