Τσίπρας: Καταργείται η ΓΓΠΠ – Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, ο νέος φορέας

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο Μέγαρο της Λ.Κατρχάκη, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέα σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία.

«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε “Ανείπωτη τραγωδία”, τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ενω επεσήμανε ότι η επίσκεψή του θα ήθελε να γίνει υπό διαφορετικές περιστάσεις.

«Αν δεν τον βίωσαν και οι ίδιοι, όπως ο συνάδελφός σας, ο υποπυραγός Ανδρέας Δημητρίου, που την ώρα που επιχειρούσε στο καθήκον, και έδινε την άνιση μάχη με τις φλόγες και τα 11 μποφόρ, έχασε τη γυναίκα και το παιδί του λίγο παρακάτω, στο Μάτι, από τη λαίλαπα της πυρκαγιάς.

Ούτε οι πυροσβέστες, λοιπόν, ούτε οι αστυνομικοί, θα έπρεπε να μπαίνουν στο στόχαστρο, μιας φτηνής και μακάβριας πολιτικής αντιπαράθεσης, για λόγους που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιχειρησιακή αλήθεια», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Για την εθνική τραγωδία με τους 93νεκρούς, σημείωσε, «στέρησε τη ζωή από συνανθρώπους μας αφήνοντας βαθύ τραύμα στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους. Βαθύ τραύμα στη χώρα. Βαθύ τραύμα σε όλους μας. Στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες της πρώτης γραμμής, που έδωσαν μια σκληρή και άνιση μάχη με τη φωτιά. Και είδαν, παρ’ όλα αυτά, να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Σε όσους έχουν και έχουμε την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να διασφαλίζουμε τη ζωή και την περιουσία του κάθε πολίτη».

Με την ολοκλήρωση της εισήγησης του, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο Φορέα.

«Καταργείται η Πολιτική Προστασία και συστήνεται η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία θα είναι ανεξάρτητη και θα υπόκειται στο ΥΠΕΣ. Επικεφαλής θα τοποθετηθεί Διοικητής, ο οποίος θα αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένης εμπειρίας και επιχειρησιακής ικανότητας. Η επιλογή του θα ενδυθεί όλους τους κανόνισε διαφάνειας και αξιοκρατίας».

Όπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία με το διακεκριμένο καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ.Γκόλνταμερ, έναν διεθνούς εμβέλειας και κύρους εμπειρογνώμονα στις πυρκαγιές, είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Στο πλαίσιο της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός, ζήτησε απο τον Πανεπιστημιακό να συγκροτήσει Επιτροπή, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με αντικείμενο τη διερεύνηση των αιτιών για την εκδήλωση των πυρκαγιων στην ανατολική Αττική, αντικειμενικά και αδιάβλητα ώστε να εκπονήσει έκθεση με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο καθηγητής Γκόλνταμερ αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν, να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που μπορούν να συμβάλλουν στην διερεύνηση των αιτιών αυτής της μεγάλης καταστροφής και ο Πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι «η Επιτροπή αυτή θα λάβει όλη την απαραίτητη υποστήριξη αλλά και όλες τις αναγκαίες πληροφορίες από το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών».

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την πρόταση στον καθηγητή Γκόλνταμερ, επισήμανε ότι προέκυψε για να μην υπάρξει και η παραμικρή υπόνοια για οποιαδήποτε πολιτική εξάρτηση η μη ουδετερότητα της επιτροπής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, “Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, σε όλες τις μεγάλες τομές που απαιτούνται. Όχι με μιζέρια μιας μακάβριας πολιτικής, όχι με την μαύρη επικοινωνία όσων κάνουν το λάθος να εμπλέκουν τον ανθρώπινο πόνο με την πολιτική σκοπιμότητα.

Θα κριθούμε όλοι. Η κριτική είναι εύλογη και την χρειαζόμαστε. Θα κριθούμε από τις δράσεις και την αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τα πράγματα. Από τους πολίτες που το απαιτούν και το δικαιούνται.
Σε αυτή τη μάχη, είμαι βέβαιος ότι εσείς, οι άνθρωποι της μάχης και του καθήκοντος, θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή. Με ηρωισμό, αλτρουϊσμό και αποφασιστικότητα για την προστασία του πολίτη. Είμαι βέβαιος ότι αυτές τις μάχες, όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τις κερδίσουμε”.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε: «Είμαστε υποχρεωμένοι όχι απλά να συνεχίσουμε αλλά ταυτόχρονα να σκύψουμε βαθιά και προσεκτικά στις αιτίες όσων έγιναν, να διδαχθούμε και να διορθώσουμε πιθανά κενά και παραλείψεις.

Ξέρω πολύ καλά ότι στον καθένα από σας, στον καθένα που έδωσε τη μάχη με τη φωτιά, για τη σωτηρία των συνανθρώπων μας, όπως και στον καθένα από μας, και σε μένα προσωπικά, αλλά σε εσάς, είμαι βέβαιος, ακόμη περισσότερο, υπάρχει το βασανιστικό ερώτημα: Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», διερωτήθηκε.

«Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με την πολιτική, ή ακόμα χειρότερα με την επικοινωνία. Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.Έχει να κάνει με την ανθρώπινη συγκίνηση, το συγκλονισμό, που αναπόφευκτα προκαλεί μια τέτοια καταστροφή.

Έχει να κάνει με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διακατέχει, και είμαι βέβαιος ότι διακατέχει, τον καθένα μας. Οφείλουμε, συνεπώς, να σκύψουμε με θάρρος, και χωρίς υπεκφυγές, και να εξετάσουμε σε βάθος και σε όλες τους τις διαστάσεις, τα «γιατί» και τα «διότι». Με αδιάβλητες διαδικασίες, και αδιάβλητα πρόσωπα. Και να είναι όλοι σίγουροι, ότι αυτό θα το κάνουμε».