Βουλή: Κατατέθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία- Σε ποιες διαπιστώσεις και προτάσεις κατέληξαν

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε το πόρισμα για την αστυνομική βία στη Βουλή

Στη Βουλή κατέθεσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, σε απάντηση επίκαιρης ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μάρκου, και του Βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία.

Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή Αλιβιζάτου, αναφέρει ότι η αστυνομική βία δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς». Σε άλλο σημείο, σημειώνεται ότι διαπιστώθηκε απροθυμία των Ανακριτικών Οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με το “Συνήγορο του Πολίτη”, καθώς παρατηρείται, «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά η Αρχή» και μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα που εκδίδει . Σε άλλο σημείο του ίδιου πορίσματος της Επιτροπή Αλιβιζάτου, αναφέρεται σε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο πόρισμα παρατίθεται συμπερασματικά, ότι εντοπίζεται «μεροληψία των Ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών». Τέλος εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει, επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων και εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό των περιπολικών της ΕΛΑΣ, στα κρατητήρια και στα γραφεία όπου διεξάγονται ανακρίσεις. Μεταξύ άλλων ζητά προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας, και άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους , ενώ προτείνει τη συστηματική διδασκαλία του Δικαίων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις Αστυνομικές Σχολές . Παράλληλα προτείνει, την αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης από την ΕΛΑΣ, ειδικά σε περιπτώσεις με χρήση όπλων, και εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ. Τέλος, η Επιτροπή Αλιβιζάτου, ζητά ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη, και ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Το παρατηρητήριο για τη διερεύνησης της αστυνομικής βίας με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο, είχε συσταθεί (26/11 2019) από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αντικείμενο την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» , στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.