ΒΟΥΛΗ: Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου κρίσεων και προαγωγών της ΕΛΑΣ.

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο κρίσεων και προαγωγών της ΕΛΑΣ μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Οι πρόσφατες κρίσεις των Αξιωματικών της ΕΛΑΣ, διενεργήθηκαν με πλήρη διαφάνεια. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι το υπουργείο μας μελετά ήδη την τροποποίηση- βελτίωση του Νομοθετικού Πλαισίου κρίσεων και προαγωγών, στο οποίο οι ρυθμίσεις του θα στηρίζονται σε ένα σύστημα ετήσιας αξιολόγησης με αντικειμενικά κριτήρια, καθώς και μετρήσιμα μεγέθη αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας κλπ)» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν και οι προτάσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων και αφού αξιολογηθούν, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Στέφανου Γκίκα και αναφέρει ότι «αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό προκάλεσαν οι φετινές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», καθώς «πλήθος άξιων αξιωματικών καρατομήθηκαν». Ο βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στον ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη για τον οποίο αποστρατεύτηκε αν και υπήρξε ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ.
Ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Πανούσης, αναφέρεται στο υφιστάμενο πλαίσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 24/1997 κρίσεων των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια κρίσεων που λειτουργούν ως ανεξάρτητα συλλογικά όργανα, με γνώμονα το υπηρεσιακό συμφέρον και τη συνείδηση των μελών τους, και τις αποφάσεις των δευτεροβάθμιων συμβουλίων υποχρεωτικές και για τον αρμόδιο υπουργό.
Ο ερωτών βουλευτής της ΝΔ έχει απευθύνει ερώτηση και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο για την αποστρατεία του αντιστρατήγου Χρίστου Μανωλά, «παρότι είχε συμπληρώσει μόνον 12 μήνες στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ» και «διέθετε ένα εκ των πιο πλούσιων βιογραφικών».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αναφέρει «Στο πλαίσιο των κρίσεων δεν αποχωρεί κάποιος ο οποίος δεν είναι κατάλληλος, κλείνει απλώς ένας κύκλος», και τονίζει ότι «δεν υπάρχουν πλέον εξωθεσμικά γραφεία με κομματικούς αποστράτους».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σχετικό έγγραφο, έως σήμερα δεν υφίσταται θητεία ή άλλοι περιορισμοί και προϋποθέσεις σ΄αυτές τις επιλογές οι οποίες ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΚΥΣΕΑ και τονίζει ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αποτελεί η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης πλέον θητείας για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, διάρκειας τριών (2+1) ή τεσσάρων (2+2) ετών, με στόχο την εξασφάλιση της πιο εύρυθμης λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων και προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία σε εύθετο χρόνο.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport