Κατάληψη Πρυτανεία: Προσαγωγές και Εισαγγελική παρέμβαση και ενημέρωση προς την ΕΛΑΣ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛΑΣ ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία περιμετρικά της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, σε επιχειρησιακή διαχείριση της κατάληψης από ομάδα περίπου 20 ατόμων του “χώρου”.

Τρεις προσαγωγές έχει πραγματοποιήσει η ΕΛΑΣ, -τα άτομα κατηγορούνται για κατάληψη δημόσιου χώρου- ενώ ο Αντιπρυτανης του ΕΚΠΑ, βρίσκεται σε επικοινωνία με την Αστυνομία και τον Εισαγγελέα, για την απομάκρυνση των καταληψιών (30/03-10.20) από την Πρυτανεία.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για παρέμβαση η οποία προκείνεται να επιλύσει το ζήτημα, αλλα να προκαλέσει μετακύληση ευθυνών, αφού όπως προβλέπεται, μόνο ο Πρύτανης μπορεί να προκαλέσει την οποία κινητοποίηση παρέμβασης στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζει ότι έχει ειδοποιήσει «όλες τις αρμόδιες Αρχές (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία, Αστυνομικές Αρχές) για να πράξουν τα δέοντα». Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει χαρακτηριστικά ότι περιμένει «από την Πολιτεία τις ενέργειές της». Η Εισαγγελία, απευθύνθηκε στην ΕΛΑΣ και προς τον αρμόδιο Υπουργό Γ.Πανούση, ο οποίος μέχρι να λήξει το ζήτημα δεν προτείνεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα που έχει προκύψει.
Η ίδια “κίνηση παρέμβασης” ειχε επιλέγει και στην περίπτωση της κατάληψης της Νομικής Σχολής, οπότε και παρέμεινε σε πενθήμερη κατάληψη το κτήριο, με τους βάνδαλους να αποχωρούν έχοντας προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και βανδαλισμούς στις κτηριακές εγκαταστάσεις και ιστορικά μνημεία.
Σε κείμενο το οποίο ανήρτησαν στον διαδικτυακό ιστότοπο διακίνησης ελεύθερων ιδεών του αντιεξουσιαστικού χώρου η 《κατάληψη Πρυτανείας》αναφέρει ότι “Σε καμιά περίπτωση δεν αγνοούμε το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου που καταλαμβάνουμε. Αντίθετα, αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει νοηματοδοθεί ιστορικά στα δημόσια κτίρια ως κέντρα κοινωνικού αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση”.
Σύμφωνα με την ομάδα των καταληψιών, έχουν προγραμματίσει (30/03-20.00) συνέλευση στο κτήριο της υπό κατάληψη Πρυτανείας. Σε ανακοίνωσή της, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να μην επέμβουν τα ΜΑΤ στο κτήριο χαρακτηρίζοντας οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «απαράδεκτη».

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport