Βάρκιζα: Έκρηξη Ploffkraak σε ΑΤΜ τράπεζας- Σε μικρή απόσταση από τη χθεσινή διπλή έκρηξη σε ΑΤΜ

Οι βομβιστές με το… υγραέριο, στη μεθοδολογία PLOFKRAAK, «έσκασαν» ΑΤΜ της ΕτΕ.

Το μηχάνημα αυτόματης ανάληψης στεγασμένο σε υποκατάστημα της ΕτΕ στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, περιοχή Βάρκιζας “έσκασαν” (22/01-04.00) οι τρείς δράστες που στόχο είχαν τις κασετινες με τα χρήματα.

Η ισχυρή έκρηξη αναστάτωσε την ευρύτερη περιοχή

Πληρώματα περιπολικών που έφθασαν στο σημείο που ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, διαπίστωσαν ότι είχε καταστραφεί το περίβλημα του ΑΤΜ,  και είχε υποστεί ζημιές το τραπεζικό υποκατάστημα.

Στο σημείο της έκρηξης εντοπίσθηκε ηλεκτρικό καλώδιο πυροδότησης του μηχανισμού και κατσαβίδι. Σύμφωνα με φύλακα που είδε τους δράστες ήταν τρία άτομα και επέβαιναν σε ασημί ΙΧΕ.

Οι δράστες, έδρασαν οπως και στη διπλη επιθεση με το ίδιο “modus operandi”, τα ξημερώματα της Κυριακής (21/01) στα δύο ΑΤΜ, στεγασμένο σε κιόσκι Super Market.

Το modus operandi, με τη διοχέτευση ποσότητας υγραερίου στο εσωτερικό ΑΤΜ, εμφανίσθηκε στην Ιταλία και τη Γερμανία

Οι δράστες  προσεγγίζουν με το αυτοκίνητο στο οποίο μεταφέρουν τις φιάλες υγραερίου συνδεδεμένες με λάστιχα ποτίσματος, το ΑΤΜ. Με κατσαβίδι ως λοστό παραβιάζουν το καπάκι της εξόδου των χρημάτων, «απλώνουν» το λάστιχο  ποτίσματος και τοποθετούν την άκρη του στη σχισμή του ΑΤΜ, προσαρμοσμένο  με “γυμνό” ηλεκτρικό καλώδιο. Ανοίγουν τη στρόφιγγα της φιάλης υγραερίου διοχετεύοντας αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ προκαλούν σπινθήρα καθώς ενώνουν τις άκρες του ηλεκτρικού καλωδίου με μία μπαταρία, το κύκλωμα κλείνει προκαλείται ανάφλεξη και έκρηξη στο ΑΤΜ, από μέσα προς τα έξω, εκτινάσσοντας τις κασετίνες με τα χρήματα.

Αν και η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαρθρώσει σπείρες Ρουμάνων που δραστηριοποιούνται στις κλοπές ΑΤΜ με τη μέθοδο ProffKraak -στην Ελλαδα οι πρώτες επιθέσεις σημειώνονται το καλοκαίρι του 2012- ωστόσο με νέα σύνθεση ασύλληπτα μέλη συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές πλησίον της Αττικής.