Βουλή- Γ.Μουζάλας: “Κλειστά Κέντρα Κράτησης για να λειτουργήσει καλύτερα το άσυλο”

Την ανάγκη δημιουργίας Κλειστού Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στη Χίο έθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ως προϋπόθεση για το άσυλο.

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Γ.Μουζάλας σημείωσε, «καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».

Στην τοποθέτησή του, βρέθηκε να διατυπώνει θέσεις κατά της άμεσης διακοπής λειτουργίας του κέντρου στη Σούδα, κι εξέφρασε την πρόθεσή του, αμασα την επόμενη εβδομάδα, να καλέσει σε σύσκεψη όλους του εμπλεκόμενους φορείς, την περιφερειάρχη, το Δήμαρχο Χίου και τους τοπικούς Βουλευτές, ώστε να εξετάσουν από κοινού, όλες τις δυνατότητες, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, για τους λαθρομετανάστες στη Χίο.

«Αυτό πρέπει να γίνει στη Χίο και το παράδειγμα στην Κω θα γίνει πειστικό. Δεν πολλαπλασιάζουμε κέντρα αλλά δημιουργούμε καλύτερα κέντρα. Η Σούδα ήταν επιλογή των δημοτών. Ο δήμος με την Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισαν. Εμείς θέλουμε να την διαλύσουμε αλά δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη ΒΙΑΛ. Δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού τύπου κέντρο γιατί αντίκειται στους όρους κατασκευής και χρηματοδότησής της» ανέφερε ο Γ. Μουζάλας και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε τα κλειστά κέντρα κράτησης για τις συνθήκες τους. Ελπίζω οι συνθήκες που θα δημιουργήσουμε να μην είναι τέτοιες που θα καταγγελθούν».

«Καλούμαστε να ξαναδούμε, κάτω από καινούργια ωριμότητα, το ζήτημα».

Ο Νότης  Μηταράκης αναφέρθηκε στον εγκλωβισμό λαθρομεταναστών στη Χίο, που αυτή τη στιγμή, ξεπερνούν τις 3.600 ενω τόνισε ότι, οι δυο δομές που υπάρχουν στη Σούδα και στη ΒΙΑΛ, λειτουργούν παράνομα. Στην ερώτησή του, υποστήριξε ότι “πάσχει” η διαδικασία ασύλου, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξεταστεί 400 αιτήσεις και έχουν απορριφθεί για άτομα που βρίσκονται στη Χίο, δεν έγινε δυνατή όμως η κοινοποίηση της απόφασης με αποτέλεσμα να μη γίνεται η επαναπροώθησή τους.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμφώνησε ότι «η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια των κατοίκων της», καθώς και την αδυναμία επίδοσης των απορριπτικών αποφάσεων για άσυλο.

«Μόνο 52 αποφάσεις έχουν εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό και είναι απορριπτικές, και όχι 400. Υπάρχει πράγματι αδυναμία επίδοσης των αποφάσεων διότι είτε προσπαθούν να αποφύγουν να την πάρουν είτε με μικρά κυκλώματα έρχονται παράνομα στην ενδοχώρα. Έχουμε επίγνωση της κατάστασης. Χωρίς κλειστά κέντρα οι αποφάσεις δεύτερου βαθμού δεν μπορούν να εφαρμοστούν» τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός ενω πρόσθεσε: «Θα πάρουμε και άλλα μέτρα για να περιορίσουμε την κατάχρηση του ασύλου. Θα περιορίσουμε το προνόμιο της επιστροφής στην πατρίδα. Αν δεν το ζητήσουν οικειοθελώς σε πέντε μέρες, δεν θα το δικαιούνται».